Linkuri accesibilitate

Cine pierde jocul de sub control: Dragnea vs. Grindeanu


Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea
Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

În România, conducerea Partidului Social Democrat a votat pentru excluderea premierului Sorin Grindeanu din partid și pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva cabinetului acestuia. Mai multe despre neînțelegerile dintre premier și liderul PSD, Liviu Dragnea, care au dus România în pragul unei crize de guvern, ne spune de la București Sabina Fati:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

Premierul Sorin Grindeanu nu doar că refuză să-și dea demisia după ce PSD i-a retras sprijinul politic, dar pare să încerce chiar să-și refacă echipa. Social-democrații l-au exclus astăzi din partid și au hotărât să depună luni o moțiune de cenzură, aceasta fiind singura modalitate legală de a-l înlătura pe Sorin Grindeanu din funcția de premier. Toți miniștrii și-au depus demisiile, dar acest lucru nu înseamnă din punct de vedere juridic că guvernul nu poate funcționa mai departe. De altfel, Grindeanu și-a continuat astăzi activitatea normală și potrivit unor surse i-ar fi propus lui Victor Ponta să preia fotoliul se șef al secretariatului general al guvernului, o funcție cheie, fără de care premierul nu poate controla banii țării. În plus, ministrul demisionar de Finanțe, Viorel Ștefan a anunțat că își va continua mandatul până când demisia sa va apărea în Monitorul Oficial.

Sorin Grindeanu a explicat și în cursul zilei de astăzi, între două primiri la Palatul Victoria, că nu vrea să se „agațe” de scaun, dar că nici nu vrea să-i dea pe tavă fotoliul de premier, președintelui Klaus Iohannis. În România, potrivit Constituției, majoritatea îi propune președintelui un premier, iar președintele poate să accepte sau să refuze propunerea. De asemenea șeful statului poate la rândul lui să-și creeze propria sa majoritate, așa cum a făcut Traian Băsescu de mai multe ori, pentru a avea propriul său guvern.

Liderul PSD, Liviu Dragnea care a inițiat decapitarea premierului fără un motiv solid, a ieșit astăzi și a mai spus odată că Sorin Grindeanu nu mai trebuia să rămână în fruntea guvernului, fiindcă nu reușea să aibă o bună comunicare cu miniștrii săi și fiindcă nu și-ar fi făcut treaba. Șeful social-democraților dă vina pentru criza politică pe Grindeanu și susține că „în spatele acțiunilor premierului se află alte forțe” pe care nu le numește dar care ar avea o „coordonare profesionistă”. Liviu Dragnea sugerează, cum a făcut-o de mai multe ori în ultimele zile, că Sorin Grindeanu ar avea susținerea unui serviciu secret. Fără cravată și destul de descumpănit de ceea ce se întâmplă, Dragnea încearcă să-și convingă electoratul că altcineva, nu el, a pus PSD sub „asediu” .

Problema liderului PSD, care a câștigat un scor record la alegerile parlamentare din 11 decembrie începe să devină majoritatea parlamentară. Se fac deja calcule, dacă PSD și ALDE care au avut inițial 54% din Parlament vor putea să strângă o majoritate pentru a-l da jos pe Grindeanu. La rândul său premierul încearcă să-i atragă de partea sa pe cei de la baza PSD, pe nemulțumiții din parlament, pe dizidenții declarați, pe cei care n-au încredere în Liviu Dragnea și pe liderii teritoriali, care ar putea înțelege că pușculița statului e la Grindeanu. Printre ei se află fostul premier Victor Ponta, împreună cu grupul său de loiali din Legislativ și Daniel Constantin fost copreședinte ALDE exclus din partid de Călin Popescu Tăriceanu, care la rândul său ar avea sprijinul a încă zece parlamentari.

Sorin Grindeanu are nevoie de doar 18 voturi pentru a supraviețui, spre exemplu oameni din PSD care să nu fie prezenți, astfel încât ALDE și social-democrații să nu aibă cvorum. Pe hârtie coaliția care a câștigat alegerile are 250 de parlamentari, cu optsprezece locuri peste jumătate, dar nimic nu este sigur, iar Liviu Dragnea se teme că a scăpat jocul de sub control.

Din perspectiva regulilor democratice, Sorin Grindeanu n-ar mai avea ce căuta la guvern după ce i s-a retras sprijinul politic. E adevărat, pe de altă parte, că într-un partid care ar funcționa normal nu s-ar fi putut întâmpla ca acesta să-și distrugă propriul guvern și să-și dea jos premierul la nici șase luni de la instalarea sa. A ieșit la suprafață faptul că nu tot PSD se aliniază în spatele lui Liviu Dragnea, că există mai multe filiale, în special în Transilvania care îl susțin pe premierul căzut în dizgrație, și că majoritatea parlamentară nu e bătută în cuie și s-ar putea să nu răspundă in-corpore la apelul liderului Dragnea.

XS
SM
MD
LG