Linkuri accesibilitate

Nicolae Osmochescu: „De-a țara în bunghi, cum zice însuși Dodon. Iată, el se joacă cu țara în bunghi.”


Cine face politica externă la Chișinău, potrivit constituției moldovene?

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu a putut ajunge vineri în Republica Moldova (unde ar fi urmat să ia parte - la invitația președintelui moldovean Igor Dodon! - la marcarea - în regiunea transnistreană! - a 25 de ani de la încheierea conflictului militar de pe Nistru și de la aducerea trupelor rusești de menținere a păcii în regiune. Rogozin nu a putut ajunge acolo pentru că numele său se află pe lista demnitarilor ruși supuși sancțiunilor Uniunii Europene și ale Statelor Unite, din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea și a implicării Moscovei în estul Ucrainei, iar una din sancțiuni este interdicția de intrare a celor vizați în Uniunea Europeană, în orice fel, terestru, maritim sau aerian. România și Ungaria fac parte din EU, deci au închis spațiile lor aeriene pentru avionul de linie în care se afla vicepremierul rus. Acesta a spus după aceea - într-un limbaj deloc democratic, că Rusia va riposta împotriva României și a Moldovei. A scris însă pe pagina sa de Facebook că se va întîlni cu președintele modovean Igor Dodon la Teheran, la ceremonia de inaugurare a președintelui Hassan Rohani. Săptămâna trecută, Congresul Statelor Unite a votat – aproape în unanimitate – impunerea de noi sancțiuni Rusiei, Iranului și Coreii de Nord. Legislația urmează acum să fie semnata de președintele Donald Trump. Cu această agendă a președintelui Igor Dodon, cu declarațiile pro-europene ale guvernului Pavel Filip, cu neîncrederea tot mai mare a moldovenilor în drumul lor spre est sau spre vest, Valentina Ursu a vrut să se lamurească cine decide agenda de politică externă a Moldovei. Ce spune exact Constituția? E una din întrebările puse expertului în drept constituțional Nicolae Osmochescu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00
Link direct

Nicolae Osmochescu: „Formarea programului politicii externe și realizarea acesteia este organul central de specialitate Ministerul Afacerilor Externe.”

Europa Liberă: Dar pe moment, în Moldova, nu este o dualitate la acest capitol – Guvernul încearcă, pe de o parte, fiind sprijinit de majoritatea parlamentară, să facă această politică externă, iar președintele înțelege în felul său să facă această politică externă?

Nicolae Osmochescu: „Păi, acum, da! În realitate este o dualitate, dar, încă o dată repet: formarea politicii externe este prerogativa, competența exclusivă a Guvernului, și la concret, a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Fix așa - responsabil de realizarea politicii externe, începând de la reprezentarea Republicii Moldova pe plan internațional, prin ambasade, prin consulate, prin consulii onorifici, prin exercitarea tratatelor internaționale, rolul coordonator îi revine din nou Ministerului Afacerilor Externe. Ministerul Afacerilor Externe este organul central de specialitate, care controlează și ține la control absolut tot ce ține de politica externă, de realizarea ei și de realizarea tratatelor internaționale, a angajamentelor Republicii Moldova ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Guvernarea zice că duce Moldova pe calea integrării europene, iar instituția prezidențială spune că Moldova se va apropia și mai mult de Uniunea Euroasiatică. Ce înțelege simplu cetățean din felul cum se promovează vectorul politicii externe?

Nicolae Osmochescu: „Mă rog, președintele are dreptul la inițiativă, la o inițiativă sau alta. Dar până la urmă, nicio inițiativă a președintelui nu va fi realizată până ea nu va fi aprobată de Guvern și legiferată de Parlament.”

Europa Liberă: Igor Dodon pentru a doua oară merge în Iran. Ce mesaj transmite Igor Dodon societății atunci când merge în Iran, are relații bune cu Coreea de Nord, l-a primit pe șeicul Arabiei Saudite?

Nicolae Osmochescu: „Mesaj că el este șef de stat și el este împărat în țară și poate face multe și mărunte fără ca să fie controlat de cineva, ceea ce nu este adevărat.”

Europa Liberă: Și ce-i de făcut în situația asta?

Nicolae Osmochescu: „Trebuie să fie examinat comportamentul lui pe plan internațional și în realizarea politicii externe în cadrul Guvernului, notă pe care s-o prezinte Ministerul Afacerilor Externe și rezultatele vizitelor - numai la o cupă de șampanie sau s-au semnat și acorduri, ce au făcut ei peste hotare…”

Europa Liberă: El zice că merge să caute investiții, pe care să le aducă în Republica Moldova.

Nicolae Osmochescu: „El nu poate să aducă investiții fără Guvern, fără Ministerul Afacerilor Externe, fără Ministerul Finanțelor, fără Ministerul Economiei. Aceștia-s toți cai verzi pe pereți. Doi: Parlamentul, este Comisia pentru politică externă, poftim, invitați-l pe șeful de stat sau pe un reprezentant al Președinției, dacă el nu vrea, dar el este obligat să vină și să facă o dare de seamă.”

Europa Liberă: Domnul Osmochescu, el a mers de cinci ori la Moscova, s-a întâlnit cu Vladimir Putin și nu a luat pe nimeni din Executiv în componența delegației.

Nicolae Osmochescu: „De aceea, acestea nici nu pot fi considerate a fi vizite oficiale ale unui șef de stat. Orice vizită oficială trebuie să fia aprobată delegația, componența delegației de către Guvern, trebuie să arate surse de finanțare. Tot ceea ce face el, trebuie de calificat ca vizite de partid. Și atât! Eu, de exemplu, nu le pot califica nici ca vizite oficiale, nici ca vizite de lucru…”

Europa Liberă: Acum merge oficial la inaugurarea președintelui Iranului.

Nicolae Osmochescu: „Păi, dar ce este hotărâre de Guvern, componența delegației ș.a.m.d.? Acestea nu-s vizite oficiale. Vizita oficială este când șeful de stat vine cu o mare delegație, cu reprezentanții celor trei ramuri ale puterii, în altă țară, cu un set de proiecte pentru semnare, când se face cu respectarea protocolului și uzanțelor internaționale în așa caz – vizită oficială de stat. Eu am în vedere întâlnirea oficială în aeroport de omologul său sau de o persoană de un grad mai jos…”

Europa Liberă: Dar în condițiile când relațiile sunt ostile între instituția prezidențială și puterile executivă și legislativă?

Nicolae Osmochescu: „E rău că fără să coordoneze problemele cu Guvernul și cu Ministerul Afacerilor Externe, dar nu este o încălcare.”

Europa Liberă: Dar imaginea statului din exterior, cum se vede, imaginea Republicii Moldova?

Nicolae Osmochescu: „Foarte urât se vede.”

Europa Liberă: Și atunci, partenerii externi văd în Republica Moldova un stat care se joacă de-a statalitatea sau cum?

Nicolae Osmochescu: „Cam așa. De-a țara în bunghi, cum zice însuși Dodon. Iată el se joacă cu țara în bunghi.”

XS
SM
MD
LG