Linkuri accesibilitate

Provocările de securitate comună (VIDEO)


Conferința Interparlamentară „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

Un rezumat al dezbaterilor din cel de-al patrulea panel al Conferinței interparlamentare „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul estic și provocările de securitate curente”.

Panelul „Provocările de securitate comună” din cadrul Conferinţei Interparlamentare „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi Provocările de securitate curente”, a abordat provocările de securitate generate de conflictele nesoluţionate din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Rusia continuă să destabilizeze Republica Moldova, Georgia și Ucraina

Damon Wilson, Vicepreşedintele Executiv al Consiliul Atlantic a deschis lucrările Conferinței:

„Sunt Vicepreședintele Consiliului Atlantic din Statele Unite. Suntem bucuroși să ne alăturăm speakerilor din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, la această conferință din Chișinău, care ține de soarta acestor trei țări, a Parteneriatul Estic și provocările curente de securitate în regiune.”

Eugen Carpov, deputat în Parlamentul Republicii Moldova:

„Rusia continuă să aibă o serie de opțiuni prin care să destabilizeze Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a le împiedica sau zăbovi eforturile de integrare în Uniunea Europeană. Drept rezultat, Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei le-ar fi mult mai greu să reziste presiunii din partea Rusiei pe termen lung, fără sprijin considerabil din partea aliaților strategici: UE și Statele Unite. Comunitatea internațională trebuie să se asigure ca suveranitatea și integritatea teritorială a acestor țări să fie restabilită, ca o normă a relațiilor internaționale dintre state.”

Irina Friz, președintă de Subcomisie, Comisia securitate națională și apărare, Rada Supremă a Ucrainei:

„Ne îngrijorează mai ales posibilitatea folosirii teritoriilor ocupate din Ucraina, Georgia și Republica Moldova pentru a transfera tehnologii și utilaje interzise, cum ar fi armamentul biologic și radioactiv. Comparativ cu Rusia, nu suntem state mari, dar avem ceva ce nu au ei – dorința de a fi liberi, de a urma valori democratice și demnitate. Suntem țări independente și suverane. Avem dreptul să luptăm pentru asta până la capăt.”

Alexander Verșbov, membru onorific, Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate, Consiliul Atlantic:

„Pentru a face față provocării, avem nevoie de o strategie comprehensivă, în care aliații și partenerii lucrează împreună. Sunt cinci domenii pe care cred că ar trebui să punem accent. În primul rând, aliații și partenerii ar trebui să-și consolideze capacitățile de apărare și rezistența, ceea ce înseamnă mai multe investiții în domeniul apărării. Pentru aliați [membri NATO – n.r.] asta înseamnă că nu pot fi excepții când e vorba de respectarea contribuției de 2% din PIB-ul țării. Desigur, Ucraina și Georgia cheltuie destul de mult pe domeniul apărării, însă Republica Moldova are provocări semnificative în acest domeniu, abia reușind să-și întrețină echipamentele sovietice. Trebuie să se investească mai mult, nu numai în echipamente, dar și în exerciții, în interoperabilitate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG