Linkuri accesibilitate

Concluzii după 9 mai, cu Igor Boțan  


Memorialul Eternitate, Chișinău, 9 mai 2022
Memorialul Eternitate, Chișinău, 9 mai 2022

Analistul politic Igor Boțan crede că sărbătorirea Zilei Victoriei și Comemorării de către opoziție a fost remarcabilă prin faptul că liderii socialiștilor și comuniștilor au sfidat interdicția de a purta „panglica Sf. Gheorghe”, dar și prin faptul că adepții de rând ai opoziției și mulți alții au respectat interdicția.

„Deputații își pot permite să angajeze avocați și probabil vor încerca să întindă cât pot de mult procedurile de achitare a amenzilor, dar simplii cetățeni au fost sfătuiți să nu poarte această panglică pentru că vor avea bătăi de cap”, a spus Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă, într-un interviu săptămânal cu Europa Liberă.

Concluzii despre scena politică după 9 mai, cu Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:11 0:00

La un marș organizat la Chișinău de „Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei”, pe 9 mai, mai mulți lideri ai opoziției pro-ruse din R. Moldova au purtat „panglica Sf. Gheorghe”, în ciuda interzicerii acestui simbol controversat printr-o lege adoptată de majoritatea parlamentară PAS și președinta Maia Sandu.

Alte remarci ale analistului politic Igor Boțan:

  • Aflarea fostului președinte Igor Dodon în fruntea marșului organizat de socialiști și comuniști semnalează că cel mai popular exponent al opoziției pro-ruse își poate dori să revină formal într-un rol politic major din cel ocupat actualmente de șef al unei asociații de afaceri moldo-ruse.
  • Deși a oferit opoziției pro-ruse un motiv de consolidare într-un moment în care îi lipsea un mesaj coerent, interzicerea „panglicii Sf. Gheorghe” de către putere a răspuns și așteptărilor electoratului pro-occidental.
  • În planul politicii externe, interdicția a fost necesară pentru a arăta că R. Moldova nu tolerează simboluri ale războiului purtat de Rusia contra Ucrainei.
  • Să porți simbolul controversat în ciuda interdicției transmite mesajul că te identifici cu „lumea rusă”, sprijini politica lui Vladimir Putin și ești gata să încalci lege pentru a arăta acest lucru.
  • Cei care sfidează legea nu au dreptul moral să ceară să li se respecte drepturile, dar statul este obligat să asigure drepturile tuturor.

Igor Boțan mai consideră adecvată metoda aplicată de poliție, care nu a intervenit în timpul marșurilor de 9 mai pentru a asigura aplicarea imediată a legii, dar a documentat zeci de încălcări, urmând să aplice amenzi celor care au purtat „panglica Sf. Gheorghe”. Amenzile variază între 4.500 și 30.000 de lei.

„Am patru bunici care au luptat în război”. Cum a sărbătorit
PSRM ziua de 9 mai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00

XS
SM
MD
LG