Linkuri accesibilitate

Senatul american începe dezbaterile cu privire la imigrație


Tineri imigranți și susținătorii lor
Tineri imigranți și susținătorii lor

Punctul principal de pe agendă sînt așa-numiții „dreamers”, persoane care au intrat în Statele Unite, ilegal, pe cînd erau copii.

Acum dupa ce America are un buget pe doi ani, urmatoarea confruntare legislativa este – din nou – politica de imigratie. Care sint sansele ca o lege sa fie adoptata? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Asa cum liderul republican din Senat, Mitch McConnell a promis in contextul negocierilor bugetare, astazi, Senatul american incepe dezbaterile cu privire la imigratie. Punctul principal de pe agenda sint asa numitii „dreamers”, persoane care au intrat in Statele Unite, ilegal, pe cind erau copii si al caror statut a fost reglementat temporar, in timpul presedintiei Obama si expira curind, antrenind pericolul ca ei sa fie deportati.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

Observatorii politici apreciaza ca este una dintre ocaziile cind o chestiune este supusa aprobarii in Congres, fara sa stie care va fi rezultatul. Membrii s-au concentrat pina de curind asupra bugetului, incercind si in cele din urma reusind sa evite inchiderea guvernului federal.

Chiar daca Senatul ar adopta legislatie care sa rezolve situatia cu imigrantii „dreamers” nu este deloc sigur ca un proces similar ar putea fi initiat in Camera Reprezentantilor. Nu se stie nici care este pozitia presedintelui Trump si este un factor extrem de important in maniera in care chestiunea este abordata in Congres. Se stie ca presedintele cere in schimbul rezolvarii statului dreamers, finantarea zidului de la frontiera cu Mexicul, renuntarea la loteria vizelor si restringerea imigratiei prin sponsorizare de catre membrii ai familiei. In weekend el a reiterat ce vrea fara sa ofere insa sprijin pentru protejarea celor circa 1,8 milioane de „dreamers”.

Trump este cel care a pus capat protectiei legale pentru un numar de 690 de mii de „dreamers”. In acel context, presedintele a stabilit ca Congresul are la dispozitie pina la 5 martie pentru a reglementa situatia, in caz contrar acestia urmind sa poata fi deportati.

Initial, democratii au incercat sa ia dezbaterea bugetara ostatic pentru a rezolva statutul „dreamers”, dar nu a functionat, pentru ca unii membrii nu au dorit para ca inchid guvernul federal, pentru a ajuta imigranti ilegali. Dupa votul pentru buget ramine acum de vazut daca strategia democratilor de a da crezare promisiunilor republicane va da rezultate. Dar nu trebuie uitat ca republicanii au promis sa dezbata si voteze, dar nu se stie si cum vor vota.

XS
SM
MD
LG