Linkuri accesibilitate

Corupția moldovenească și merele poloneze interzise în Rusia


Patru angajaţi ai ANSA de la Chișinău au fost reținuți pentru 72 de ore.

Procuratura Anticorupție a reţinut patru funcționari bănuiți de ajutarea unor firme să exporte în Rusia mere poloneze trecute în acte drept mere moldovenești. Mai mult, cu certificatele fitosanitare primite de la Angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, aceste firme nu doar că au vândut rușilor mere poloneze interzise în Rusia, dar au primit sute de mii de lei din bugetul moldovean prin restituții de TVA. Mai multe despre aceste suspiciuni ale procurorilor anticorupție - în relatarea Dianei Răileanu:

Procurorii au reţinut pentru 72 de ore patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, aceştia fiind învinuiţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare false cu ajutorul cărora doi oameni de afaceri, reţinuţi şi ei astăzi, au exportat în Federaţia Rusă via Belarus mere poloneze, dându-le drept moldoveneşti. Antreprenorii nu au ezitat în baza actelor eliberate să ceară şi restituirea TVA, obţinând astfel şi un venit ilegal de aproape 260 de mii de lei. Prejudiciile însă nu s-ar opri aici, precizează şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari:

„Prin faptul că este legalizată exportarea unei producţii care nu este de origine moldovenească poate aduce atingere atât numărului de antreprenori care desfăşoară legal activitate, care produc aici şi au o speranţă de exportare a produselor agricole, cât şi a statului în întregime, care se alege cu embargouri sau diferite interdicţii de export a producţiei autohtone deoarece autorităţile competente nu sunt în stare să prevină astfel de cazuri de export al produselor neautentice”.

Procurorii anticorupţie au mai declarat că în schema prezentată astăzi au fost implicaţi angajaţi ai ANSA din Ialoveni, Drochia şi Dubăsari. De fapt, nu este pentru prima dată când funcţionati ai instituţiei ce veghează siguranța alimentelor sunt implicaţi în scandaluri de corupţie. În 2015, dar şi anul trecut, jurnaliştii de investigaţie de la Rise Moldova au publicat anchete în care demonstrau că angajaţi ai ANSA eliberează certificate fitosanitare false.

În 2015, reporterii s-au inflitrat în reţeaua unui grup organizat care deţinea monopolul la exportul de fructe în Federaţia Rusă. Fără mari eforturi jurnaliştii au obţinut la acea vreme două seturi de documente care permiteau exportul pe piaţa rusească a două camioane de fructe. Suma pretinsă de la reporterii sub acoperire ar fi fost de zece mii de dolari.

Fără a pune la îndoială nevoia pedepsirii funcţionarilor care se fac vinovaţi de încălcarea legii, jurnalistul specializat pe teme economice, Ion Preaşcă, e de părere că asemenea scheme de corupţie vor exista atât timp cât Federaţia Rusă va întocmi „liste cu întreprinderi privilegiate” în loc să opereze cu cerinţe clare pentru toţi antreprenorii străini:

„Ruşii au impus anumite restricţii la export, dar au lăsat anumite portiţe şi de aceste portiţe s-au folosit şmecheri de peste tot. Eu cred că atât timp cât vor continua o astfel de politică cu tot felul de liste ale unor agenţi economici, cu verificări ale inspecţiei de la Moscova care dă autorizări sau cu liste în care se regăsesc doar companii din regiunea transnistreană sau Găgăuzia care, de fapt, s-a constatat că nici nu aveau livezi. Respectiv, oamenii de afaceri care nu au livezi sunt nevoiţi să-şi livreze marfa şi sunt nevoiţi să livreze să apeleze la tot felul de intermediari – aici apar aceste scheme.”

În 2015, investigaţiile jurnalistice semnate de Rise Moldova au rezultat cu demiterea directorului adjunct al ANSA, Alexandru Ciobanu. O altă anchetă, publicată un an mai târziu, a culminat cu decizia Federaţiei Ruse de a înăspri regulile pentru importul de mere şi pere h în baza certificatelor din Republica Moldova. Atunci, reprezentanţi ai Rosspotrebnadzor au declarat că importul de produse în Rusia se va face doar prin anumite puncte vamale şi că vor fi verificate minuţios toate certificatele de origine a producţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG