Linkuri accesibilitate

Ce pune la cale PSD la Neptun, stațiunea vechii nomenclaturii


Liderul PSD, Liviu Dragnea
Liderul PSD, Liviu Dragnea

În România, și-a dat demisia ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, după nemulțumiri față de activitatea sa, exprimate de lideri ai principalului partid de guvernământ, PSD. Dar șefa guvernului, Viorica Dăncilă, a spus că nu se poate vorbi despre o posibilă remaniere guvernamentală și că nu acesta va fi obiectul discuțiilor de la weekend ale conducerii PSD, care se întâlnește la o ședință pe malul mării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct

Potrivit diferitelor surse din PSD, printre subiectele care se discută la ședința lărgită a conducerii partidului se află, dincolo de evaluarea miniștrilor, alte trei chestiuni considerate importante: i) în primul rând, un plan în războiul cu președintele Klaus Iohannis; ii) în al doilea rând, o strategie cu privire la felul în care protocoalele dintre instituțiile juridice și SRI pot fi folosite ca muniție în luptele politice; și nu în ultimul rând iii) stabilirea unor comisii parlamentare de anchetă pentru diferite subiecte, cum este și cel privind protocoalele, iar rapoartele finale să poată avea efecte politice.

Social-democrații români s-au strâns pentru două zile la Neptun, pe malul Mării Negre, în stațiunea dedicată nomenclaturii înainte de căderea comunismului. Această alegere de organizare a Comitetului Executiv lărgit în locul de odihnă al celor cu funcții în defunctul partid comunist este simptomatică. PSD s-a îndepărtat din punct de vedere ideologic de trecutul comunist, dar a păstrat anumite reflexe, care țin inclusiv de viața internă de partid. De pildă, tradiția de a ascunde divergențele, de a evita discuțiile deschise atunci când apar nemulțumiri, în așa fel încât din afară să pară că partidul e strâns unit în jurul liderului său.

În PSD au existat mereu facțiuni centrifuge, adesea mult mai puternice și mai experimentate decât actuala grupare care ar prefera schimbarea prim-ministrului Viorica Dăncilă și retragerea lui Liviu Dragnea din prim-plan. Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, multă vreme vicepreședintă PSD a publicat o scrisoare deschisă în acest sens. Fostul premier Mihai Tudose, care a plecat din funcție la începutul acestui an după ce a devenit incomod pentru liderul PSD Liviu Dragnea, a strâns în jurul lui mai mulți nemulțumiți, dar această grupare nu are încă o masă critică suficientă pentru a ieși la bătaie în structurile din partid. O altă facțiune care tinde să se îndepărteze de conducerea oficială este cea care se profilează în jurul Gabrielei Firea, care deține fotoliul de primar general al capitalei. Au existat mereu fricțiuni între ea și Liviu Dragnea, dar acum lucrurile s-au agravat după ce Speranța Cliseru, care este prefect al Bucureștiului, a declarat că ea a dat ordinul de intervenție al Jandarmeriei pe 10 august, abia după miezul nopții, declarație care intră în contradicție cu scenariul oficial oferit de Ministerul de Interne. A existat senzația că PSD vrea să o sacrifice pe prefecta capitalei în acest scandal al represiunii protestului. Numai că ea are sprijinul primăriței Firea.

Peisajul este, deci, complicat în PSD pe mai multe planuri. Între timp, ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, și-a dat demisia. Prim-ministrul Viorica Dăncilă spusese însă că nu urmează o remaniere, dar potrivit surselor din partid există o serie de nemulțumiri față de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, față de cel al Economiei, Dănuț Andrușcă, un personaj care nu apare aproape deloc în public. De asemenea, nici ministrul Educației, Valentin Popa, cunoscut pentru gafele lui de exprimare nu este bine văzut. Prim-ministrul Viorica Dăncilă se află la rândul ei în vizorul multor fruntași social-democrați, care au început să se jeneze de bancurile care apar pe seama șefei guvernului, dar ea își păstrează funcția, câtă vreme Liviu Dragnea este liderul PSD, fiindcă este o persoană loială, care răspunde prompt comenzilor partidului și liderului acestuia.

XS
SM
MD
LG