Linkuri accesibilitate

Scăderea bursieră din Statele Unite - o veste proastă politic pentru administrația Trump


U

Dar acțiunile mai ieftine vor atrage cumpărători, mai ales pe fondul unei economii cu un fond sănătos.

Indicele Dow Jones al bursei new yorkeza a scazut cu nu mai putin de 1,800 de puncte, vineri si luni. Care sint explicatiile? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Mindria presedintelui Trump, bursa, a avut o scadere brusca in ultimele doua zile de tranzactii, doar ieri inregistrindu-se o scadere cu 4.6%.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct

Indicii bursieri au crescut de la alegeri incoace pentru ca performantele economice au fost bune, ca si starea de spirit a investitorilor. Succesul economic isi are originile in anii administratiei Obama si a continuat cu increderea – confirmata pina acum – ca Donald Trump va avea politici pro-business.

Dar somaj redus si cresterea salariilor antreneaza un pericol inflationist, care poate fi contracarat prin cresterea ratelor dobinzilor si aceasta teama este unul dintre motivele scaderilor bursiere. Daca dobinzile cresc, profiturile firmelor economice vor scadea si populatia va plati mai mult pentru imprumuturi.

Pina acum, actiunile la bursa au fost calea cea mai buna de a obtine o rata mai mare. Obligatiunile sint nerentabile, cistigul este minuscul. Actiunile bursiere prezinta insa risc, prin comparatie cu obligatiunile, ori daca acestea din urma incep sa creasca in valoare, vor atrage o parte din investitiile de la bursa.

Valoarea actiunilor bursiere a tot crescut dinainte de Trump, cu incepere din noiembrie 2016. Or asta nu este o evolutie sustenabila. Expertii sustineau ca bursa va inregistra o corectie negativa de intre 5-10%. Ei adauga ca o astfel de situatie nu este de rau augur, actiunile mai ieftine vor atrage cumparatori, mai ales pe fondul unei economii cu un fond sanatos.

Fireste ca pentru Donald Trump scaderea bursiera este o veste proasta politic, pentru că – in ciuda multor sfatuitori – el transformase succesul bursei intr-un simbol al propriului succes ca presedinte. Acum, cel putin deocamdata are un argument mai putin.

XS
SM
MD
LG