Linkuri accesibilitate

Cine este generalul Oleksandr Sîrski, noul comandant-șef al forțelor armate ale Ucrainei


Generalul Oleksandr Sîrski este noul comandant al Armatei Ucrainei. Numirea lui a confirmat speculațiile din ultimele luni despre demiterea popularului său predecesor, Valeri Zalujnîi.
Generalul Oleksandr Sîrski este noul comandant al Armatei Ucrainei. Numirea lui a confirmat speculațiile din ultimele luni despre demiterea popularului său predecesor, Valeri Zalujnîi.

Președintele Ucrainei l-a numit joi seară pe general-colonelul Oleksandr Sîrski în funcția de comandant-șef al forțelor armate ale Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski spune că e nevoie de o „resetare” și „înnoire” la vârful Armatei.

În declarația sa din 8 februarie, Zelenski a spus că Oleksandr Sîrski are o experiență defensivă de succes, fiind cel care a condus operațiunea de apărare a Kievului la începutul invaziei rusești.

Sîrski are, de asemenea, experiență ofensivă de succes, comandând operațiunea de eliberare a Harkovului.

Oleksandr Sîrski s-a născut în 1965 într-un mic sat din regiunea Vladimir, URSS, actualmente aflată pe teritoriul Rusiei, și locuiește în Ucraina din anii 1980.

El s-a format la Școala Superioară de Comandă Militară din Moscova, unde a avut colegi care sunt acum comandanți în armata rusă.

Înainte de a deveni șeful forțelor terestre ale Ucrainei în 2019, a fost comandantul pentru operațiunile terestre din estul țării și a jucat un rol important în războiul început în 2014 cu invazia Rusiei în Crimeea. A fost decorat cu Ordinul Bogdan Hmelnițki, pentru „serviciu excepțional în apărarea suveranității statului și a securității statului”.

În 2013, ultimul an pașnic în Ucraina, Oleksandr Sîrski era general-maior și șef adjunct al principalului centru de comandă al forțelor armate.

În august 2019, Sîrski a devenit șeful Forțelor Terestre ale Ucrainei, păstrând postul atunci când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei.

El a fost responsabil pentru cooperarea militară a Ucrainei cu NATO și a participat la discuțiile privind apropierea armatei ucrainene de standardele Alianței.

Colegii îl descriu pe general ca fiind un ascet, care petrece mult timp în sala de sport. Unii analiști occidentali spun că tacticile sale de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică.

Dar flexibilitatea sa operațională diferențiază abordarea sa de cea a generalilor ruși. El predică principiile NATO de comandă descentralizată, învățate în timpul unui stagiu la Bruxelles în 2013, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai alianței pentru a discuta despre modul de modernizare a forțelor Ucrainei.

Este un comandant militar foarte preocupat de moralul trupelor sale: în fiecare zi citește mesaje de la sute de soldați și îi vizitează în mod regulat pe teren.
Generalul Sîrski preia conducerea armatei ucrainene într-o remaniere militară majoră
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Ivan Stupak, observator militar și fost angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat pentru Kyiv Independent că, potrivit surselor sale din forțele de ordine, Zalujnîi l-a recomandat pe Sîrski ca succesor al său.

„Un alt aspect pozitiv este faptul că el (Sîrski ) cunoaște aproape pe toată lumea din armată”, a spus Stupak.

Generalul Sîrski a organizat apărarea Kievului în primele zile ale conflictului. El a instituit două inele de apărare în jurul orașului și a delegat apărarea generalilor ucraineni care au fost autorizați să ia decizii tactice.

Oleksandr Sîrski a comandat, de asemenea, contraofensiva Ucrainei în regiunea Harkov în toamna anului 2022, care a reușit să elibereze Izium, Balakliia, Kupiansk și alte orașe pe care Rusia le capturase la începutul invaziei pe scară largă.

Sîrski a comandat în 2023 grupul estic de trupe, care a luptat în cele mai fierbinți zone ale frontului, inclusiv în bătălia de la Bahmut, din regiunea Donețk.

Strategii militari americani au susținut însă că a cheltui atât de mult efort pentru a apăra un oraș nesemnificativ din punct de vedere strategic - nu are sens.

Însă tactica lui Sîrski pare să fi urmărit epuizarea fizică și morală a militarilor ruși în confruntări de uzură, mult prea mare comparativ cu progresul obținut în caz de victorie. După zece luni de lupte intense și pierderi semnificative de ambele părți, Rusia a cucerit Bahmut în mai 2023.

Din toamna anului 2023, un grup de armată sub comanda lui Sîrski luptă lângă Kupiansk și Liman în regiunea Harkov, unde forțele ucrainene se află în apărare, confruntându-se cu atacuri rusești intensificate.

Articol preluat de la Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG