Linkuri accesibilitate

Primarul Dorin Chirtoacă va mai sta în arest la domiciliu 25 de zile


Magistrații de la Judecătoria Buiucani au prelungit astăzi cu încă 25 de zile mandatul de arest la domiciliu pentru primarul general al capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, cercetat în dosarul parcărilor cu plată. Chirtoacă a fost reținut în urmă cu aproape o lună, fiind mai întâi plasat în izolator, iar apoi „închis în casă”. De atunci, însă, el a fost văzut de mai multe ori în oraș, a primit mai multe vizite ale unchiului său, politicianul liberal Mihai Ghimpu și a semnat documente ale primăriei. Nedumeriți, reporterii au profitat de prezența lui Chirtoacă la judecătorie, astăzi, ca să-l întrebe cât de aspru este de fapt arestul lui la domiciliu.

Deşi are interdicţia de a comunica primarul capitalei Dorin Chirtoacă a fost lăsat totuşi să facă mai multe declaraţii pentru presă azi la Judecătoria Buiucani.

El a spus că nu a încălcat măsura preventivă de arest, iar atunci când a fost fotografiat în stradă mergea de fapt la audieri.

Dorin Chirtoacă la judecătoria Buiucani
Dorin Chirtoacă la judecătoria Buiucani

„Toate pozele care sa-u făcut au fost de la domiciliu şi spre domiciliu. Îmi pare rău că cineva insinuează prostii.”

Acest lucru a fost confirmat de procurorul Dumitru Robu.

„Poze au apărut doar în momentul în care dumnealui era solicitat să se prezinte la procuratură. Careva încălcări a măsurii preventive nu au fost depistate.”

Procurorul a precizat că Dorin Chirtoacă nu poate părăsi domiciliul decât cu acordul organelor de urmărire penală. Iar restricţiile de comunicare, inclusiv la telefon sau prin reţele de socializare se referă doar la persoanele care sunt implicate în cauza penală. Primarul capitalei are în schimb dreptul de care a şi făcut uz deja să semneze de acasă cu ajutorul avocaţilor săi o serie de acte financiare care permit achitarea salariilor angajaților primăriei și subdiviziunilor municipalității, precum și lefurile și îndemnizațiile de concediu ale cadrele didactice din Chișinău, toate pentru a nu bloca activitatea primăriei.

Magistraţii de la Judecătoria Buiucani au dat curs cererii procurorului de a prelungi cu încă 25 de zile mandatul de arest pentru Dorin Chirtoacă. Procurorul Dumitru Robu a spus că a prezentat probe suplimentare care ar motiva necesitatea menţinerii arestului la domiciliu, dar a refuzat să ofere detalii.

Primarul Dorin Chirtoacă s-a arătat nemulţumit de decizia magistraţilor şi a anunţat că o va contesta la Curtea de Apel:

„Nu am făcut nici un trafic de influenţă şi nu am făcut altceva decât să îmi indeplinesc atribuţiile de serviciu cu privire la acest caz şi la toate celelalte. Conștiința mea este curată. Sper să pot convinge atât organele de urmărire penală cât şi instanţele de judecată cu privire la acest lucru. Faptul că s-au făcut anumite declaraţii în ceea ce mă priveşte, plus alte aspecte care sunt menţionate, ele nu au nici o relevanţă şi sunt chiar absurde, aş spune. Vom încerca să obţinem eliberarea în continuare, pentru că nu sunt motive de a sta în arest pentru că nu am comis nici un fel de fapte ilegale.”

Primarul general al capitalei a fost reținut pe 25 mai de către ofițerii Centrului Național Anticorupție sub acuzația de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău. La 26 mai când edilul a fost pus oficial sub acuzare şi plasat în arest la domiciliu, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a anunţat că părăseşte coaliţia de guvernare şi a spus că acuzaţiile care i se aduc lui Chirtoacă ar fi fost motivate politic.

Potrivit procurorilor, în urma audierilor s-a constat că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, Nistor Grozavu, cercetat şi el în acelaşi dosar, să semneze, ocolind Consiliul Municipal, contractul cu firma care urma să amenajeze parcările cu plată în capitală şi care ar fi, potrivit procurorilor, câştigat contractul printr-o licitaţie trucată. Totodată, contrar legislaţiei în vigoare, primarul municipiului Chişinău ar fi avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, mai spun procurorii.

Toate aceste aspecte se regăsesc în depozițiile viceprimarului Nistor Grozavu care fuseseră reţinut cu o lună mai devreme, dar a fost eliberat din arest la domiciliu pe 30 mai şi a revenit la primărie. El a confirmat şi în faţa presei că semnat contractul buclucaş la indicaţia primarului, dar a spus că a făcut-o inconştient fiind „folosit de unii colegi de serviciu”, a spus Grozavu.

Iată cum a comentat azi edilul Dorin Chirtoacă depoziţiile adjunctului său:

„Acolo sunt contradicţii în declaraţie. Cred că dumnealui s-a referit incorect la anumite lucruri, certificatele de urbanism de exemplu, au legătură cu dispoziţia mea în ceea ce priveşte contrasemnarea, alte lucruri. Nu au nici o legătură. Nu are nici o relevanţă, cred că şi dumnealui s-a încurcat.”

Un grup de susținători ai primarului, între ei deputaţi şi foşti miniştri liberali, au venit să-l sprijine in fata sediului Judecătoriei Buiucani.

Participanții la protest au scandat lozinci ca „Vrem dreptate!” și „Libertate lui Dorin!”.

Fruntaşii liberali şi-au reiterat convingerea că dosarul în care este cercetat Dorin Chirtoacă este motivat politic, lucru infirmat de procurori.

Previous Next

XS
SM
MD
LG