Linkuri accesibilitate

Ce spun Chișinăul și Kievul despre presupusul atac asupra unei unități militare din Rîbnița


Presupusul „atac cu drona” a avut loc la circa 10 km de orașul Rîbnița și 6 km de granița cu Ucraina.
Presupusul „atac cu drona” a avut loc la circa 10 km de orașul Rîbnița și 6 km de granița cu Ucraina.

Kievul neagă orice implicație în incidentul din Rîbnița și spune că „nu ar irosi drone valoroase pentru astfel de provocări mărunte”. Chișinăul crede că provocările din regiune sunt menite „să semene panică și tensiune continuă”.

Vineri seara, 5 aprilie, regimul de la Tiraspol a anunțat despre un nou „atac cu drona” în apropiere de Rîbnița, la 6 kilometri de granița cu Ucraina.

Mesajul a fost transmis de așa-numitul minister al securității de stat (MGB) din regiunea transnistreană.

„O dronă kamikaze ar fi atacat o unitate militară din Rîbnița. Ținta a fost o stație de radiocomunicații, care a suferit deteriorări minore. Victime nu au fost înregistrate”, se arată în mesaj.

Portalul Zona de Securitate spune că ar fi vizat aerodromul sovietic din satul Vărăncău, iar drona ar fi lovit o instalație de radiocomunicații, care ar asigura aterizarea aeronavelor.

După incident, Biroul politici de reintegrare a declarat că organele competente analizează imaginile și informațiile apărute.

„Cum am menționat și anterior, șirul provocărilor din regiune menite să semene panică și tensiune continuă, inclusiv pentru a atrage atenția asupra regiunii”, se arată în comunicatul Biroului.

Reprezentanții acestuia spun că investigațiile calificate pot fi efectuate doar de către organele de drept de la Chișinău.

Reprezentantul agenției militare de informații din Ucraina, Andrii Iusov, a spus că Ucraina n-ar cheltui dronele pentru astfel de provocări „mărunte”.

Imagine distribuită de canale media din regiunea transnistreană cu presupusul loc al exploziei dronei.
Imagine distribuită de canale media din regiunea transnistreană cu presupusul loc al exploziei dronei.

„În general, putem spune că există forțe interesate să destabilizeze situația din regiune sub pretextul că ar pregăti Transnistria pentru un atac asupra Odessei”, a subliniat Iusov.

Aproape două săptămâni în urmă guvernul de la Chișinău a declarat că se așteaptă că Federația Rusă va mai întreprinde noi acțiuni „pentru a speria oamenii” în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate, după aparenta distrugere a unui elicopter pe un aerodrom din Tiraspol, în ziua alegerilor prezidențiale rusești.

XS
SM
MD
LG