Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România. Cadrele medicale și cele din poliție nu-și mai pot da demisia. Starea de urgență se prelungește


Președintele României, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis

La București, un nou decret prezidențial pentru prelungirea stării de urgență cu o lună stârnește protestele partidelor din opoziție care amenință că vor vota împotrivă.

Pentru următoarele 30 de zile, în România, școlile rămân închise, cadrele medicale și polițiștii nu-și mai pot da demisia, iar cei aflați în funcții de decizie pot fi demiși, chiar dacă sunt funcționari publici, după cum rezultă din noul Decret prezidențial care prelungește starea de urgență și care a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Decretul care va prelungi izolarea generalizată cu încă o lună va fi votat joi de Parlamentul României printr-o procedură online.

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că partidul său va vota împotrivă, sub pretextul că nu există niciun plan de repornire a economiei. Fostul prim-ministru mai susține că multe contracte făcute de stat ar fi în favoarea unor clienți politici și în plus nu toate județele sunt afectate de epidemie. Tăriceanu e, de asemenea, nemulțumit de măsurile special aplicate persoanelor de peste 65 de ani, categorie din care și el face parte.

Și liderul Pro România, Victor Ponta spune că ia în calcul să se opună noului Decret Prezidențial. Fostul premier pune câteva întrebări, la care așteaptă răspunsuri, între ele: Când vor putea oamenii merge la muncă? Cu ce bani se va putea trăi, dacă toată lumea e blocată în casă? Sau de ce, în timp ce unii sunt obligați să stea în case, Guvernul Romaniei a trimis zeci de mii de români la muncă în în alte țări ale UE fara nicio masura de protectie sanitara si sociala?

Social-democrații încă nu au spus dacă vor vota sau nu această prelungire a stării de urgență, dar riscul ar fi mult prea mare, pentru ca PSD să și-l asume.

Există inclusiv printre economiștii români această controversă: să fie pornită economia cu orice risc sau dimpotrivă să fie păstrată starea de urgență cu riscul unei crize economice majore.

Majoritatea specialiștilor spun, însă, că în România statisticile despre evoluția coronavirusului nu sunt atât de dramatice ca în statele occidentale pentru că au fost luate din timp măsurile de izolare generalizată.

În România sunt aproape 7000 de persoane confirmate pozitiv, peste 1000 de oameni vindecați și aproape 350 de victime.

Președintele Klaus Iohannis a explicat necesitatea prelungirii stării de urgență cu încă 30 de zile subliniind că în pofida restricţiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluţiei pandemiei la nivel global.

"Numărul persoanelor infectate cu coronavirus, cât şi numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert” a punctat Iohannis referindu-se la România. Fără măsurile adoptate deja de România, țara s-ar fi confruntat „cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat” de sistemul de sănătate autohton, a insistat președintele român atunci când a prezentat Decretul care prelungește starea de urgență.

Starea de urgenţă este potrivit Constituției României o măsură excepţională care poate fi instituită de preşedintele României, prin decret, cu încuviinţarea Parlamentului.

XS
SM
MD
LG