Linkuri accesibilitate

„Cine alimentează sentimentele antiruse în Republica Moldova” (Nicolae Negru/ Ziarul Național)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” îl citează pe vice-președintele parlamentului Alexandru Slusari care susține că decizia privind eliberarea din detenție a omului de afaceri și fostului deputat Veaceslav Platon „discreditează Procuratura Generală”. Slusari susține că „autorul unor scheme de spălare a zeci de miliarde de dolari din băncile rusești a fost anume Veaceaslav Platon, care a primit permisul de la Vladimir Plahotniuc pentru folosirea sistemului judiciar din Moldova”. Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale susțin că, după examinarea materialului probator, prezentat de procurori, luni, 15 iunie, Judecătoria Chișinău a admis integral demersul privind suspendarea executării pedepsei de către fostul deputat, Veaceslav Platon.

„Cine alimentează sentimentele antiruse în Republica Moldova”, este titlul analizei semnate de Nicolae Negru pentru „Ziarul Național”. Autorul observă că președintele Igor Dodon nu a rostit niciun cuvând de compasiune față de victimele primului val de deportări, din iunie 1941. De ce s-ar supăra Moscova, dacă Igor Dodon ar depune niște flori la monumentul deportaților din fața gării din Chișinău sau ar aprinde o lumânare întru pomenirea lor în biserica de la Condrița? Fiindcă aceasta ar pune într-o lumină negativă Uniunea Sovietică a cărei dispariție o deplânge Vladimir Putin și ar știrbi din superioritatea morală pe care Rusia o afișează cu tupeu în fața Occidentului, este răspunsul lui Nicolae Negru.

„Problema Republicii Moldova nu e atât finanțarea cât eficiența guvernării” – titrează „Gazeta de Chișinău”, citând experți economici și mai mulți oameni de afaceri moldoveni. Urmărind ce se întâmplă la nivel global, putem constata că majoritatea statelor lumii au aceeași certitudine: criza actuală o va depăși pe cea din 2008 și chiar ar putea deveni una din cele mai mari din ultimii 50 de ani. În opinia experților, problema fundamentală a țărilor ca Republica Moldova este dependența de factorul extern foarte puternic. „Produsul Intern Brut este realizat datorită factorului extern, noi o să avem o presiune foarte mare pe balanța de plăți”, se arată convins fostul premier și om de afaceri Ion Sturza.

Portalul de limba rusă Newsmaker.md notează că de astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova expiră starea de urgență. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că măsurile de protecție pentru localnici trebuie să fie menținute, în condițiile în care numărul de infectări continuă să crească. În afară de asta, liderul de la Tiraspol ia în calcul posibilitatea restricționării accesului pe teritoriul regiunii pentru străini și apatrizi (la acest capitol sunt incluse toate persoanele care nu dețin cetățenia republicii nerecunoscute). Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova au fost confirmate 11740 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1097 în stânga Nistrului.

Reporterii de la Moldova.org observă că traseele culturale prin centrele istorice ale Chișinăului prind din ce în ce mai mult atenția oamenilor. Fie în prezența unui ghid viu, fie cu căștile în urechi, ești invitat să descoperi viața vibrantă a orașului de altădată. Moldova.org dedică un amplu articol ghidului Audio „Trans.History” despre comunitatea evreiască din Chișinău și care povestește inclusiv despre locurile marcate de violență față de evrei, în perioada turbulentă din timpul celui de-al doilea război mondial. Poveștile, culese din amintirile a treisprezece evrei supraviețuitori ai Holocaustului, reușesc să construiască o imagine a Chișinăului așa cum mulți, sigur, nu l-au mai cunoscut.

XS
SM
MD
LG