Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Ar fi naiv să se creadă că, odată cu noile indicatoare europene, vom avea și drumuri europene sau bunele practici de șofat europene”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „În întâmpinarea Zilei Europei, Inspectoratul Național al Poliției Rutiere anunță că este gata să instaleze noi indicatoare rutiere, circa 40 la număr, între care și indicatoarele necesare pentru demarcarea pistelor pentru bicicliști, Chișinăul numărându-se printre codașii Europei la acest capitol. Noile indicatoare vor fi împrumutate din practica rutieră europeană, fiind ușor de recunoscut atât de conducătorii auto, cât și de pietoni. Odată cu aceste noi indicatoare și noi modificări ale legislației rutiere, orașele noastre vor cunoaște o înviorare de peisaj, dar nu numai atât.

Delimitarea clară a drepturilor de a circula cu bicicleta, de exemplu, va determina, așa cum o arată practica europeană, o schimbare a modului de deplasare în zonele urbane și, de ce nu?, o revizuire a preferințelor de a merge la școală sau la serviciu nu cu mașina, ci cu transportul ecologic pe două roți. Câștigul ar fi dublu: și pentru sănătatea celor care aleg să circule cu bicicleta, și pentru calitatea aerului pe care îl respirăm.”

Europa Liberă: Cum s-ar spune, vom trăi și vom vedea cât de justificate, practice vor fi aceste demarcări, în special pentru cicliști. Vreau să vă întreb ce credeți dumneavoastră despre mărirea vitezei de circulație pe anumite sectoare, de la 90 la 110 km la oră, standard european, cum ar veni?

Gheorghe Cojocaru: „Actualmente, Republica Moldova n-are drumuri cu statut de autostrăzi, iată de ce creșterea vitezei de circulație până la 110 km la oră va fi posibilă doar pe traseele cu un grad sporit de securitate. Impactul social al unor asemenea noi reglementări va trebui să se reflecte în predispunerea factorilor de decizie de a investi mai mult în modernizarea rețelei rutiere și, iarăși - de ce nu? -, în atragerea unor fonduri pentru a construi și primii kilometri de autostradă, care să facă legătura cu marele rute europene și cu întreg spațiul la care este conectată Republica Moldova.”

Europa Liberă: Întrebarea elevului năzbâtios: nu credeți că modificarea Codului rutier ar fi doar o schimbare de decor?

Gheorghe Cojocaru: „Nu este cu totul exclusă și o asemenea situație. Și ar fi naiv să se creadă că, odată cu noile indicatoare europene, vom avea și drumuri europene sau bunele practici de șofat europene. Însă, oricum, este o realitate, verificată și în Republica Moldova în ultimii ani, precum că investițiile în infrastructura auto sau feroviară sunt o necesitate, fără de care economia stagnează. De la sine înțeles, nu trebuie să se aștepte ca poliția rutieră să instaleze noile indicatoare pentru a realiza necesitatea investițiilor în construcția de drumuri.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG