Linkuri accesibilitate

„Ce se întâmplă acum în Moldova nu se compară deloc cu evenimentele din Armenia”


Robert Kociarian spune că trimiterea sa în judecată e o vendetă politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00

Robert Kociarian spune că trimiterea sa în judecată e o vendetă politică

Vasile Botnaru în dialog cu politologul Ernest Vardanean despre cazul Robert Kociarian.

În Armenia, fostul președinte Robert Kociarian, care a condus țara între anii 1998-2008, va petrece următoarele două luni după gratii, sub bănuiala de violare a Constituției în timpul protestelor din martie 2008. Atunci au fost uciși opt demonstranți și doi polițiști, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite. Kociarian neagă acuzațiile și spune că acestea sunt „fabricate” de noua putere de la Erevan. În spațiul ex-sovietic cazul fostului președinte al Armeniei reprezintă o premieră, constată într-un interviu cu Vasile Botnaru politologul și jurnalistul Ernest Vardanean:

Europa Liberă: Dacă ar fi să comparăm situația din Republica Moldova de cândva, atunci când era fruntașă în lupta cu corupția, și cu situația de acum din Armenia, sunt lucruri care diferă, sunt lucruri care pot fi comparate? Dvs. ce spuneți?

Ernest Vardanean: „Lucrul cel mai important prin care diferă situația din Republica Moldova de situația din Republica Armenia constă în faptul că în Armenia totuși a avut loc o revoluție populară. Sunt sceptici care spun că nu este o revoluție populară, dar un fel de lovitură de stat mai moale, dar eu nu sunt de acord, pentru că totuși nimeni nu s-a așteptat la așa o manifestație largă în Armenia, care a dus la demiterea președintelui și prim-ministrului Serj Sarkisian. Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova nu se compară deloc cu evenimentele din Armenia...”

Europa Liberă: Dar eu spuneam despre Moldova de cândva, când și ea promitea luptă cu corupția, când premierul Filat a venit pe valul unei revoluții, dar până la urmă și-a zădărnicit eforturile.

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Ernest Vardanean: „Din păcate, nici sub acest aspect nu putem face comparație, pentru că evenimentele din 7 aprilie 2009 totuși au fost evenimente cu violență, în timp ce în Armenia au avut loc foarte puține ciocniri între poliție și protestatari, care nu s-au soldat cu oameni răniți sau morți, cum a fost în Chișinău, a avut loc o revoluție pașnică. În ceea ce privește combaterea corupției, în ultimele trei luni observăm niște rezultate preliminare, dar totuși deja foarte serioase, au fost reținute câteva persoane de rang înalt – generali, businessmeni, miniștri și fostul președinte al Republicii Armenia. Deci, diferite articole din Codul Penal, însă au fost returnate în bugetul de stat câteva zeci de milioane de dolari. Nu este mult, dacă e să ne aducem aminte de faptul că în 27 de ani de independență a Republicii Armenia din țară au fost scoși bani foarte grei; undeva până la 30 miliarde de dolari au fost scoase și ascunse în offshore-uri și, respectiv, câteva zeci de milioane de dolari sunt foarte puțin, dar totuși este ceva. Și se observă combaterea corupției, pe de altă parte, lumea zice că premierul Pașinian este foarte dezamăgit de nivelul la care a ajuns corupția, de faptul că ea a pătruns în absolut toate organele publice centrale și locale, în ministere ș.a.m.d. Totuși, lupta continuă.”

Europa Liberă: Dar cum se întâmplă că oamenii care l-au sprijinit pe Sarkisian, au executat ordinele lui dintr-odată au întors armele, au devenit loiali lui Pașinian?

Ernest Vardanean: „Păi asta-i – cum să vă zic? – este așa un soi de oameni care, cum s-ar spune, se schimbă pe parcurs, din mers își schimbă culoarea politică și nu mai știu ce. În acest caz, noi putem vorbi despre instinct, instinctul lor de a se salva într-o situație principial nouă, de o încercare de a găsi limbaj comun cu noua conducere a Republicii Armenia. Nu știu cât de reușită va fi această încercare, dar dacă se depistează încălcarea legii, de exemplu, dacă se depistează că persoana X ar fi încălcat legea în ceea ce privește evaziunile fiscale sau alte crime economice, 100% putem presupune că ea va fi pedepsită cu detenție, cu confiscare, diferite metode sunt.”

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Europa Liberă: Cât de legitime și legale sunt acțiunile lui Pașinian? Vă amintiți că în perioada respectivă Mihail Saakașvili a fost foarte hotărât, ca ulterior să i se reproșeze că a neglijat legea, că a trimis la închisoare oameni pe care, de fapt, i-a stors de bani. În cazul lui Pașinian, cât de mult respectă legea sau alager com alager?

Ernest Vardanean: „În cazul lui Pașinian este o situație duală, dacă îmi permiteți să spun așa. Pe de o parte, legitimitatea lui în popor este foarte înaltă – aproape mai mult de 90 la sută, precis; pe de altă parte, faptul că el a fost ales de Parlamentul a cărui legitimitate a fost pusă la îndoială încă anul trecut, după mai multe fraude efectuate de partidul de conducere – Partidul Republican – respectiv sunt aici bănuieli, însă la nivel de popor legitimitatea este foarte înaltă. Totodată, dl Pașinian conștientizează acest fapt și el are intenții de a organiza alegeri parlamentare anticipate până la sfârșitul anului curent sau în primăvara anului viitor pentru a pune punct speculațiilor și tuturor îndoielilor în acest sens.”

Europa Liberă: Dar cât privește acțiunile sale, cât de legitime sunt? El acționează acum cu instrumentele pe care le are la dispoziție?

Ernest Vardanean: „Conducerea, organele de drept, precum Poliția Armeniei, pentru că în Armenia nu există Ministerul de Interne, acolo așa se și numește Poliție, deci, conducerea Poliției, Serviciului de Securitate, Ministerului Apărării – toți conducătorii acestor organe au fost înlocuiți. Respectiv toți cei care erau pe timpul lui Sarkisian au plecat și persoanele care au venit acum la cârma acestor organe nu sunt absolut noi pentru politicul Republicii Armenia, sunt foarte bine cunoscuți, însă faptul că ei s-au alăturat acestei noi puteri le dă anumită încredere din partea poporului de care ei și beneficiază foarte bine în sensul că ei acționează foarte vehement, mai ales este vorba de Comitetul Special pentru Investigații, un fel de Sledstvennîi Komitet pentru Republica Armenia, care și este acum în avangardă împreună cu Serviciul de Securitate, care intentează dosare penale, care fac investigații și scot la iveală toate aceste fărădelegi și încălcări comise de conducerea anterioară.”

Europa Liberă: Este totuși o premieră pentru Armenia când un conducător de așa anvergură ajunge să fie cercetat și invitat la închisoare fără menajamente?

Ernest Vardanean: „Da, este primul caz în spațiul post-sovietic, nu știu cum în restul lumii, dar în spațiul post-sovietic e 100% când un fost conducător al țării – în cazul dat este vorba de cel de-al doilea președinte al Republicii Armenia Robert Kociarian – a ajuns în închisoare fiind învinuit de încercare de a submina regimul constituțional în 2008. Este vorba de utilizarea excesivă a forței poliției împotriva protestatarilor după alegerile prezidențiale de atunci, alegerile le-a câștigat anume Serj Sarkisian, al treilea președinte, iar al doilea, Robert Kociarian, ar fi dat ordin să fie utilizată poliția cu bestialitate, de fapt, contra protestatarilor. În urma acestor proteste, zece oameni și-au pierdut viața, doi polițiști și opt protestatari. Respectiv aceste evenimente rămân cele mai tragice în istoria Armeniei, dacă nu ținem cont de actul terorist în Parlamentul armean în 1999 și tot acolo a fost cumva, într-o oarecare măsură, implicat Robert Kociarian. Deci vreau să vă spun că această persoană este chiar mai mult detestată, dacă îmi permiteți, de către popor, chiar mai mult decât Serj Sarkisian, pentru că anume creșterea oligarhiei, creșterea monopolismului a avut loc în timpul lui Kociarian, dar și mai mult decât acela este urât primul președinte al Republicii Armenia, Levon Ter-Petrosian, în timpul căruia economia Armeniei a ajuns la zero pur și simplu, țara a fost pusă în genunchi din cauza conducerii incompetente, respectiv întregul sistem vicios care până acum a sufocat Armenia a fost creat, temelia a fost pusă în timpul lui Levon Ter-Petrosian, primul președinte, a înflorit, dacă îmi permiteți să spun așa, în timpul lui Robert Kociarian și Serj Sarkisian pur și simplu a continuat exploatarea acestui sistem în propria favoare, în favoarea familiei ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar în timp ce erau la guvernare, sigur că erau suficienți susținători care îi aplaudau?

Ernest Vardanean: „Nu știu cum în limba română sună cuvântul „podhalim” (lingușitor, slugarnic) și „lizabliud” (linge-blide), din păcate, dar în limba rusă iată aceste cuvinte sunt foarte potrivite în așa situație.”

Europa Liberă: Deci, ceea ce se întâmplă în Armenia este o lecție foarte bună pentru cei care astăzi se îmbată cu procentele de audiență? Sigur că în Armenia n-a fost niciodată ca la Rahmonov, de exemplu, sau ca în Rusia, dar oricum schimbarea care s-a produs dă de gândit multora care astăzi se simt siguri.

Ernest Vardanean: „Este o învățătură pentru întreg spațiul post-sovietic, pentru că sunt politicieni din aceeași grădină, dacă îmi permiteți, să le fie de învățătură pentru toți absolut. Da, asta e!”

Europa Liberă: Cât privește relațiile cu Moldova, Armenia era considerată un satelit al Rusiei, Chișinăul cumva era mai dornic de relațiile cu Azerbaidjanul din varii motive. Acum se va schimba ceva?

Ernest Vardanean: „Politica externă a Republicii Armenia în linii generale rămâne așa cum este, pentru că este foarte greu să schimbi peste noapte totul ce a fost creat în 30 de ani și chiar dacă tu o să ai zece Pașiniani în conducerea Armeniei, n-ai putea adică nicidecum să schimbi brusc situația, dar sunt anumite tendințe despre care se vehiculează uneori și în presa din Federația Rusă, care afirmă că Armenia va avea o politică mai pro-Vest, nu în sensul ca în Republica Moldova sau ca în Ucraina, ci în sensul echilibrării în politica externă, pentru că influență Federației Ruse în Armenia este foarte multă, excesiv de multă, respectiv trebuie balanță, trebuie un pic de echilibru. De asta vor fi întărite relațiile Armeniei cu țările occidentale și acum se discută vizita dnei Angela Merkel la Erevan la sfârșitul lunii august. Vedem dacă asta se adeverește până la urmă sau nu. Se discută probabilitatea întâlnirii dlui Pașinian cu dl Trump la sfârșitul lunii septembrie sau mai târziu. Chiar acum la Erevan se află președintele Italiei și aici trebuie de menționat mai mult persoana dlui președinte Armen Sarkisian, care până la un moment dat va rămâne în umbra acestor evenimente, dar este o personalitate foarte interesante, are un background foarte interesant. El a fost ambasadorul Armeniei în Marea Britanie de trei ori, are legături de business și relații personale foarte bune cu anumiți reprezentanți ai elitei din Occident, inclusiv ai familiei regale a Marii Britanii, și anume Armen Sarkisian mai mult decât Nicol Pașinian se consideră vârful lobby-ului pro-occidental din Armenia.”

Europa Liberă: Deci, viitoarele parlamentare, de fapt, vor reașeza lucrurile?

Ernest Vardanean: „Cel puțin, viitoarele alegeri parlamentare vor legitima actuala conducere și vor pronunța un credit de încredere, dacă-mi permiteți, pentru Guvernul lui Pașinian.”

Europa Liberă: Dar voință politică au suficientă și fără asta?

Ernest Vardanean: „Da. Pentru ca să pui în închisoare cel de-al doilea președinte, totuși trebuie să ai ceva, nu mai spunem ce.”

Europa Liberă: Curaj, să zicem așa.”

Ernest Vardanean: „Curaj da, curaj.”

Europa Liberă: Mulțumim!

XS
SM
MD
LG