Linkuri accesibilitate

Ce face PSD cu Liviu Dragnea, după ce acesta a luat 3 ani și 6 luni cu executare


Liviu Dragnea la mitingul de susținere PSD/ALDE de la București, 9 iunie 2018
Liviu Dragnea la mitingul de susținere PSD/ALDE de la București, 9 iunie 2018

Dragnea a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Fosta soție a șefului PSD, Bombonica Prodanca a primit doar o amendă aministrativă de 1.000 de lei. Decizia nu e definitivă. Liviu Dragnea a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, privind angajarea fictivă a două secretare din PSD la DGASPC Teleorman. La ultimul termen, procurorii DNA ceruseră condamnarea până la 7 ani și 6 luni cu executare

Mai mulți fruntași PSD spun cu timiditate, direct sau neoficial, că social-democrații trebuie să se reunească în forul de conducere pentru a discuta situația creată.

Liderul PSD Liviu Dragnea, care este și președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Decizia judecătorilor de la Înalta Curte nu e definitivă, dar ea include și executarea pedepsei cu suspendare pe care Dragnea a primit-o acum doi ani pentru fraudarea referendumului.

Surse din apropierea șefului PSD susțin că în partid se discută chiar despre înlăturarea lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului său.

Codul de procedură penală a fost modificat recent de Parlament în așa fel încât să-l avantajeze pe liderul PSD, după ce anul trecut vestita Ordonanță de Urgență 13 dată într-o noapte de februarie aproape dezincrimina abuzul în serviciu, infracțiune pentru care Dragnea tocmai a fost condamnat.

Liviu Dragnea are 55 de ani și a fost acuzat că a intervenit pentru menținerea în funcție și plata drepturilor salariale pentru două angajate ale Direcției de Asistență Socială Teleorman, cu toate că știa că cele două, Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica, lucrau la organizația locală a Partidului Social Democrat. Actualul lider PSD era la vremea petrecerii faptelor (2006-2013), președinte al Consiliului Județean Teleorman, funcție pe care Liviu Dragnea a deținut-o vreme de zece ani între 2002 și 2012.

În acest dosar al angajărilor fictive a fost implicată și fosta soție a liderului PSD, Bombonica Prodan, care era în perioada producerii ilegalităților suspectate de procurori șefa serviciului de secretariat și coordonatoare a complexului de servicii destinate copilului și familiei.

Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupțieau acuzat-o inițial de abuz în serviciu, dar au cerut suspendarea procesului după ce fosta soție a lui Dragnea și-a recunoscut vina și a achitat partea ei din prejudiciu.

Bombonica Prodan a scăpat joi doar cu o amendă penală. E posibil, în plus, să fi colaborat cu procurorii și să fi dat informații în defavoarea fostului ei soț.

Procurorii DNA au cerut inițial o pedeapsă de șapte ani și șase luni de închisoare pentru Liviu Dragnea.

Decizia de joi poate fi atacată de șeful PSD la completul de cinci judecători de la Înalta Curte.

Între timp, soarta lui Dragnea depinde de puterea pe care o va mai avea în partid. Dacă parlamentul continuă modificarea Codului Penal și insistă, pentru păstrarea modificărilor făcute deja la Codul de procedură penală, după ce președintele Klaus Iohannis va retrimite spre revizuire legea, atunci Dragnea ar putea avea unele șanse de salvare.

Dar dacă PSD îl alungă de la șefie, cum a făcut de multe ori de-a lungul timpului cu liderii săi, atunci va fi lăsat să cadă.

XS
SM
MD
LG