Linkuri accesibilitate

Comisia pentru informații a Camerei Reprezentanților pune capăt anchetei asupra implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA


Liderii Comisiei pentru Informații, Adam Schiff (stg) și Mike Conaway (dr.)
Liderii Comisiei pentru Informații, Adam Schiff (stg) și Mike Conaway (dr.)

Republicanii sînt de acord că Moscova a încercat să influențeze scrutinul, folosindu-se de propagandă și stiri false pe rețele de socializare.

Comisia pentru informatii a Camerei Reprezentantilor a incheiat investigatia cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane. Care sint concluziile? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Decizia comisiei a fost luata de republicani, aflati in majoritate, concluzionind ca nu exista dovezi ca ar fi existat legaturi intre campania lui Donald Trump si eforturile Rusiei de a influenta alegerile americane.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Republicanii din Comisie sint de acord ca Moscova a incercat sa influenteze scrutinul, folosindu-se de propaganda si stiri false pe retele de socializare. Cu toate acestea ei pun la indoiala constatarile agentiilor americane de informatii, care sustin ca Moscova a incercat sa il ajute pe Trump sa cistige alegerile. „Am terminat audierile si interviurile” - a spus deputatul republican Mike Conaway, adaugind ca acum va fi redactat un raport.

Dar democratii nu sint de acord. Liderul minoritatii, Adam Schiff sustine ca anuntul Comisiei este prematur. Luni de zile, ancheta a fost marcata de dezacorduri partizane, inclusiv documente separate, facute publice de cele doua tabere politice. Presedintele Comisiei, republicanul David Nunes, s-a recuzat anul trecut dupa ce s-a aflat ca a avut o intilnire secreta la Casa Alba.

Schiff crede ca anuntul reprezinta o capitulare a Congresului in fata presiunilor executivului, stiut fiind ca Donald Trump doreste ca anchetele sa fie oprite, considerind ca ele fac rau tarii. Democratii amintesc ca ancheta continua in Senat si ca investigatorul independent inca nu si-a facut publice concluziile. Schiff arata ca agentiile de informatii au avut dreptate cind au sustinut ca rusii au incercat sa-l sustina pe Trump, impotriva lui Hillary Clinton. El adauga ca o serie de alegatii nu au fost investigate satisfacator, de catre comisie, inclusiv cele care-i vizeaza pe rusi si spalare de bani.

Conaway acuza opozitia ca doreste sa prelungeasca ancheta, pentru a profita la alegerile pentru Congres, din toamna. Decizia comisiei din Camera muta centrul atentiei catre cea similara din Senat, unde deliberarile continua si sint mai putin partizane.

XS
SM
MD
LG