Linkuri accesibilitate

Cine a finanțat studiile la Cambridge ale fiului vicepremierului Iurie Leancă?


Iurie Leancă.
Iurie Leancă.

Iruie Leancă neagă că banii ar fi venit de la Ilan Șor, Ilan Șor spune că nu-și amintește.

Trustul de presă Jurnal de la Chișinău a publicat informații potrivit cărora Ilan Șor ar fi finanțat studiile la Cambridge în Anglia ale fiului lui Iurie Leancă, Liviu Tristan Leancă. Întrebat de presă, Șor spune că nu-și amintește, iar Leancă neagă, dar criticii cer ca vicepremierul pentru integrare europeană să-și dea oricum demisia.

La o zi după ce deputatul liberal Lilian Carp a cerut Procuraturii să ancheteze presupusa finanţare a studiilor mezinului lui Iurie Leancă de către Ilan Şor, un îndemn similar a fost lansat joi de PPDA.

Liderul acestei formaţiuni Andrei Năstase a spus la o conferinţă de presă că investigaţia recentă publicată de JurnalTV ar conţine „probe concludente” despre faptul că studiile feciorului lui Iurie Leancă ar fi fost finanțate de compania Tomton Tramp Corp, care este controlată de Ilan Șor și care figurează în rapoartele Kroll și dosarul miliardelor furate.

Năstase a amintit că guvernul condus de Leancă a emis în secret, în noiembrie 2014, garanţii de stat pentru creditele de urgență acordate de Banca Națională băncilor devalizate, garanţii transformate ulterior în datorie publică:

„PPDA cere în mod imperativ demiterea imediată a lui Iurie leancă din funcția de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană şi autosesizarea Procuraturii Anticorupție și deschiderea dosarului penal în rem în conformitate cu art. 324, alin (3) al Codului Penal (corupere pasivă săvârșită de o persoana cu funcție de demnitate publică în proporții deosebit de mari în interesele unui grup criminal) și art. 325, alin. (3) din același Cod (corupere activă săvârșită în privința unei persoane cu funcție de demnitate publică în proporții deosebit de mari în interesele unui grup criminal)”.

Aceleași temeiuri juridice le-a invocat şi deputatul liberal Lilian Carp în sesizarea pe care a depus-o la procuratură cu o zi mai devreme. Parlamentarul invocă pretinse favoruri pe care le-ar fi oferit Leancă din postura sa de demnitar lui Şor, intre care, „cedarea Băncii de Economii, cedarea Aeroportului Internațional Chișinău, acordarea permisiunea Băncii Naționale să scoată din rezervele de stat prima tranșă de 9,5 miliarde de lei pentru a astupa gaura formată în băncile controlate de Șor prin acordarea de credite frauduloase, rezolvarea litigiului internațional cu firma Le Bridge, concurenta lui Șor în comerțul Duty Free”.

Vicepremierul Iurie Leancă nu a comentat demersurile celor două partide de opoziţie. În urmă cu două zile Leancă a negat informațiile apărute în presa că ar fi primit bani de la primarul de Orhei Ilan Şor, condamnat în dosarul fraudei bancare.

Leancă a spus la o emisiune televizată că e o nouă defăimare din mai multe altele din partea televiziunii JurnalTV care a publicat investigaţia:

„Şi de această dată este un fals. Nu am luat bani de la Ilan Şor, nu am avut cu el afaceri financiare sau de alt gen. Aduceţi-vă aminte cine a invitat până la urmă compania Kroll. Dacă aş fi fost vinovat cu ceva, dacă aş avea ceva de ascuns, aş fi invitat oare această companie? Şi cine să-mi dea mie lecţii de moralitate sau integritate? Andrei Năstase care timp de patru ani oficial declară că nu lucrează nicăieri şi în acelaşi timp îşi permite ca familia să stea în cea mai scumpă zonă din Germania şi să-şi trimită copii la o şcoală privată extrem de scumpă…”

Extrasele bancare publicate de JurnalTV ar certifica transferuri de peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă făcute unei instituții de învățământ din Cambridge, în 2012 și 2013, de către firma Tomton Trade Corp, controlată de Şor. Jurnal TV susține că aceeași firmă ar fi făcut transferurile care ar fi dus la condamnarea fostului premier Vlad Filat și cercetarea penală a fostului deputat Chiril Lucinschi.

Radio Europa liberă i-a solicitat primarului de Orhei Ilan Şor să confirme sau infirme aceste presupuse transferuri băneşti, fără să fi primit deocamdată un răspuns.

Ilan Șor a afirmat că nu-şi aminteşte despre transferuri în beneficiul lui Iurie Leancă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG