Linkuri accesibilitate

Copii sub reflectoarele dezinformării


UE vs Disinfo Review.

„OIAC nu e un teatru”, a spus în 26 aprilie trimisul OIAC în Marea Britanie, Peter Wilson. Dar discreditarea Organizației pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) și folosirea ei ca platformă pentru campania de dezinformare este exact ce a încercat Rusia să facă săptămâna trecută.

Există în primul rînd un interviu cu un băiat sirian de 11 ani transmis la Russia Today, și difuzat pe rețelele de socializare prin intermediul lui In The Now - un „produs” Russia Today, dar fără nici o urmă de Rusia pe etichetă - și promovat de diplomații ruși. Ceva mai tîrziu copilul a fost adus la Haga ca să spună ce s-a întîmplat.

Interviul a fost prezentat ca „dovadă” pentru principala afirmație a actualei campanii de dezinformare dusă de Rusia: că atacul chimic din localitatea sirian Douma a fost un fals. Aceeași dezinformare a fost răspîndită în mai multe limbi.

Prima problemă e că, contrar celor spuse de reporter, potrivit anchetei Intercept, interviul pare să fi fost filmat la o bază militară siriană unde erau prezenți consilieri militari ruși.

În al doilea rînd, numeroase mărturii, observații ale unor ONG-uri medicale, fotografii și video-uri autentice, și rapoarte de la parteneri ai Organizației Mondiale a Sănătății, coroborează informațiile despre o intoxicație cu gaz la pacienți.

Și în al treilea rînd, în ciuda afirmației Rusiei că Organizația pentru interzicerea armelor chimice a organizat un briefing pe marginea acestui subiect, de fapt un astfel de briefing nu existat.

În schimb, 17 țări au declarat că „Rusia încearcă să creeze falsa impresie că OIAC a convocat această întîlnire la cererea Rusiei. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr.”

Directorul general al OIAC s-a distanțat de acest eveniment și „a informat Rusia că o astfel de întîlnire - în care „martorii” vor declara că au fost angajați să simuleze un atac cu arme chimice - contravine activităților actuale din Siria ale investigatorilor OIAC; dacă acești „martori” au informații utile despre incidenți, ei ar trebui interogați mai înainte de FFM.

Abuzul de martori oculari are un rol crucial în actuala campanie de dezinformare a Rusiei cu privire la atacul chimic de la Douma. Există mai multe relatări că medici sirieni au fost forțați sub amenințare să spună că atacul chimic nu a avut loc.

Vedeți aici cronologia a două campanii importante de dezinformare duse de Rusia cu privire la otrăvirea de la Salisbury și la atacul chimic de la Douma.

Există o tradiție adînc înrădăcinată de folosire a copiilor în campaniile de dezinformare pro-Kremlin. Sînt dezvăluite nume de copii și fotografii, și folosite mai departe pentru scopurile campaniei de dezinformare.

S-a văzut asta deja în povestea inventată a unei fete germane vorbitoare de rusă de 13 ani, Lisa, și cu campania de dezinformare veche de mai mulți ani care pretinde că țările scandinave iau copiii familiilor ruse.

Săptămâna trecută o altă variantă a aceluiași fir narativ a fost publicată în Georgia, pretinzînd că incestul a fost legalizat în Norvegia și că ONU ar fi emis un nou ordin cu privire la „sexualizarea copiilor de cinci ani”. Amândouă aceste informații sînt false.

Traducere de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG