Linkuri accesibilitate

Rusia, Statele Unite și decizia lui Vladimir Putin de a răspunde la sancțiunile americane


Un steag rus lîngă cel american de pe Ambasada SUA de la Moscova
Un steag rus lîngă cel american de pe Ambasada SUA de la Moscova

Măsurile de represalii anunțate la Moscova nu sînt unice în istoria relațiilor dintre cele două țări, dar sînt de o amploare fără precedent.

Decizia lui Vladimir Putin de a reduce personalul autorizat al ambasadei americane in Rusia cu 755 de persoane nu este ceea ce Donald Trump isi dorea sa se intimple la inceputul mandatului sau. Cum de s-a ajuns aici? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Se stie ca Donald Trump a ajuns la Casa Alba cu intentia de a imbunatati relatiile cu Rusia. De-a lungul campaniei electorale si dupa ce a cistigat, el a refuzat sa-l critice pe Putin sau Rusia pentru actiunile lor, pregatind terenul pentru reconciliere, dupa anii de tensiuni din timpul administratiei Obama.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00

Seful executivului american nu s-a impacat nici cu idea, sustinuta de agentiile de informatii americane ca Rusia ar fi intervenit in alegerile americane, in favoarea lui Trump. Tot acest esafodaj a facut loc la suspiciuni si a creat o contra-reactie in sistemul politic american.

Atit Trump cit si Moscova par a fi subestimat amploarea acestei contra-reactii. Chiar daca pe ansablu, nimeni nu este impotriva imbunatatirii relatiilor cu un adversar, care este in acelasi timp o tara cu importante capabilitati globale, actiunile si declaratiile lui Trump au parut suspicioase, pe fondul investigatiilor legate de amestecul Rusiei in alegeri si de posibile conexiuni intre campania lui Trump si Moscova. Asta a dus la un proiect de lege bipartizan in care sanctiunile indreptate impotriva Rusiei sint inasprite si prerogativele presedintelui de a le anula sau reduce, ingradite.

Initial, Casa Alba a intentionat sa se opuna prin veto legii, doar ca un astfel de veto ar fi fost anulat in Congres unde masurile sint sprijinite de o mare majoritate bipartizana. In plus, daca ar fi respins legea, Donald Trump întărea si mai mult suspiciuni de care doreste sa scape, pentru ca acest caz Rusia ii umbreste intregul program legislativ. Trump nu a avut incotro decit sa anunte ca va semna legea.

Se pare insa ca Moscova s-a săturat să isi puna sperantele in noul presedinte, cel putin cele imediate, mai ales ca acesta pare sa nu poata sa contracareze opozitia din Congres, cu privire la Rusia. De aici, masurile de represalii anuntate la Moscova, care nu sint unice in istoria relatiilor dintre cele doua tari, dar sint de o amploare fara precedent.

Analisti spun ca si Putin a fost obligat de contextul intern sa riposteze. Fireste ca nu este vorba de 755 de diplomati expulzati, personalul american din ambasade si consulate in Rusia este de circa 350 de persoane, dar oricum este o reactie in forta. Care poate fi urmata de o alta, americana. Asta fie desemneaza ca raporturile s-au inrautatit considerabil, fie că - in contextul dat - e necesar un semnal puternic, care sa atraga atentia celor care se opun politicii lui Trump fata de Rusia.

Expertii americani mai sustin ca si caracterul imprevizibil al administratiei Trump imgrijoreaza la Moscova. Putin pare sa-si fie pierdut speranta ca se va putea debarasa de sanctiuni in viitorul apropiat, pentru ca masurile adoptate de Congres sint greu de pus in revers.

Exista citeva zone de interes in care cele doua tari au cooperat sporadic, pe plan international, in ultima vreme, dar pe ansamblu starea relatiei nu este buna, cu potential primejdios.

XS
SM
MD
LG