Linkuri accesibilitate

Conferință despre „auto-apărarea” UE la Praga


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Conferința de Apărare și Securitate de la Praga
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Conferința de Apărare și Securitate de la Praga

J.-Cl. Juncker: „Europa nu are „altă opțiune decât să-și apere propriile interese în Orientul Mijlociu, în schimbările climatice și în acordurile sale comerciale”.

La Praga a avut loc astăzi o conferință pe teme de securitate europeană la care participanții au discutat mai ales despre posibila retragere, tacită, a Statelor Unite din rolul de garant al apărării Europei. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că Statele Unite „nu mai sunt interesate să garanteze securitatea Europei”, iar UE trebuie să promoveze mai multă cooperare pe teme de apărare și securitate între membrii săi.

Juncker a mai spus că statele membre în UE nu trebuie să se mai teamă că își pierd suveranitatea cooperând între ele în domeniul apărării și nici că un efort european mai mare în acest domeniu ar echivala cu subminarea NATO.

„Obligațiile față de NATO ale Europei nu mai pot fi folosite ca o scuză împotriva unor eforturi europene sporite (în domeniul apărării), a spus Juncker, adăugând că „lumea este în schimbare” și că frustrarea americanilor legată de apărarea europenilor nu este ceva nou, fiind o constantă a ultimului deceniu.

Juncker a spus de asemenea că Europa nu are „altă opțiune decât să-și apere propriile interese în Orientul Mijlociu, în schimbările climatice și în acordurile sale comerciale”.

Remarcile lui Jean-Claude Juncker vin după ce președintele american Donald Trump și-a repetat criticile la adresa unor membri europeni ai NATO care nu-și respectă propriile angajamente în privința cheltuielilor militare și a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climei.

La conferința de la Praga a participat și adjuncta secretarului general NATO, Rose Gottemoeller, care a aplaudat ideea unei participări europene mai coerente la efortul trans-atlantic.

Rose Gottemoeller
Rose Gottemoeller

Oficialul NATO a spus că lupta împotriva terorismului ar fi un domeniu în care NATO și UE trebuie să-și mărească cooperarea. „Nici NATO, nici UE nu pot rezolva singure problemele de securitate din vecinătatea Europei”, a spus Gottemoeller.

Prezentă și ea la conferința de la Praga, șefa politicii externe și de securitate a UE, Federica Mogherini, a sugerat că în domeniul apărării europenii au un potențial de cooperare enorm.

Federica Mogherini la Conferința de la Praga
Federica Mogherini la Conferința de la Praga

Federica Mogherini a spus că țările UE au împreună al doilea cel mai mare buget de apărare din lume. „Nu suntem, oare, o supraputere?” – a întrebat retoric Mogherini, răspunzând tot ea: „Împreună, suntem!”. Ea a explicat apoi că investițiile diferitelor țări membre în apărare sunt „fragmentate”, iar o coordonare mai bună ar aduce beneficii multiple.

Înaintea reuniunii de astăzi de la Praga, premierul ceh Bohuslav Sotbotka și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au publicat împreună un articol în ziarul american „Wall Street Journal”, chemând europenii să-și ia propria apărare în propriile mâini. „Uniunea Europeană nu mai trebuie doar să completeze NATO, ci să reacționeze independent și adecvat la amenințări externe”, se arată în articol. „Prea multă vreme, Europa s-a bazat în mod vinovat pe puterea militară a altora. Asta nu mai este posibil. Amploarea și complexitatea amenințărilor la adresa securității europene arată că nici o țară nu poate să le rezolve de una singură”, au mai scris Sobotka și Juncker.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG