Linkuri accesibilitate

O conferință de presă pe teme transnistrene


Ambasadorul Wolf Dietrich Heim, reprezentant special al OSCE
Ambasadorul Wolf Dietrich Heim, reprezentant special al OSCE

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Balan, și reprezentantul special al preşedinţiei OSCE, Wolf Dietrich Heim, își spun opinia asupra reproșurilor Tiraspolului la ultimele evoluții politice din regiune.

La Chișinău a avut loc în această seară o conferință de presă a vicepremierului cu reintegrarea Gheorghe Bălan și reprezentantului special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim. O relatare despre subiectele abordate.

Vizita reprezentantului special al președinției OSCE, Wolf Dietrich Heim a fost precedată de cea a ambasadorului cu misiuni speciale al Federației Ruse, Serghei Gubarev care a cerut reluarea cât mai rapidă a discuțiilor în formatul „5+2”. Și asta pentru că atât Moscova, cât şi Tiraspolul au criticat recenta decizie a Ucrainei de a condiționa tranzitul produselor alimentare destinate regiunii transnistrene. Kievul insistă ca importul să se facă doar în baza unei coordonări prealabile cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor de la Chișinău.

Vicepremierul Gheorghe Bălan
Vicepremierul Gheorghe Bălan

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Balan, califică drept „exagerată” reacţia Moscovei şi a Tiraspolului:

„Această abordare este acceptată nu doar la noi, între Chişinău şi Kiev, dar inclusiv cu Federaţia Rusă şi Belarus, care nu admit tranzitul prin teritoriul lor a mărfurilor fără certificatele ANSA. Respectiv, nu vedem careva probleme. Agenţii economici de bună credinţă din regiunea transnistreană şi cetăţenii din regiunea transnistreană nu vor avea de suferit şi nu au de suferit.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Liderii de la Tiraspol au declarat în repetate rânduri că în cadrul discuţiilor oficiale în formatul „5+2” ar trebui dezbătută şi recenta înţelegere a Chişinăului şi Kievului de a introduce controale comune pe segmentul transnistrean al graniţei.

Reprezentantul special al preşedinţiei OSCE, Wolf Dietrich Heim, e de părere că subiectul ţine de relaţiile bilaterale moldo-ucrainene şi nu poate fi pus pe agenda discuţiilor „5+2”. În schimb, oficialul european a îndemnat Kievul şi Chişinăul să explice mai intens cetăţenilor din stânga Nistrului care sunt beneficiile unui control sporit la graniţa moldo-ucraineane.

În ajunul vizitei reprezentantului special al preşedinţiei OSCE, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a criticat politicienii de la Chişinău care văd federalizarea Republicii Moldova ca o soluţie pentru reglementarea conflictului transnistrean. El i-a reproşat preşedintelui Igor Dodon că face uz de lozinci politice atunci când vorbeşte despre federalizare. Ideea a fost promovată de şeful statului care crede în soluţionarea conflictului transnistrean prin federaliare, punct de vedere ce pare să nu fie împărtăşit de liderul de la Tiraspol:

„Cel care vorbeşte despre federaliare este pregătit pentru asta? Vă răspund sincer: Transnistria nu este gata. De ce? Pentru că la această temă a fost organizat un referendum, avem părerea poporului. În schimb i-aş întreba pe politicienii moldoveni: dar Dvs sunteţi pregătiţi pentru federalizare? Sunteţi gata să modificaţi Constituţia? Să schimbaţi legile, inclusiv să le anulaţi pe unele? Să oferiţi limbii ruse statut de limbă de stat? Să oferiţi un statut forţelor forţelor armate ruse aici, în stânga Nistrului? Sunteţi pregătiţi? Cred că nu. Deci, la ce bun aceste lozinci?”

Un alt subiect care a provocat dispute între Chişinău şi Tiraspol a fost recenta decizie a Curţii Constituţionale care a statuat, între altele, că „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională”.

Decizia a fost imediat criticată la Tiraspol, iar zilele trecute, ambasadorul cu misiuni speciale al Federaţiei Ruse, Serghei Gubarev a declarat că Moscova nu-şi va revizui, deocamdată, poziţia faţă de menţinerea militarilor ruşi în stânga Nistrului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG