Linkuri accesibilitate

Criză de dascăli în şcolile din Republica Moldova


Prima zi de şcoală la Buţeni, Hânceşti
Prima zi de şcoală la Buţeni, Hânceşti

Noul an academic va începe în Moldova cu un deficit de peste 2000 de profesori, dar cifrele reflectă situaţia din aprilie.

Este în plină desfășurare procesul de evaluare a nivelului de pregătire a școlilor în vederea începutului de an școlar. Acutizarea insuficienței cadrelor didactice este una dintre cele mai grave probleme pe care o atestă autoritățile. Noul an academic va începe cu un deficit de peste două mii de cadre didactice, anunțate oficial de Ministerul Educației, sau cu aproximativ 40 % mai mult decât acum doi ani. Datele raportate se referă la situația din aprilie. Unii șefi de direcții raioanale constată la sfârșit de vară un deficit și mai mare.

Ca să poată funcționa în regim normal, școlile din raionul Hâncești ar mai avea nevoie de cel puțin 140 de pedagogi. La ministerul educației de la Chișinău figurează o diferență mai mică, pentru că din aprilie, când a avut loc raportarea, până acum, 25 de persoane au părăsit sistemul de învățământ.

Pentru noul an școlar au depus cereri de angajare două persoane care nu sunt proaspeți absolvenți. Potrivit șefei direcției raionale de învățământ Valentina Tonu faptul că din cei 16 tineri repartizați anul trecut în Hâncești 13 au decis să râmână este un succes:

„Am avut întotdeauna prea puține cadre în raion, dar așa un număr mare niciodată. Au plecat foarte multe cadre și cei mai mulți dintre ei au plecat peste hotare. Doar o majorare substanțială a salariilor ar putea schimba situația, altfel nu. Lumea pleacă din sistem.”

Șefadirecției de învățământ din Ungheni Iulia Pancu consideră că autoritățile centrale ar trebui să gândească un program care să-i motiveze pe tineri să se înscrie la facultățile pedagogice, unde ani la rând râmân locuri neacoperite. Cea mai acută este lipsa specialiștilor de matematică, educație fizică și română:

„Clar că nu ne-am dori să predea o persoană de 65 de ani, ci una de 45 de ani. Se ajută reciproc, profesorii dintr-o instituție predau în altă instituție. La disciplinele matematică, fizică, chimie, nu prea vin absolvenți, aici e problema cam mare. Nici la instituțiile superioare nu cam sunt studenți.”

Pentru noul an școlar în raionul Ungheni au fost repartizați 20 de absolvenți de specialități pedagogice, ceea ce reprezintă puțin peste 10% din numărul necesar.

Ministerul educației anunțase anterior că din cei o mie de absolvenți ai universităților pedagogice repartizați anul trecut să activeze în școlile din țară, mai puțin de 20% dintre aceștia au rămas în pedagogie.

Valentin Crudu, șef de direcție la ministerului educației spune că pentru a-i încuraja pe tinerii specialiști, în acest an a fost majorată îndemnizația unică.

S-a decis să fie compensate costurile de deplasare pentru învățătorii care fac naveta între mai multe școli. Crudu spune că în toamnă premierul Filip va anunța mai multe inițiativeguvernamentale menite să-i motiveze pe tineri să studieze și să profeseze în pedagogie.

Între timp, autoritățile locale și directorii de școli sunt puși în situația să se descurce singuri: își racolează viitorii angajați dintre propriii elevi, le acordă sprijin financiar suplimentar, sau încurajează reprofilarea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG