Linkuri accesibilitate

„Controlul în comun la frontiera cu Ucraina înseamnă o mai bună securitate și o eficiență sporită în combaterea criminalității”


La punctul de frontieră Pervomaisk
La punctul de frontieră Pervomaisk

Comentarii în dialog: Gheorghe Cojocaru în discuție cu Vasile Botnaru.

O discuție ca în fiecare joi în studioul Europei Libere despre probeleme în actualitatea politică.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „La Forumul de Securitate de la Kiev, din prima jumătate a lunii aprilie, prim-ministrul Pavel Filip a subliniat în luarea sa de cuvânt că riscurile majore la adresa cadrului de securitate din estul Europei sunt generate de conflictele înghețate și prezența militară străină. Primul ministru a cerut retragerea necondiționată a trupelor ruse din teritoriul național al Republicii Moldova, pledând pentru transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă internațională. Zona din stânga Nistrului, potrivit primului ministru, ar urma să obțină un statut juridic special. În opinia șefului Guvernului, reglementarea transnistreană, în mod obligatoriu, trebuie să conducă la întărirea și nu la slăbirea statului reintegrat, precum și la continuarea cursului de reforme democratice și de integrare europeană.”

Europa Liberă: Lunga istorie a reglementării arată că autoritățile de la Kiev au un rol important. Cum a fost receptat acest discurs de către autoritățile actuale de la Kiev?

Gheorghe Cojocaru: „Pozitiv, mai ales că primul ministru, Pavel Filip, este hotărât să sprijine în continuare eforturile conducerii de la Kiev în scopul depășirii crizei din regiunea de est a Ucrainei și restabilirii prin metode pașnice a suveranității și integrității teritoriale a țării vecine. Cele două state, Ucraina și Republica Moldova, urmează să-și dezvolte relațiile de cooperare atât în plan bilateral, cât și cu Uniunea Europeană, și în cadrul Parteneriatului Estic. Deloc întâmplător, în timpul acestei vizite a primului ministru Pavel Filip la Kiev, președintele Petro Poroșenko a promulgat Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.”

Europa Liberă: Ce înseamnă aceasta la modul practic și ce impact va avea noua lege asupra relațiilor dintre cele două state vecine?

Gheorghe Cojocaru: „Odată cu promulgarea acestei legi se extinde controlul în comun la toate punctele de trecere a frontierei

Controlul în comun la frontieră înseamnă o mai bună securitate și o eficiență sporită în combaterea criminalității și contrabandei la hotar...

moldo-ucrainene inițiat și experimentat din luna iulie 2017 la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk. Controlul în comun la frontieră înseamnă o mai bună securitate și o eficiență sporită în combaterea criminalității și contrabandei la hotar. Chiar dacă punctele de control se află exclusiv pe teritoriul ucrainean, participarea reprezentanților abilitați ai Republicii Moldova la aceste verificări de frontieră va asigura astfel controlul asupra segmentului de graniță aflat de facto în mâinile regimului de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Când a fost introdus prima dată controlul în comun la hotarul moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean, Tiraspolul s-a arătat vădit deranjat de aceste măsuri.

Gheorghe Cojocaru: „Da, așa este, dar mai apoi Tiraspolul s-a calmat și s-a adaptat la această situație și va trebui să se conformeze în continuare și să respecte noile reguli impuse la frontiera moldo-ucraineană. Este de notat de altfel că această nouă înțelegere între Republica Moldova și Ucraina este aprobată practic de întreaga clasă politică de la Chișinău, ceea ce este un fenomen rar și indirect o notă bună dată diplomației Republicii Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG