Linkuri accesibilitate

CEDO a condamnat Rusia în cazurile Ana Politkovskaia și Pussy Riot


Membri Pussy Riot la Soci, 2014
Membri Pussy Riot la Soci, 2014

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Federația Rusă în cazul a trei activiste din grupul punk Pussy Riot, spunând că autoritățile de la Moscova au eșuat în a le garanta un proces echitabil și le-au supus unui tratament considerat inuman și degradant. În 2012, membrele grupului Pussy Riot au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru un protest într-o catedrală din Moscova împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a sprijinului pe care i-l oferă Biserica ortodoxă.

CEDO a decis că statul rus urmează să le achite celor trei activiste compensații de aproape 50 de mii de euro. De asemenea, judecătorii Curții Europene au constatat că Mariei Aliohina, Nadejdei Tolokonikova și Ecaterinei Samuțevici le-a fost încălcat dreptul la libera exprimare. În august 2012, cele trei tinere au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru pentru huliganism.

După șapte luni, sentința Ecaterinei Samuțevici a fost suspendată, iar Maria Aliohina și Nadejda Tolokonikova au fost eliberate în decembrie 2013, cu două luni înainte de ispășirea termenului, ca parte a unei amnistii. De asemenea, cei șapte judecători CEDO care au examinat cazul Pussy Riot au constatat că în perioada cât a durat procesul împotriva celor trei tinere acestea erau transportate spre tribunal în boxe de câteva zeci de cm2 .

În februarie 2014, în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, fetele de la Pussy Riot au ajuns în atenția presei internaționale după ce au fost bătute de polițiști în civil și de cazaci din forțele ce ajutau la menținerea ordinii în timpul Jocurilor Olimpice. Incidentul s-a petrecut când activistele încercau să filmeze câteva scene al videoclipului „Putin o să te învețe cum să-ți iubești țara”. În ziua când fusese postat pe canalul oficial al grupului de pe YouTube, piesa adunase peste 600 de mii de vizualizări.

Duminica trecută, la finalul Campionatului Mondial de Fotbal, membri ai grupării Pussy Riot – trei bărbați și o femeie, îmbrăcați în uniforme de poliție - au intrat pe terenul de fotbal de pe stadionul Lujniki, cerând eliberarea prizonierilor politici, abolirea practicii de arestare a protestatarilor și încurajarea concurenței politice reale. Luni, autoritățile de la Moscova i-au acuzat de încălcarea drepturilor spectatorilor și de pentru utilizarea ilegală a simbolurilor poliției.

O membră a Pussy Riot, pe stadionul Lujniki
O membră a Pussy Riot, pe stadionul Lujniki

Un alt dosar CEDO dat publicității astăzi și care vizează tot Federația Rusă se referă la cazul asasinării ziaristei Ana Politkovskaia de la Novaia Gazeta, în 2006. Curtea Europeană a constatat că autoritățile ruse au eșuat în a investiga eficient cazul și a-i trage la răspundere pe comanditarii reali ai omorul.

Ana Politkovskaia, în Cecenia, februarie 2001
Ana Politkovskaia, în Cecenia, februarie 2001

Ana Politkovskaia a relatat mai ales despre corupția la nivel înalt din Rusia și despre războaiele ruso-cecene. De asemenea, era cunoscută ca fiind o voce critică la adresa Kremlinului și a președintelui Vladimir Putin. Politkovskaia a fost împuşcată în fața blocului ei, la 7 octombrie 2006, de ziua de naștere a lui Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG