Linkuri accesibilitate

Modelul Trump se răspîndește în lume?


Președintele Donald Trump
Președintele Donald Trump

De la Andrej Babis, la Rodrigo Duterte și Jacinta Andern...

O interesanta analiza din ziarul „USA Today” argumenteaza ca lideri asemanatori lui Donald Trump se înmulțesc in lume. Care sint exemplele? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Primul este de data recenta, omul de afaceri Andrej Babis, care va deveni, dupa toate probabilitatile, noul premier al Republicii Cehe, dupa victoria partidului sau in alegeri, o victorie zdrobitoare. La fel ca Trump, Babis este foarte bogat si a promis sa conduca guvernul ca un business si sa combata coruptia, in ciuda faptului ca el insusi este vizat in investigatii legate de posible delicte economice. El este anti-imigratie si doreste ca tara sa sa intareasca legaturile cu tari din afara Uniunii Europene, intre care si Rusia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct

In Filipine, Rodrigo Duterte, care s-a facut remarcat prin campania cu accente violente, impotriva traficantilor de droguri. Duterte este un fost primar, ales pe o platforma impotriva criminalitatii si coruptiei. Si el e bogat, cu o avere mostenita. O investigatie a dat la iveala ca in ultimii 12 ani, averea lui Duterte a crescut cu 290%, cifra cu care propriile declaratii de avere nu au tinut pasul. Ca si Trump, Duterte nu agreaza Natiunile Unite, spunind chiar odata ca doreste sa-i dea foc.

In Bulgaria, in categoría celor asemanatori cu Trump e Veselin Mareshki, un om de afaceri si politician care a creat partidul anti-imigratie Volya.

Geert Wilders, liderul unui partid de extrema dreapta din Olanda a cerut interzicerea accesului musulmanilor in tara chiar inainte de interdictiile introduse de administratia Trump.

Boris Johnson, ministrul britanic de externe prezinta asemanari fizice cu Trump si e cunoscut si el pentru declaratiile sale socante. Obsesia fata de presa se manifesta si la ministrul britanic.

Jacinta Ardern este – la 37 de ani – noul prim ministru in Noua Zeelanda. Ea se aseamana cu premierul canadian Justin Trudeau, in chestiuni economice si sociale, dar impartaseste ideile lui Trump in chestiuni de imigratie, desi considera comparatia jignitoare.

XS
SM
MD
LG