Linkuri accesibilitate

Donald Trump și eradicarea moștenirii lui Barack Obama


La ceremonia de inaugurare a președintelui Trump la 20 ianuarie 2017
La ceremonia de inaugurare a președintelui Trump la 20 ianuarie 2017

Delegitimarea presedinției Obama a devenit aproape o obsesie...

Daca exista un numitor común al deciziilor luate pina acum de presedintele Statelor Unite, Donald Trump, acesta este eradicarea mostenirii predecesorului sau, Barack Obama. Care sint rezultatele pina acum? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

De la preluarea puterii, la inceputul anului, Donald Trump a luat cu asalt realizarile cu care Barack Obama se mindrea. Chestiunile legate de schimbarile de clima, comertul liber, sistemul de asigurari medicale, imigratia, política externa – in toate aceste domenii, cel de-al 45-lea presedinte si-a propus sa demoleze ceea ce al 44-lea realizase.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Fireste ca atunci cind la conducerea unei tari vine un nou partid, schimbarile sint firesti. Dar in memoria recenta nu a existat un efort atit de programatic si sistematic de a anihila mostenirea istorica a fostului presedinte. Prima victima a fost Acordul de Comert Liber in Asia Pacific, pe care Obama il concepuse ca sa contracareze influenta Chinei in Eastul Asiei si regiunea Pacificului.

Au urmat incercarile repetate de a anula si inlocui sistemul de asigurari medicale Obamacare, realizarea cea mai importanta a fostului sef al executivului, menita sa maximizeze numarul americanilor asigurati medical. Trump a esuat de citeva ori, dar acum, prin anularea subventiilor oferite firmelor pentru a asegura pe cei nevoiasi, compromite posibilitatea sistemului de a functiona.

Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris pentru combaterea incalzirii globale, care are 195 de tari semnatare, o alta realizare a lui Obama.

Recent, Donald Trump nu a certificat ca Iranul isi indelineste obligatiile derivate din acordul nuclear, cerind Congresului sa decida daca sa impuna sanctiuni, atacind astfel, in ciuda sfaturilor primite de la aliati si ei semnatari, una dintre cele mai importante realizari de politica externa ale administratiei Obama.

Care este explicatia acestei inversunari din partea celui care proclama prioritatea America, ca criteriu principal al deciziilor sale? Istoricul Jeffrey Engel crede ca una dintre explicatii e ca electoratul lui Trump nu l-a acceptat niciodata pe Obama ca presedinte. Delegitimarea presedintiei Obama a fost aproape o obsesie, in anumite cercuri, in anii cind acesta s-a aflat la Casa Alba. Deocamdata Barack Obama nu reactioneaza public la ceea ce se intimpla si speculatia istoricului este ca fostul presedinte crede ca mostenirea sa istorica va fi definita de maniera in care americanii reactioneaza, pe termen lung, la presedintia Trump. La 7 noiembrie 2016, inaintea scrutinului Obama avertiza ca daca Trump va fi ales, „totul va fi aruncat pe fereastra”. Acele vorbe par acum o profetie.

XS
SM
MD
LG