Linkuri accesibilitate

Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022
Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022

Rusia a invadat Ucraina | 392 bombardamente. 137 de persoane ucise, 316 răniți.

În zorii zilei de 24 februarie, armata rusă a atacat Ucraina la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. S-a relatat despre atacuri aeriene în cel puțin 25 de orașe, inclusiv Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți.

Conducerea Republicii Moldova a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, numit de președinta Maia Sandu „încălcare flagrantă a legilor internaționale”, exprimând disponibilitatea Moldovei de a primi refugiați. În seara zilei de joi, Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că situația din Zona de Securitate este „stabilă și controlată” și că autoritățile de la Tiraspol nu intenționează să declare stare de urgență. Autoritățile de la Chișinău au dezmințit la rândul lor informațiile de pe rețele, că Ucraina ar fi atacată dinspre Transnistria.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul rusesc din Ucraina, numindu-l „neprovocat și nejustificat”, și a promis că Rusia va trebui să dea socoteală în fața comunității internaționale. „Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să „refacă” Uniunea Sovietică.

06:29 25.2.2022

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat vineri că va rămâne la Kiev, în timp ce forțele ucrainene luptă contra invadatorilor ruși care avansează spre capitala ucraineană, în cel mai puternic atac asupra unui stat european de la al doilea război mondial încoace, relatează Reuters.„Dușmanul m-a marcat drept ținta numărul unu” a avertizat Zelenski vineri într-un mesaj televizat. „Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă politic Ucraina distrugându-l pe șeful statului”. „Voi rămâne în capitală. Familia mea e și ea în Ucraina”, a mai spus liderul de la Kiev.

01:44 25.2.2022

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți. El a anunțat și mobilizarea generală, adică toți bărbații apți de luptă, între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara și vor fi chemați la război pentru a-și apăra țara.

21:03 24.2.2022

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a făcut joi remarci despre „atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”. Vorbind la Casa Albă în prima apariție publică după atacul rusesc din Ucraina, Biden a anunțat noi sancțiuni despre care a spus că vor limita participarea Rusiei la economia globală și capacitatea ei militară. Președintele american a anunțat de asemenea sancționarea „elitelor” rusești, inclusiv „miliardarii corupți”, a încă patru bănci rusești și a unor mari companii. Va fi limitată capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline sau yeni. Biden a asigurat că sancțiunile nu sunt ultimele. El a insistat că soldații americani nu vor interveni în Ucraina, dar Statele Unite, NATO, vor apăra „orice centimetru” de teritoriu aliat, în baza art. 5 din tratatul Alianței Nord-Atlantice. „Această agresiune nu poate fi lăsată fără răspuns”, a spus Biden, făcând apel la americani să accepte unele neplăceri legate de această ripostă, pe plan economic. „Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să „refacă” Uniunea Sovietică.

Joe Biden
Joe Biden

21:00 24.2.2022

Parlamentul a aprobat într-o ședință extraordinară, joi seara, propunerea guvernului de a impune starea de urgență pe întreg teritoriul Republica Moldova, în legătură cu situația din Ucraina. Starea de urgență a fost declarată pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Decizia a fost aprobată cu voturile a 88 de deputați din cei 89 prezenți în sală. Premierul Natalia Gavrilița a lansat un apel la unitate către întreaga societate moldoveană, dar și la solidaritate cu poporul ucrainean, subliniind că fluxul masiv de refugiați din Ucraina necesită măsuri urgente din partea autorităților moldovene, acesta reprezentând, pentru moment, unul din riscurile cele mai mari.

Pe durata stării de urgență, autoritățile vor putea institui, între altele, un regim special de intrare şi ieșire din ţară, inclusiv de folosire a spaţiului aerian; măsuri speciale pentru gestionarea fluxurilor de migranți și de protecție a refugiaților; măsuri speciale de protecție a populației Republicii Moldova și a instituțiilor „critice” din țară; un regim special de lucru pentru agenții economici și instituțiile publice; totodată, autoritățile vor putea expulza persoanele „nedorite” și să interzică desfășurarea manifestațiilor publice și a altor activităţi în masă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG