Linkuri accesibilitate

Ciorna declarației finale a summit-ului Parteneriatului estic ce se va ține la Bruxelles la 24 noiembrie


Logo-ul summitului de la Bruxelles.
Logo-ul summitului de la Bruxelles.

Documentul nu menționează Georgia, R. Moldova și Ucraina ca țări cu șanse mai mari de apropiere de UE

Cu o lună înaintea summit-ului Parteneriatului Estic, Comisia Europeană a transmis țărilor implicate, inclusiv R. Moldova, ciorna declarației finale a reuniunii ce se va ține la Bruxelles la 24 noiembrie.

Potrivit documentului ajuns în posesia Europei Libere, summit-ul ar urma să declare „recunoașterea aspirațiilor europene și opțiunii europene” a țărilor-partenere și să propună „întărirea diferențierii” între țările Parteneriatului, în funcție de ambițiile și de realizările lor în domeniul reformelor.

În document se mai spune pe de altă parte, într-o posibilă referință la Rusia, că fiecare țară din Parteneriatul Estic poate, „de la caz la caz”, să fie deschisă cooperării cu „terțe țări”, și să-și aleagă „nivelul de ambiție și obiective la care aspiră în relația cu UE”.

Documentul nu menționează Georgia, R. Moldova și Ucraina ca țări cu șanse mai mari de apropiere de UE, dar subliniază că tocmai ele au semnat Acorduri de Asociere, în care este prevăzută alegerea lor pro-europeană.

Documentul prevede sprijin pentru rezolvarea conflictelor din țările-partenere, iar într-una din anexele lui se menționează continuarea asistenței pentru construirea gazoductului Ungheni-Chișinău.

Este pomenită de asemenea posibilitatea „armonizării” taxelor de roaming în telefonia mobilă între țările partenere și cele din UE și înființarea unei școli a Parteneriatului Estic pentru copiii și tinerii talentați din cele șase țări.

În Parteneriatul Estic sunt cuprinse: Armenia, Azerbaidjan, R. Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina. (MT)

XS
SM
MD
LG