Linkuri accesibilitate

Clientelismul politic sau cum banii publici alocați primăriilor pot influența simpatiile electorale


La Străşeni
La Străşeni

Programul guvernamental „Drumuri bune pentru Moldova”, un exemplu de clientelism (Watchdog).

Un studiu realizat de organizația Expert-Forum de la București și partenerii săi din Republica Moldova comunitatea Watchdog și centrul Expert-Grup demonstrează tendința partidelor politice aflate la putere să-și fidelizeze primari prin alocare selectivă de bani din bugetul de stat. De ce această practică este păguboasă? Pentru că are la bază interesul îngust de partid, și nu al cetățeanului care contribuie prin impozite la buget, spun experții cu care a stat de vorbă corespondenta Europei Libere.

Clientelismul politic sau cum banii publici alocați primăriilor pot influența simpatiile electorale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct


Experții de la București și Chișinău care au analizat încotro se îndreaptă banii publici și motivele de care se conduc decidenții care au pâinea și cuțitul au ajuns la concluzia că politicienii foarte frecvent încearcă să cumpere voturile cetățenilor și acest fenomen tot mai răspândit se numește clientelism politic.

Președintele organizației neguvernamentale Expert-Forum din România, Sorin Ioniță, notează că în toate țările monitorizate în cadrul cercetării – Georgia, Republica Moldova și România - banii publici sunt folosiți de guvernanți pentru a fideliza cât mai mulți primari prin alocări arbitrare de fonduri, profitând de reguli neclare și lipsă de transparență. Cine este marele perdant al acestei situații? Omul de rând, plătitor de taxe și impozite:

Sorin Ioniţă
Sorin Ioniţă

„Pentru că resursa publică nu e folosită la scopul ei - să cumperi cel mai bun serviciu disponibil pentru oameni - , ci e folosit în scop politic. Banii se prăpădesc și prin furt, dar se prăpădesc și fără furt, asta-i culmea. Dacă ai un guvern clientelar și o administrație clientelară, ei pot nici să nu ducă bani acasă. Noi trebuie să ne luptăm cu ambele fenomene și lumea asta trebuie să înțeleagă, să nu mai plece după beneficii pe termen scurt, după infrastructura asta de azi pe mâine, asfaltul turnat în luna noiembrie, drumurile care nu duc nicăieri. Toate astea sunt, de fapt, o irosire de resurse.”

În ce privește Republica Moldova, programele analizate de experți arată că în ultimii ani primarii puterii au primit mai mulți bani decât cei ai opoziției sau așa-numiții independenți. Cel mai vădit clientelismului politic a fost în 2012, când s-au oferit fonduri impresionante primarilor afiliați alianței de guvernare. Potrivit datelor colectate de experți, era de șase ori mai probabil să primești bani de la bugetul de stat dacă erai primar afiliat guvernării decât dacă erai primar de opoziție.

Odată cu reforma electorală și apropierea scrutinului parlamentar, politicienii de la guvernare și-au schimbat tactica – nu mai repartizează bani în funcție de culoarea politică a primarului, ci favorizează circumscripțiile unde vor candida în februarie anul viitor, în baza votului mixt, reprezentanții Partidului Democrat, constată expertul comunității Watchdog, Valeriu Pașa.

Valeriu Paşa
Valeriu Paşa

„Dacă vom urmări care sunt raioanele care au beneficiat de cea mai mare finanțare per alegător și cum se suprapun acestea în limitele circumscripțiilor, lucrurile devin și mai clare. Raionul Nisporeni, care e lider absolut la finanțare, formează împreună cu câteva localități din Strășeni circumscripția nr. 17, iar acele localități sunt Lozova și Micleușeni. Micleușeni e satul unde domnii Plahotniuc și Gaburici tăiau panglica după ce a fost renovat un drum. Raioanele Șoldănești și Rezina, cu excepția la câteva localități, au fost încadrate în circumscripția nr. 13, iar candidatul puterii acolo va fi președinta raionului Rezina, vicepreședinta PD, dna Graur. Cimișlia este raionul de baștină a dlui Leancă, unde va candida dlui, deși se zvonește că va candida și dl Diacov.”

În Republica Moldova un exemplu de clientelism politic îl reprezintă programul guvernamental „Drumuri bune pentru Moldova”, spune Valeriu Pașa. Întâi de toate pentru că lucrările de reparație a drumurilor au loc fără proiecte prealabile clare sau studii de fezabilitate, iar condițiile tehnice lasă de dorit și vor ieși la iveală cât de curând. Iată de ce experții au suficiente temeiuri să suspecteze guvernarea de coruperea indirectă a alegătorilor, ambalată însă în retorica îmbunătățirii vieții oamenilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG