Linkuri accesibilitate

„Nu violați deciziile ONU și nu testați bunăvoința comunității internaționale cu teste nucleare”


La negocierile de la Manila

China face presiuni asupra Coreei de Nord la reuniunea miniștrilor de externe ASEAN de la Manila.

La o zi dupa ce Consiliul de Securitate ONU a votat in unanimitate sa impuna sanctiuni mai dure impotriva Coreii de Nord, secretarul de stat American Rex Tillerson s-a intilnit cu omologii sai sud-corean si chinez. O relatare pe tema acestor convorbiri de la corespondentul Europei Libere la Washington.

La intilnirea sa cu ministrul de externe sud corean, Kang Kyung-wha, secretarul de stat Rex Tillerson si-a exprimat apreciarea pentru votul, care poate costa regimul de la Fenian, circa un milliard de dolari, anual. In ciuda a ceea ce este interpretat drept o victorie diplomatica americana, la reuniunea ASEAN din Filipine, personajul cel mai atent urmarit a fost ministrul chinez de externe Wang Yi care, spre deosebire de Tillerson, a tinut o conferinta de presa si s-a intilnit cu ministrul de externe, nord corean Ri Su-yong.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Wang a cerut Fenianului, in termeni neobisnuit de categorici, sa dea dovada de retinere. „Nu violati deciziile ONU si nu testati bunavointa comunitatii internationale cu teste nucleare”, a spus Wang, cu referire la Corea de Nord. El a cerut, pe de alta parte, Statelor Unite si Coreei de Sud sa inceapa sa reduca tensiunile.

Cu un an in urma, China nu avea o pozitie privilegiata in regiune, dupa ce tribunalul de la Haga respingea comportamentul Beijinului la Marea Chinei de Sud, inclusiv construirea de insule, stabilind ca nu exista o baza legala pentru pretentiile teritoriale chineze. Cazul respectiv, in care Filipinele au atacat in instanta China parea sa devina definitoriu pentru o serie de dispute ale Chinei cu tari invecinate cum sint Brunei, Indonezia, Malayezia, Taiwan si Vietnam. Cu citeva luni inainte de acea decizie, 12 tari din regiune semnasera acordul de comert Asia-Pacific, care nu includea China. Dar un an a schimbat multe. In Filipine, presedintele Rodrigo Duterte a renuntat la cazul impotriva Chinei, preferind sa primeasca ajutor de la Beijing. Acum doar Vietnamul se mai mentine pe pozitii.

Acordul comercial incheiat acum un an a fost si el abandonat de administratia Trump, numerosi observatori considerind ca cel mai important beneficiar al deciziei este China. Oficialitati americane si-au exprimat apreciarea, la reuniunea ASEAN, pentru gestul Chinei de a nu se opune inaspririi sanctiunilor impotriva Coreei de Nord, adaugind insa ca vor urmari cu atentie, daca implementarea decurge normal.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG