Linkuri accesibilitate

Cifra săptămânii: șase milioane


După ce au anexat ilegal în 2014 peninsula Crimeea, autoritățile ruse încercat din greu să refacă imaginea ei ca destinație de vacanță, inclusiv prin falsificarea statisticilor turistice.

După ce au anexat ilegal în 2014 peninsula Crimeea, autoritățile ruse încercat din greu să refacă imaginea ei ca destinație de vacanță, inclusiv prin falsificarea statisticilor turistice.

Presa rusă și presa pro-rusă din Ucraina au relatat recent că peninsula anexată ilegal a primit mai mult de șase milioane de vizitatori anul acesta, o cifră trâmbițată ca un record în istoria post-sovietică a Crimeii.

Cifra, care acoperă primele luni din 2018, a fost pusă la dispoziție de Vadi Volcenko, ministrul turismului din guvernul numit de ruș în Crimeea. Volcenko spune că ar fi vorba de o creștere cu 29 la sută față de anul trecut.

Ukraina.ru, TASS, Moskovski Komsomoleț, agenția de știri FAN, Rossiiskaia Gazeta, Krîminform, TRK Krîm, Kafanews, și RIA Krîm toate au publicat fericita știre împreună cu poze de plaje înțesate cu turiști.

Cu toate astea, la o privire mai atentă e vorba de o cu totul altă imagine.

În timp ce turiștii revin într-adevăr încet, încet în Crimeea după ce anexarea a distrus turismul de acolo, peninsula e încă departe de a fi populara destinație de vacanță care era cândva.

Potrivit unui raport al Krîmstat, agenția de statistică oficială a Crimeii, 481.000 de turiști au vizitat Crimeea în prima jumătate a lui 2018.

Krîmstat spune că asta e o creștere de 11, 3 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, departe de cele 29 de procente cu care se lăuda Volcenko, care nu a clarificat sursa cifrelor sale nici pentru 2018, nici pentru 2017.

O altă discrepanță interesantă se observă în privința naționalității turiștilor care au ales să meargă în vacanță în peninsula anexată anul acesta.

Volcenko a pretins că 16 la sută au venit din teritoriul principal al Ucrainei, o creștere, a spus el, de 17 la sută față de anul trecut, folosindu-se de ocazie ca să afirme: „rămânem un singur popor”.

Înainte de anexare, aproximativ două treimi din turiștii care veneau în Crimeea erau Ucraineni. Raportul Krîmstat spune cu toate astea că anul acesta 94,5 dintre turiști au fost cetățeni ruși.

Nu e prima oară când autoritățile ruse și presa manipuelază cifrele legate de turism din Crimeea. StopFake a făcut această revistă a presei privind presupusa creștere a turismului în Ucraina.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG