Linkuri accesibilitate

Cine a cedat ce în acordul privind numerele de mașină din regiunea transnistreană?


Număr transnistrean
Număr transnistrean

Expertul Sergiu Gaibu crede că mecanismul agreat subminează suveranitatea R.Moldova.

Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind plăcuțele de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană, așa încât acestea să poată participa în traficul internațional. Înțelegerea semnată marți la Bender, la o zi după un alt acord despre accesul necondiționat al fermierilor moldoveni din stânga Nistrului la terenurile lor agricole, a fost salutată deja de Uniunea Europeană drept un „important pas înainte” care „contribuie la o dinamică pozitivă în procesul de reglementare transnistreană”. Mai multe despre acest acord acordul în relatarea Allei Ceapai.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

Comparat cu proiectele de protocol propuse separat de experții de la Chișinău și de la Tiraspol, documentul final semnat marți a fost posibil grație unor compromisuri acceptate de ambele părți, dar mai cu seamă din partea Chișinăului, consideră unii experți.

La insistența Tiraspolului, reînregistrarea automobilelor transnistrene se va face în două oficii, amplasate în orașele Tiraspol și Râbnița, oficii în care vor activa și funcționari ai autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

În propunerea formulată de delegația Chișinăului nu erau prevăzute expres orașele în care ar urma să fie eliberate certificatele de înregistrare și numerele de înmatriculare, dar se preciza ca acestea să fie eliberate de Agenția de stat servicii publice, adică de autoritățile centrale ale Republicii Moldova.

Chișinăul pare să mai fi făcut o cedare parțială în disputa privind modul în care se va ține evidența mașinilor.

Chișinăul anterior insista ca evidența transportului sa fie făcută de autoritatea centrală a Republicii Moldova, în cele din urma însă fiecare parte (Chișinăul și Tiraspolul) va ține propriile baze de date cu privire la aceste vehicule.

Tiraspolul în schimb a acceptat propunerea Chişinăului ca sa fie permisă participarea în traficul rutier internațional doar pentru autovehiculele care nu desfășoară activități comerciale, deşi anterior insista pe accesul nestingherit al tuturor unităţilor de transport.

La insistența Tiraspolului s-a mai acceptat păstrarea mecanismului existent de înregistrare a automobilelor de pe malul stâng care pot circula doar pe teritoriul R. Moldova.

Mecanismul agreat presupune aşadar că R. Moldova va avea trei regimuri de înmatriculare a automobilelor. Pe lângă cele două existente vizând mașinile cu numere de înmatriculare de pe malul drept al Nistrului şi unul separat pentru cele de pe malul stâng, se mai propune unul special cu numere neutre de înmatriculare pentru circuitul internațional al automobilelor din proprietatea cetatenilor domiciliati in regiunea din stânga Nistrului. Plăcuțele auto neutre vor conține trei litere și trei cifre, nu vor avea simbolica R. Moldova şi nici cea a regiunii separatiste, iar pașapoartele tehnice vor fi agreate de ambele părți.

Expertul Sergiu Gaibu care a participat la dezbaterile organizate luni de Biroul politici de reintegrare, crede că mecanismul agreat subminează suveranitatea Republicii Moldova și legiferează regimul de la Tiraspol. Totodată, mecanismul reprezintă riscuri majore pentru disciplina fiscală și colectările la buget, spune expertul:

„Noi efectiv, de facto recunoaștem regimul vamal şi fiscal individual al unei singure regiuni. Această recunoaștere are efecte mult mai dăunătoare fiind că se creează o disproporţie fiscală. Aceasta pune sub semnul întrebării în general principiile de organizare statale, dacă noi într-adevăr ca regiune vrem să avem o astfel de formă stranie în ceea ce priveşte regimul fiscal vamal. Prin aceste acţiuni noi efectiv creăm un mediul fertil pentru evaziune fiscală, un confort pentru cei care vor să înregistreze automobilele într-o zonă gri, dar să beneficieze pe deplin de drepturile de proprietar şi de exploatare a acestui automobil inclusiv în circuitul internaţional.”

Disproporţia fiscală rezulta din faptul că înregistrarea automobilelor transnistrene se va face fără achitarea accizelor, TVA-ului şi altor taxe vamale ale R. Moldova. Tiraspolul şi-a asumat însă racordarea treptată a acestor taxe la cele stabilite pe malul drept.

Expertul Sergiu Gaibu consideră că se creează premise pentru evitarea regimului de import de automobile standard și alimentarea regimului de la Tiraspol cu resurse noi financiare, înmatricularea automobilelor în regimul nou prin scheme de corupție, care nu lipsesc nici pe malul drept și nici pe malul stâng al Nistrului.

„Orice apropiere, reintegrare a unei societăţi se face pe principiul unificării standardelor. Pe când în cazul nostru, noi dimpotrivă aprobăm şi validăm standarde separate. Anumite regiuni au dreptul să decidă independent politicile vamal-fiscale recunoscute deja prin acţiunile Chişinăului, ceea ce nu există nici în state federative.”

Subiectul plăcuțelor de înmatriculare face parte din pachetul de înțelegeri protocolare semnate la sfârșitul anului trecut, iar președinția italiană a OSCE din acest an a anunțat că subiectul este unul prioritar și cel mai aproape de o soluționare completă.

Misiunea OSCE a lăudat marți semnarea acestui acord despre care spune într-un comunicat că e „o istorie de succes atât pentru Chișinău, cât și pentru Tiraspol”, iar datorită „progresului fără precedent datorat voinței politice a părților” o nouă întâlnire în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană ar putea avea loc în luna mai la Roma.

Uniunea Europeană a salutat acordul semnat la Bender drept „un pas important” care aduce „o dinamică pozitivă” în procesul de negocieri. Purtătoarea de cuvânt a coordonatoarei politicii externe europene a precizat, într-o declarație de presă, că această măsură va aduce mai aproape cele două maluri ale Nistrului dar că este important ca acordul să fie pus în practică cât mai repede. Totodată este repetat sprijinul UE pentru continuarea negocierilor în format „5+2” în vederea soluționării conflictului transnistrean.

Acordul a fost semnat la o zi după ce Guvernul de la Chişinău a anunțat că a soluționat problema accesului fermierilor moldoveni din stânga Nistrului la terenurile lor agricole, invocând un termen de valabilitate a înțelegerii de 20 de ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG