Linkuri accesibilitate

Ce preferă publicul la capitolul mass-media?


Un sondaj realizat la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent arată că oamenii apelează ocazional la ziare și reviste pentru a se informa.

O nouă cercetare sociologică despre sursele de informare ale moldovenilor sugerează că televiziunile își mențin poziția dominantă, dar internetul câștigă tot mai mult teren: constatări previzibile, dar nu lipsite de interes.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

7 din 10 oameni urmăresc zilnic programele televizate, preponderent seară. Cele mai urmărite sunt știrile, filmele artistice şi serialele. Talk-show-urile politice trezesc interes mai redus şi sunt urmărite de 4 din 10 respondenți.

Cel mai urmărit este postul cu acoperire naţională Prime TV care aparţine liderului Partidului Democrat de guvernământ Vlad Plahotniuc. 40 la sută din grila acestui post sunt rezervate retransmiterii programelor televiziunii rusești Pervîi Kanal. Cei mai mulți dintre respondenți au spus că Prime TV îi ajută să înțeleagă mai bine situația social-politică din țară, precum şi evenimentele de peste hotare. Potrivit sondajului, Prime TV este în competitie strânsă la capitolul credibilitatea știrilor cu Jurnal TV, al doilea cel mai urmărit canal, dar care deține întâietatea la capitolul credibilitate. ProTV Chișinău şi postul public de televiziune Moldova 1 sunt şi ele în topul popularității.

Ce-i determină pe oameni să urmărească un anumit produs televizat? Capacitatea acestuia de a-i captiva, după care credibilitatea şi echidistanța, arată sondajul.

Cei mai mulți dintre respondenţi spun că urmăresc știrile la două sau la mai multe posturi TV. Majoritatea observă că aceeași informație este uneori şi chiar deseori prezentată în mod diferit de diferite televiziuni.

A doua sursă importantă de informare, dar şi de divertisment, după televiziune, este internetul care devine din ce în ce mai popular, potrivit cercetării. 80 la sută dintre respondenţi spun că obişnuiesc să navigheze pe net. Cel mai des oamenii caută online prognoza meteo, filme și muzică. Internauții sunt interesaţi, dar în proporţie mai mică, de subiecte sociale şi politice.

La capitolul popularitate, întâietatea o dețin rețelele de socializare, cea rusească Odnoklassniki, urmată de Facebook. Paginile web ale ziarelor, posturilor de radio, de TV şi blogurile sunt mai puțin populare, spune Olga Danii, directoarea Serviciul Independent de Sociologie și Informații OPINIA, compania care a realizat sondajul:

„Se înregistrează diferenţe după nivelul socio-economic, după nivelul de educaţie. Respondenţii care au studii utilizează internetul ca sursă de informare prin intermediul căreia pot verifica informaţiile pe care le primesc de la televiziune. Persoanele din mediul rural şi cele cu nivel de studii mai scăzut accesează internetul mai curând pentru socializare şi nu pentru a verifica credibilitatea informaţiei.”

Sondajul mai constată că oamenii apelează mai rar la radio pentru a se informa și doar ocazional la ziare și reviste, se mai arată în studiu.

Radioul este ascultat periodic, cel mai des dimineața și, din ce în ce mai rar în weekend. Programele muzicale sunt mult mai solicitate decât buletinele de știri sau programele analitice. În cercetare se spune însă că tot mai mulți radioascultători folosesc tehnologii moderne pentru a recepționa semnalul radio, cum ar fi internetul, inclusiv prin intermediul dispozitivelor mobile, în detrimentul celor clasice. Cele mai ascultate şi cele mai credibile, după părerea respondenţilor, sunt postul public de radio, urmat de Noroc şi Jurnal FM.

Presa scrisă ocupă ultimul loc printre sursele de informare, iar datele sondajului confirmă declinul acesteia, spun autorii cercetării. 23 la sută dintre respondenți spun că obișnuiesc să citească ziare sau reviste, numărul acestora este mai mare în zonele urbane, decât în cele rurale. Printre cele mai citite sunt ziarul Timpul, Комсомольская Правда şi săptămânalul de investigaţie Ziarul de Gardă. Ultimul a fost menţionat ca cel mai credibil de cei mai mulţi dintre respondenţi.

Indiferent din ce surse se informează oamenii par mai interesați de subiectele de ordin social, mai curând, decât de cele politice, de teme legate de lupta împotriva corupției, relații externe sau opțiunile geopolitice, mai constată sondajul.

Marea majoritate a respondenţilor spun că multe ştiri prezentate în mass-media din Moldova au rolul doar de a manipula populaţia şi că pentru o informare corectă şi completă trebuie să apeleze la mai multe surse media. Totodată, peste 67 la sută spun că dacă o instituție media oferă produse de calitate, nu contează cine este proprietarul acesteia sau cine o finanțează. În același timp peste 76 la sută cred că cetăţenii trebuie să cunoască proprietarii şi finanțatorii instituţiilor media întrucât asta îi ajută să trieze și să înțeleagă informația recepționată.

Autorii cercetării remarcă aşadar o confuzie legată de dorinţa oamenilor de a fi informaţi corect şi echidistant. „Confuzia devine pregnantă când sunt puse în balanță nivelul scăzut de încredere în informațiile difuzate în raport cu nivelul ridicat de mulțumire față de performanța presei”, se spune în studiu, care arată că aproape 70 la sută dintre cei chestionaţi sunt în general mulţumiţi de prestația mass-mediei moldovene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG