Linkuri accesibilitate

Cifra săptămânii: 9


Noutăți de pe frontul dezinformării.

„O delegație din Norvegia a sosit în Crimeea pentru o vizită oficială. Dindelegație fac parte reprezentanți ai mai mulot partide politice.” Această informație a fost prezentată de mai multe instituții de presă din Rusia, în grade diferite de detaliere.

Citatul de mai sus e luat de pe RIA FAN, o agenție de știri care e de fapt o versiune rebrănduită a Agenției de cercetare a internetului din Sankt Petersburg, cunoscută și sub numele de „fabrica de trolli”.

Mesaje similare au fost însă comunicate și de alte instituții de presă rusești.

Cotidianul „Komsomolskaya Prava” a relatat că „o 9 membrii ai unei delegații norvegiene au sosit în Crimeea în 30 septembrie.

Agenția de știri de stat RIA Novosti a repetat informația că „din delegație făceau parte reprezentanți ai mai multor partide politice”. Gazeta.ru a informat că „vizita delegației va dura pînă în 6 octombrie).

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

Ce s-a întîmplat în realitate e că un grup de cetățeni norvegieni, ignorînd sfatul guvernului Norvegiei, au făcut o vizită privată în peninsula ucrainenă anexată de ruși.

Acolo au fost întîmpinați de autoritățile locale de parcă ar fi fost o delegație oficială, și vizita lor a fost folosită în scop propagandistic, făcînd-o să pară un indiciu că Norvegia ar oferi sprijin actualelor autorități ruse din Crimeea.

Cuvintele-cheie „delegație”, „vizită oficială”, „reprezentanți” și „partide politice” au fost folosite pentru a creea această dezinformare..

Incidentul, relatat și de StopFake, este ecoul unor cazuri anterioare când grupuri care au sosit în Crimeea au fost folosite pentru astfel de manipulări.

Un exemplu similar recent este știrea publicată de RIA Novosti că „o delegație din Statele Unite a spus că referendumul din Crimeea e o expresie a voinței poporului”, știre preluată de multe instituții de presă credincioase Kremlinului.

XS
SM
MD
LG