Linkuri accesibilitate

Noile raporturi de forță din Irak și Statele Unite


Washingtonul se teme că Iranul și-ar putea întări influența asupra regimului șiit și în regiune.

Dupa ce gruparea terorista ISIS a fost invinsa si alungata din Irak, se pune problema noului raport de forte din acea tara, care este inca in cautarea unei solutii de guvernare, acceptabila pentru majoritati si minoritati. Care este cea mai mare primejdie, din perspectiva Statelor Unite? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Cea mai mare primejdie este un vid de putere in care – dupa plecarea ISIS – fortele guvernamentale irakiene sa se infrunte cu minoritatea kurda, care are de-acum un statut de autonomie, intarit de un recent referéndum pentru independenta.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct

Dar mai mult decit atit, Washingtonul se teme ca Iranul si-ar putea intari influenta asupra regimului siit de la Bagdad si implicit in regiune. De aceea, secretarul de stat Rex Tillerson a cerut in Arabia Saudita, militiilor din Irak sprijinite de Teheran să „plece acasa” si a avertizat firme europene care au relatii de afaceri cu Garzile Revolutionare iraniene ca se expun unui mare risc de sanctiuni.

Militiile irakiene sprijinite de Iran au jucat un rol important in infringerea gruparii ISIS, la Mosul si in alte parti. Tillerson a spus ca consilierii iranieni nu au nici un motiv sa ramina in tara, acum ca ISIS a fost infrint. La o conferinta de presa cu ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, Tillerson a declarat „Toti luptatorii straini din Irak trebuie sa revina la casele lor si sa permita poporului irakian sa isi recladeasca viata, cu sprijin de la vecini”.

O sursa americana a precizat ca Tillerson s-a referit la Fortele de Mobilizare Populara, sprijinite de Teheran si la Garzile Islamice Revolutionare iraniene. Tillerson a adaugat ca pozitia guvernului irakian este ca Irakul trebuie sa aiba o forta de securitate única si proprie, care sa raspunda in fata statului irakian.

Seful diplomatiei americane a elogiat stringerea legaturilor intre Bagdad si Riyadh, exprimindu-si speranta ca ele vor duce la un Irak mai puternic si reducerea influentei iraniene in regiune. Rex Tillerson si-a exprimat sprijinul pentru un Irak unit si puternic, care sa rezolve propriile probleme de securitate. In privinta avertismentului adresat firmelor europene, cu legaturi cu Garzile Revolutionare iraniene, acesta face parte din atitudinea mai dura a administratiei Trump in legatura cu acordul nuclear incheiat cu Teheranul.

XS
SM
MD
LG