Linkuri accesibilitate

„Copiii referendumului” sub anchetă


La mitingul „Iubirea nu se votează”, înaintea referendumului pentru redefinirea familiei, 30 octombrie, București
La mitingul „Iubirea nu se votează”, înaintea referendumului pentru redefinirea familiei, 30 octombrie, București

Rămâne destul de neclară intenția grupului de parlamentari români care a făcut o sesizare post-factum pentru un spot care a rulat doar o săptămână, într-o campanie care s-a încheiat deja.

Polițiștii români anchetează în premieră un clip publicitar, după ce 15 parlamentari, dintre care 10 liberali au făcut o sesizare împotriva unui video care a rulat înaintea referendumului pentru redefinirea familiei. Spotul a devenit viral, înaintea referendumului, mai ales fiindcă părea inspirat dintr-un serial foarte popular, Povestea Slujitoarei („The Handmaid's Tale”) care a rulat în România pe canalul HBO.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Copiii referndumului” a fost făcut de Agenția Papaya în sprijinul celor care s-au opus plebiscitului prin care PSD ar fi vrut să modifice Constituția în așa fel încât să interzică în viitor căsătoriile dintre persoanele de același sex. Clipul este o distopie ironică, sugerând pericolul recăderii societății autohtone sub autoritarismul unui partid unic. Personajul principal, o profesoară cu banderola inscripționată cu cei trei trandafiri, care e sigla PSD, terorizează un grup de fetițe, care privesc terifiate rugurile din fața Palatului Parlamentului, sărbătorind cândva în viitor referendumul care ar fi urmat să salveze valorile familiei. Peste peisajul dezolant, care amintește de vremurile inchiziției și de teroarea comunistă, apare următorul text: „Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă stați acasă”.

Clipul a fost distribuit la adresa stauacasa.ro, împreună cu o siglă, pe care utilizatorii de Facebook erau îndemnați să o folosească pe conturile lor pentru a susține boicotul referendumului care a avut loc în zilele de 6 și 7 octombrie. Doar 21% dintre români au votat, dar ar fi fost nevoie de o prezență minima de 30% pentru ca referendumul să fie valid.

Cei 13 parlamentari români au făcut o sesizare la Autoritatea pentru Protecția Copilului, insistând că fetițele care apar în clip ar fi fost abuzate fizic și emoțional și că n-ar fi avut acordul părinților să participe la filmare.

Șefului Agenției Papaya, Robert Tiderle, a explicat însă, într-un interviu pentru Europa Liberă, că toți părinții copiilor care au participat la clip și-au dat acordul, plus un psiholog, care a analizat toate circumstanțele. Spotul video a fost o inițiativă a agenției de publicitate, care spune că prețul final al producției a fost mic. Agenția pentru Protecția Copilului a trimis sesizarea mai departe către Poliție, care l-a rândul ei l-a anchetat pe reprezentantul companiei de publicitate.

Conducerea liberalilor români s-a disociat astăzi de inițiativa celor zece parlamentari PNL care au semnat sesizarea împotriva clipului video, cu toate că partidul a susținut in corpore ideea referendumului pentru redefinirea familiei. Raluca Turcan, numărul doi în partid a explicat că inițiativa aparține Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României și deplânge folosirea antetului grupului liberal din Camera Deputaților la depunerea sesizării. Turcan mai precizează că „nicio întrebare adresată unei instituții nu poate justifica chemarea în fața Poliției a angajaților unei agenții de publicitate”.

Rămâne destul de neclară intenția grupului de parlamentari români care a făcut o sesizare post-factum pentru un spot care a rulat doar o săptămână într-o campanie care s-a încheiat deja. Acești politicieni și-ar dori, poate, să-i descurajeze pe publicitari să se mai angajeze în campanii îndreptate împotriva așa numitelor valori ale familiei, pe care ei le definesc din punct de vedere religios, fără să țină cont de realitățile imediate și de aspirațiile europene ale societății românești.

XS
SM
MD
LG