Linkuri accesibilitate

MH17 a fost doborât de Buk-ul brigăzii 53 din Rusia. Noi concluzii ale anchetei internaționale


O bucată din racheta Buk care a lovit avionul Malaysia Airlines în estul Ucrainei a fost prezentată în timpul conferinţei echipei de investigație
O bucată din racheta Buk care a lovit avionul Malaysia Airlines în estul Ucrainei a fost prezentată în timpul conferinţei echipei de investigație

De la bun început, Rusia a negat orice amestec sau responsabilitatea pentru doborârea avionului de pasageri.

Avionul malayzian ​de pasageri doborând peste estul Ucrainei în iunie 2014 a fost lovit de o rachetă de tip „Buk” , aparținând unei unități militare ruse. Aceasta este concluzia anchetei internaționale, condusă de Olanda, la care au participat experți din Australia, Belgia, Malayzia, Olanda și Ucraina, iar rezultatul a fost anunțat astăzi, joi 24 mai, la o conferință de presă la Utrecht.

Zborul MH17, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât pe 17 iulie 2014 peste Donețk. Nu a fost nici supraviețuitor, iar cele mai multe victime erau cetățeni olandezi.

Racheta Buk-TELAR, care a lovit avionul, a precizat anchetatorul olandez Wilbert Paulissen, „provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia”, iar „brigada 53 face parte din forţele armate ruse”, a adăugat el. Ca urmare a acestui anunț, premierul olandez aflat în vizită în India, a decis să se întoarcă imediat acasă pentru o ședință de urgență a guvernului.

„Toate vehiculele dintr-un convoi care a transportat racheta aparţineau forţelor armate ruse”, a mai spus anchetatorul olandez.

În septembrie 2016, anchetatorii internaţionali ajunseseră deja la concluzia că racheta fusese adusă din Rusia înainte de a fi lansată de pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de separatişti proruşi. Totuşi, ei nu au indicat cine anume a tras proiectilul.

Până acum, echipa internaţională de anchetă a reconstituit minuţios traseul efectuat de convoiul militar de la Kursk, care a traversat frontiera ucraineană, utilizând fotografii şi înregistrări video.

Potrivit anchetatorului Wilbert Paulissen, racheta Buk are „numeroase caracteristici unice care în sine pot constitui un fel de amprentă digitală a rachetei”.

Ancheta internațională, condusă de Olanda, are acum în vizor circa 100 de persoase care ar fi putut fi implicate „direct și activ” în doborârea avionului de pasageri, dar niciun nume nu a fost făcut public încă. Motivul este că anchetatorii vor să dea publiității nume numai după au strâns suficiente dovezi pentru a cere și inculparea suspecților. Olanda a anunțat deja că orice proces legat de acest caz va avea loc în Olanda, în acord cu țările participante la ancheta internațională.

De la bun început, Rusia a negat orice amestec sau responsabilitatea pentru doborârea avionului.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG