Linkuri accesibilitate

Administrația Trump și situația procesului de pace israelo-palestinian


„Am cheltuit șapte bilioane de dolari în Orientul Mijlociu. Sapte bilioane. Ce greșeală!”

Presedintele Trump pare sa fie din ce in ce mai frustrat cu procesul de pace in Orientul Mijlociu? Care sint cauzele? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump a spus ca investitiile de ajutor pentru Orientul Mijlociu au fost o greseala. El a sustinut, eronat in privinta cifrei, ca America a cheltuit 7 bilioane de dolari in regiune, in ultimii 17 ani, revenind la o tema pe care a mai abordat-o si in trecut si anume ca generozitatea Statelor Unite nu este rasplatita prin rezultate sau sprijin. „Am cheltuit șapte bilioane de dolari in Orientul Mijlociu. Sapte bilioane. Ce greseala” - a spus Trump la Casa Alba, anuntindu-si planul vizind dezvoltarea infrastructurii in America si argumentind ca banii trebuie investiti in proiecte interne.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Cu o zi inainte, seful executivului american spusese unui ziar conservator israelian ca nici Israelul si nici palestinienii nu sint dedicati procesului de pace. „Acum, as spune ca palestinienii nu sint dispusi sa faca pace, nu incearca sa o obțină. Si nu sint nici sigur ca Israelul o face” - a spus Donald Trump pentru publicatia Israel Hayom.

Aceasta din urma remarcă este neobisnuita mai ales ca publicatia este proprietatea aliatului lui Trump, omul de afaceri Sheldon Adelson, cunoscut pentru sprijinul acordat Israelului.

Declaratia survine dupa citeva luni in care probabilitatea reluarii procesului de pace a scazut si se pare ca presedintele invinuieste acum si Israelul pentru aceasta situatie. „Sincer nu stiu daca vom avea convorbiri” - a spus Trump in acelasi interviu, continuind „Dar mai cred ca ar fi stupid daca palestinienii si israelienii nu ajung la o intelegere. Este singura noastra sansa si nu se va intimpla dupa, daca o ratăm”.

Observatori din regiune se asteptau ca administratia Trump sa prezinte o propunere la inceputul anului, dar deocamdata intentia pare suspendata. Se anticipeaza ca propunerea americană să solicite unor state arabe, intre care Egiptul si tari din regiunea Golfului sa faca presiuni asupra palestinienilor sa incheie o intelegere. Dar acest proces nu este favorizat nici de recentul anunt al presedintelui Trump ca intentioneaza sa mute ambasada americana in Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Secretarul de state Tillerson, care de obicei se fereste sa se pronunte cu privire la politica in Orientul Mijlociu - a carei strategie este coordonata, la Casa Alba, de ginerele presedintelui, Jared Kushner - se afla intr-un turneu de o saptamina in regiune, care nu include Israelul.

Tillerson a poposit duminica si luni la Cairo, unde a prezentat temerile americane cu privire la apropiatele alegeri, cind presedintele Abdel Fatah al-Sissi candideaza pentru al doilea mandat.

XS
SM
MD
LG