Linkuri accesibilitate

„O astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a R. Moldova, nu este recomandabilă în acest moment"


Comisia de la Veneția, schimbarea sistemului electoral și dreptul suveran al fiecărui stat.

Comisia de la Veneția a făcut publică luni opinia sa cu privire la propunerea puterii de la Chișinău de introducere a sistemului electoral mixt în locul celui actual, pe liste de partid. Comisia spune că această schimbare este nerecomandabilă, precizînd totodată că estei dreptul suveran al fiecărui stat să-și decidă sistemul de vot. O relatare semnată de Liliana Barbăroșie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Unii analişti, cum e Nicolae Negru de exemplu, spune că mesajul ar fi mai degrabă neutru, prin urmare ar conveni ambelor tabere, atât celei a sprijinitorilor, cât şi celei a oponenţilor schimbării.

În zilele ce au urmat dezbaterilor de vineri din cadrul Comisiei de la Veneţia, fruntaşi democraţi, precum şi mediile de informare pe care le controlează, au folosit pe larg formula Comisiei de la Veneţia referitoare la „dreptul fiecărui stat suveran” de a-şi decide sistemul de vot, pentru a ilustra ceea ce se pretinde a fi „discreţia” pe care ar avea-o puterea de la Chişinău în luarea unei decizii.

Textul Comisiei de la Veneția, publicat luni, spune însă și că „o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a Republicii Moldova, nu este recomandabilă în acest moment."

Motivele pentru care Comisia nu recomandă puterii de la Chişinău să insiste cu reforma electorală ar fi, mai întâi, faptul că inițiativa nu a fost discutată pe larg cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în parlament”.

La fel, sunt invocate neclarități privind delimitarea circumscripțiilor electorale, pericolul ca femeile să fie încă și mai slab reprezentate în parlament, posibila restrângere a votului în diasporă.

Toate aceste neajunsuri nu sunt nici pe departe de natură tehnico-juridică, cum pretinde principalul promotor al reformei, speakerul Andrian Candu, au atenţionat oponenţii din rândul sociaetăţii civile. Prin urmare ar fi greu de crezut că pot fi puse la punct până la alegerile generale de anul viitor, au spus ei.

Pe durata întregii conferinţe de presă ţinută la revenirea de la dezbaterile din Comisia Veneţia, speakerul Andrian Candu a părut totuşi extrem de hotărât să împingă reforma sistemului electoral, în ciuda concluziilor critice formulate de comisie.

El a dat asigurări că adoptarea sistemului mixt nu va împiedica Republica Moldova să primească ajutoare din partea Uniunii Europene.

Asta deşi condiţia invocată de instituţiile principale ale UE atunci când au căzut de acord, săptămâna trecută, să aprobe un așteptat ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, a fost “atitudinea autorităților Republicii Moldova față de recomandările partenerilor internaționali relevanți, în special ale Comisiei de la Veneția”.

Interesant de remarcat este faptul că în ajunul dezbaterilor din Comisie, sociologul Doru Petruţi de la IMAS Chişinău, a spus într-un interviu la Europa Liberă că nu este foarte sigur că PD chir vrea să ducă la bun sfârşit reforma electorală.

S-ar putea, a admis directorul IMAS, ca PD să fi folosit schinbarea sistemului electora ca pretext pentru a îmbunătăți imaginea partidului și a liderilor săi, inventând totodată şi o excelentă temă de campanie electorală pentru 2018.

Alţi analişti cred că insistenţa PD-ului pe o reformă invalidată, se pare, la nivel european ar putea urmări o nouă izolare a Republicii Moldova. La fel ar putea să nu însemne nimic, mai cu seamă că Vlad Plahotniuc ar putea să-şi dorească acum, în ajun de alegeri, o distanțare clară de socialişti, iar ceea ce l-ar putea ajuta ar fi să renunțe la votul mixt propus de aceştia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG