Linkuri accesibilitate

Cifra săptămânii: 4


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Au trecut patru ani de la doborîrea zborului MH17 în estul Ucrainei, soldată cu uciderea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord.

După acea tragedie, media pro-Kremlin și trollii au lucrat neobosit la sumbinarea anchetei condusă de Olanda și să mute responsabilitatea la Ucraina, în ciuda cantității mari de dovezi care arată spre implicarea Moscovei.

Campania de deinformare cu privire la zborul MH17 continuă neabătuă și acum.

Principalale linii narative de dezinformare continuă să fie reciclate cu mici variații: piloții ucraineni au doborît aparatul, Ucraina a distrus probele pentru a acoperi responsabilitatea, echipa reunită de anchetă (The Joint Investigation Team - JIT) minte pentru a victimiza Rusia.

În mai - iunie 2018 a avut loc o creștere extraordinară a numărului de dezinformări despre MH17, în mare parte datorită anunuțului JIT din 24 mai că avionul a fost doborît de o rachetă rusească lansată de pe teritoriul controlat de seperatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

În 29 mai, EUvsDisinfo a demontat un total de 57 de cazuri individuale de dezinformare legate de MH17.

În 27 iunie, această cifră ajunsese la 89.

În unul din ultimele cazuri, agenția rusă de presă de stat TASS a citat ministerul rus al apărării cu declarația că nici un sistem rusesc de apărare anti-rachetă nu a trecut vreodată în Ucraina din Rusia.

JIT a fost de asemenea acuzată că ascunde deliberat dovezi pentru ca să facă rău Rusiei, iar Sputnik a descris acuzațiile investigatorilor ca parte a unei campanii concertate a NATO împotriva Rusiei.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG