Linkuri accesibilitate

Ce cred moldovenii despre cum conduce Igor Dodon țara?


Valentina Ursu discută cu mai mulți locuitori din Glodeni și cu Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme.

Președintele Igor Dodon a spus că va face noi tentative de a organiza consultări populare, după ce Curtea Constituțională i-a respins inițiativa ținerii unui referendum pe multiple teme la 24 septembrie. Într-o postare pe Facebook, el a spus că prin pronunțarea verdictului Curtea a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Verdictul instanței a fost că întrebările pe care avea de gând să le pună Igor Dodon poporului la referendum depășesc atribuțiile prezidențiale. Referendumul urma să consulte alegătorii asupra măririi puterilor președintelui, reducerii numărului de deputați, anulării „legii miliardului” și redenumirii cursului de istorie din școli. Ce cred moldovenii despre cum conduce Igor Dodon țara?

Ce cred moldovenii despre cum conduce Igor Dodon țara?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:18 0:00
Link direct

Cu mai multe ocazii, Igor Dodon a recunoscut că nu a reușit să devină președintele tuturor moldovenilor, așa cum a promis în perioada electorală. În Glodeni, la alegerile prezidențiale, pentru Igor Dodon au votat 70 la sută din electorii prezenți la urne. La Glodeni am căutat să aflu dacă localnicii sunt mulțumiți de activitatea șefului statului.

Valentina Ursu
Valentina Ursu

- „Domnul Dodon a fost atâta vreme la putere, ce a făcut domnul Dodon? Eu n-am văzut să facă nimic bun pentru popor, n-am văzut… Doamnă, el numai vorbește. Într-adevăr, ei îs în legătură cu Plahotniuc.”

- „Pe Dodon cine l-a ales? De ce Pridnestrovia (Transnistria) a votat pentru Dodon și pe dânsul Pridnestrovia l-a ales? Pentru ce lumea din Pridnestrovia, care ei se socot că ei îs cu rușii și depind de ruși, și ei îmi decid soarta mea - cum eu trebuie să trăiesc aici și ce eu trebuie să fac aici? Asta nu-i, nu-i… Alegerile au fost falsificate, că trebuia să ia Maia Sandu, și nu trebuia să ia Dodon… De ce Plahotniuc a închis ochii? Că a vrut să-l facă pe Dodon președinte, nu?”

- „Viitorul nostru îi în Europa!”

Europa Liberă: Ce vreți dvs. să facă președintele în Republica Moldova, ca să aveți încredere în instituția prezidențială?

- „Să trăim și noi cum trăiește lumea în țările europene. El ce face? Ca lumea să-l voteze, el face aghitația agitația asta că eu îs cu rușii și eu… Într-adevăr, el nu-i acolo, el nu-i acolo! Dar de ce face dezbinarea asta? O face, ca el să se țină mai mult la putere. Dar el n-ar trebui să facă lucrul acesta, ar trebui să fie pentru popor, pentru țara asta, nu să se ducă la ruși. Când a fost 9 mai sau ce a fost, el s-a dus unde? În Rusia s-a dus. De ce nu a stat cu poporul lui?”

Europa Liberă: Cu ce ar trebui să se ocupe instituția prezidențială? Ce așteptați Dvs. de la domnul Dodon să facă?

- „Să se ocupe de țara noastră. El face ce face cu Rusia, dar la noi îi bardak (dezordine), iaca lumea moare de foame. Intri într-o stolovă (ospătărie) și mănânci de o sută de lei, dar omul trebuie să lucreze o zi pentru suta asta. Eu îs pentru o Moldovă independentă, dar nu pentru federalizare și ce mai vrea el acolo, nu știu… De ce s-au sculat socialiștii și au ieșit din sală, ce asta-i rău că să scoată armata din Transnistria de acolo?”

Europa Liberă: Dar a ajuns să fie domnul Dodon președintele întregii națiuni, așa cum a promis?

- „Nu!”

- „Care au copii și lucrează în Rusia, aceia l-au ales președinte pe domnul Dodon, dar, dacă n-aveau să aibă… În Rusia, da… Și acești mai în vârstă, că a promis pensii mari… Dar acum… Vedeți, tot ceea ce a fost mai demult, așa și…”

Europa Liberă: Dar Dvs. l-ați votat ca și președinte?

- „Nu! El e din raionul meu, dar eu nu l-am votat.”

- „Îs protiv (împotrivă) Dodon, Dodon… Dar ce le-a făcut lor Dodon, la urma urmei? Ce… Dar ce putea să facă el, dacă nu-i împuternicit?”

- „A-ha!…”

- „Că Parlamentul ista-i nedostoin, nedostoin (nevrednic), las’ să-l dizolve.”

- „Eu nu vreau cu românii… Noi vrem să fim moldoveni la noi acasă gospodari.”

- „Noi trăim în Moldova, vrem „Istoria Moldovei”. Vsio (basta)! Și noi n-avem nevoie de români. Vsio (basta)! Dacă eu îs moldovancă, cui îi trebuie „Istoria românilor”?”

- „Da, cui îi trebuie?”

- „Eu nu vreau „Istoria…”, eu vreau „Istoria Moldovei.”

- „La România nimeni nu se duce de la noi.”

- „Плахотнюка убрать и все будет хорошо. Он все там делает, вот такие вот дела.”

Europa Liberă: Din decembrie și până acum, ce a reușit să facă domnul Dodon, ca dvs. să continuați să-l susțineți?

- „Ian ascultați, el vrea să facă, multe vrea să facă, dar nu-i dă voie Parlamentul. El fără Parlament nu poate să rezolve nimic. Eu cu domnul Dodon, cu Igor Nicolaevici am grăit licino și i-am dat întrebarea asta. El a spus că nu, cu Plahotniuc nu se duce niciodată, nici n-are să se ducă.”

Europa Liberă: Ce vreți să facă în continuare președintele țării?

- „Să facă tot să fie bine, să mărească pensia…”

- „Domnule, dar Dodon e din raionul Călărași. De ce la dânsul în sat nu l-au votat?”

- „Ian stai, doamnă, de unde știi ’neata că nu l-a votat nimeni?”

- „Cum nu știu? D-apoi informația, se spune…”

- „Ei, mareee informație… Iaca se găsește aici unul care spune că n-a făcut..”

- „Nu de aici, de la televizor noi ascultăm..”

- „Ce de la televizor? Al lui Plahotniuc ce spune, minciunile celea?”

- „Dodon cu cine-i? Nu-i cu Plahotniuc? De ce fac acum votul…?”

- „Nu mai este! Nici nu grăi de asta, că nu-i cu Plahotniuc! Să știi de asta! Nu-nu-nu!”

- „Dar a promulgat legea acum? Legea de a vota?”

- „Doamnă, el a avut… Plahotniuc a avut... Stai să-ți spun eu matale: El a vrut…”

- „El dacă nu voia, n-o promulga, nu?”

- „El a vrut … Omul acela, Plahotniuc, a vrut uninominal să fie, dar Dodon a vrut să fie mixt. Și aista s-a dat după Dodon. Eeeee, apoi iaca cine…”

- „Măi, tu spui așa, dar eu spun așa, dar la urmă facem așa, amândoi… Ai să vezi pe urmă.”

- „Asta-i minciună!”

Europa Liberă: Și iată vedeți că cetățenii ajung să se înfrunte de la politică. E bine că în Moldova se împart cetățenii în două părți?

- „În două părți…”

- „D-apoi așa și este, așa și este la noi – în două părți, că o parte îs cu Europa, dar o parte îs cu Rusia și mai mulți îs cu Rusia, dar prosto (pur și simplu) aici…”

- „Nu mai sunt ai noștri cu Rusia!…”

- „Ei, da… Mai mulți, mai mulți sunt!”

- „Nu mai este!”

- „Ei da… Mai mulți!”

Europa Liberă: Dar care sunt avantajele, dacă Moldova se apropie de Rusia, ce câștigă?

- „Mai bine o să fie, pentru că o să ne ducem liber…”

- „În Rusia?... Da-amu nu poți să te duci?”

- „În Rusia… Și o să deschidă și locuri de muncă, zavoade (uzine) or să mai facă și o să ducă și producția încolo…”

- „A-ha! Numaidecât…”

- „Da’ ce-ți trebuie matale din Europa? Îți trebuie ce-ți aduce din Europa? Fructele astea – pătlăgele…”

Europa Liberă: Dar câți bani au investit rușii în Moldova?

- „Eu nu știu asta, că nu mă interesez chiar…”

- „Da’ mata de ce nu vrei să produci?”

- „Ceee?”

- „De ce nu vrei să produci, ca să nu aduci din Europa?”

- „A noastră producție să meargă, da’ nu a lui… turcească.”

- „De ce n-o faci ca să meargă?”

- „Pentru că Europa nu ți-o ia; Rusia o ia, da’ Europa nu o ia…”

- „Toate celea iau!”

Europa Liberă: Cine face viitorul Moldovei, dacă lumea e atât de dezbinată?

- „Da, nimeni, doamnă, pentru că noi…”

- „Să vină avioanele celea care să bombardeze aici…”

- „…suntem rătăciți; asta-i nație pierdută. Ascultați-mă, o să vină timpul, așa-i impresia mea, că Moldova n-o să existe ca țară, pentru că uitați-vă cum e lumea noastră – nu gândim, pentru că așa am fost, am fost rusificați, ru-si-fi-cați am fost.”

Europa Liberă: Dar cine ar trebui să facă viitorul statului?

- „Noi, poporul, împreună cu cei de la putere. Trebuie să mergem într-un pas, să ne întâlnim, să discutăm, să punem toate la locul lor, dar noi nu le putem, pentru că, în primul rând, ne dezbină ei, politicienii. Dodon – la Rusia, Plahotniuc – parcă se duce în Europa, dar când ne uităm, ei îs… mână în mână.”

- „Asta nu-i țară condusă acum; îi trasă ca racul, lebăda și știuca, așa este o poveste. Știți? Unul – la Bruxelles, altul – la Washington, al treilea – la Moscova și iaca așa se conduce la noi țara. Nu-i țară cu așa conducere; trebuie un om responsabil, cum îi soglasno (conform) Constituției, pe patru ani de zile, dacă n-a plăcut populației, l-au scos. Dar în cei patru ani de zile, el să răspundă de toate ce se fac în țară. Un Guvern puternic, dar parlamentarii aceștia să șadă acolo să facă numai zacoane (legi). Și nu trebuie așa de mulți. 101 primesc bani de spinarea băbuțelor acestea care, iaca, vând aici. Toată economia Republicii Moldova, iată vedeți, și căutarea asta de prieteni prin America, prin Europa și la urmă rămâne copilul cu buricul netăiat. Iaca la noi toți ne sfătuiesc. Sfătuiește Europa pe aceștia trei. Dodon măcar bine face că are legătură cu Moscova, căci cu Europa - asta-i o tonă de mere care se vând în Europa, asta-i o nimica toată; asta nu-i târguială. Cum spune moldoveanul: Un vițel deștept suge la două vaci. Și se trage și într-o parte, și în alta. Noi trebuie să avem președinte, să-și îndeplinească funcțiile v ramkah zakona (în limitele legii). Și zakonul (legea) trebuie să fie în locul icoanei.”

Europa Liberă: Vreți un președinte din ăștia, tătucă, care să bată cu pumnul în masă?

- „Da, da! Că la noi acum îi destrăbălare totală și noi pierdem țara. Societatea e distrusă la noi, jumătate din populație e plecată, familii distruse, copii lepădați, sărăcie totală pentru majoritatea, iaca ce vă spun.”

Europa Liberă: Dar cine a investit cei mai mulți bani în Republica Moldova?

- „Îs de acord - a primit Moldova de la Europa și de la americani. Unde-s banii ceia, doamnă? Nu știe nimeni unde s-au investit. Eu nu văd nimic - să fie o uzină ridicată, să fie o întreprindere oarecare…”

Europa Liberă: În renovarea școlilor, grădinițelor…

- „Noi dacă… Ascultați, eu vă spun tot. Dacă noi nu vom investi în cultură, în învățământ, în educație, în medicină, noi o să fim prăpădiți complet.”

Europa Liberă: Investiții rusești s-au făcut în Republica Moldova?

- „Oameni buni, Candu și Plahotniuc caută America și Europa! Las’ să se liniștească.”

Europa Liberă: Păi, dar domnul Dodon caută Rusia?

- „Păi, el are dreptate! Scăparea Moldovei în toate timpurile și toate veacurile a fost la Vostok (Răsărit). Rușii ne-au scos de sub jugul turcesc, acolo-i populație care ne stimează; în Europa cine-o să ne stimeze? Ei au ale lor probleme, oameni buni!”

Europa Liberă: Până acum, ce a făcut domnul Dodon de când a fost ales președinte?

- „El nu poate! Nu poate, pentru că aiștilalți care-s cu Europa îs mai mulți, și nu poate să facă.”

- „Iaca, mă vezi în ce cârjă șed? Știți ce pensie am, invalid de gradul I? 920 de lei, după 35 de ani de muncă în calitate de soră medicală.”

- «Тяжелая жизнь. Рабочие места надо создавать, чтобы люди не ездили, не мучились, от семей не уезжали! Чтобы работали у государства.»

- «Если бы мы были с Путиным, мы бы жили не так, но вся беда вот в национализме вот в этом нашем. Вся проблема в этом. Сколько потерянных лет вот этих вот? Плахотнюк этот. Вот все зло страны это Плахотнюк.»

- „Îi Iuda!”

- «Не то что Юда, но…»

- „Mai în scurt, au făcut legi pentru noi, țăranii, că am muncit o viață și am făcut o căsuță și poate ea acum se risipește, fuge un perete ori alt perete, trebuie de schimbat ușile, ferestrele… Eu, dacă vreau să fac dăruire la un copil, la un nepot ori lui feciorul meu, trebuie să plătesc o grămadă de bani, că nici nu face casa ceea atâta, dar ei au apartamente prin toate sectoarele la Chișinău și dăci (vile) și prin toate țările și pe unde vreți - și pe la mare, și pe la soare, și pe la munte - și nu plătesc nimic. Apoi cum e dreptatea asta?”

- „Ei fac pentru dânșii legi, da’ nu pentru noi.”

- „Dar spuneți, vă rog, da’ Plahotniuc cu Dodon nu-s frați ei?”

- „Dar eu îmi cer iertare de la lumea ceea care mă aude, dacă mă aude, dar ea încă trăiește în mentalitatea ceea sovietică, prostească, care a fost atunci.”

- «Надо учить историю. Она, вначале Молдова была, а потом Румыния.»

- „Ce să-i faci, dacă ea cu asta a crescut? Ea are un copil în Moscova și ea-i gata să vândă tot, pentru că copilul ei e în Moscova, înțelegeți cum? Dar eu vreau în Europa! Mie îmi place cultura europeană, mie îmi place cum trăiește lumea acolo, îmi place curățenia din Europa. Uitați-vă ce e la noi; uitați-vă că el mănâncă și scuipă pe jos. De unde-i învățat? De la ruși.”

Europa Liberă: Alegerile din 2018 vor schimba situația?

- „Eu cred că da. Sper că vor intra niște oameni mai conștiincioși. Dodon și așa ne-a vândut deja. Noi suntem vânduți, nu?”

- „Să facă ce vrea lumea, dar nu a promis și o figă face numai.”

- „Nici nu vreau să-i văd, nici nu vreau să-i aud, că-s niște mincinoși și niște, niște… paraziți. Așa las’ să spună acolo, că-s paraziți. Nu se gândesc la lume deloc, absolut!”

- „Mai trădător de țară ca Dodon încă n-a fost. Și mai mincinos președinte n-am avut. Ăsta o să intre în istorie ca cel mai mincinos președinte de pe pământ care este. Cel mai mincinos președinte, el intră în istorie.”

- „Nu-i simț omenesc, nu-i!”

Europa Liberă: Și Moldova are viitor?

- „Moldova cu dânșii nu mai are viitor; niciun viitor n-o să fie! Las’ să aleagă oameni, că sunt oameni competenți, oameni deștepți, oameni capabili, tineri…”

- „Aduceți-i aminte de minciunile pe carele-a spus contra lui Maia Sandu - de 30 de mii de refugiați, de lesbiană ș.a.m.d. Aduceți-i aminte de minciunile acestea pe care le-a scris el acolo, în ziarul acela al lui și la televizor pe care le-a spus…”

- „Ei au votat socialiștii, nu noi. Noi am votat Maia Sandu, că am știut cu ce trăim și cum trăim, dar lor spuneți-le. Omul hâtru își caută de treabă, că știe că astea-s prodelcile (păcălelile) lui Plahotnic și ale lui Dodon împreună, că ei se strâng la saună toți și râd – aista o votat cu mine, da’ aista – cu tine. Tare-s proști…”

Europa Liberă: Ce trebuie de făcut ca să se unească lumea, să nu fie atât de divizată?

- „Lumea n-are bani, că lumea ar veni toți acolo, cu furci și cu topoare ar veni, cum românii se strâng. În fiecare oraș trebuie să ne strângem și să protestăm, dar nu suntem uniți, că așa ne-au făcut…”

- „Ca să nu fie lumea divizată, noi trebuie să scăpăm de corupție, dar la noi corupția-i la fiecare centimetru. Corupția pe noi ne gătește. Vă uitați că face gălăgie acolo, la televizor? Dar în realitate nimic nu se face.”

Europa Liberă: Care sunt problemele cele mai mari ale statului Republica Moldova?

- „Corupția, am spus încă o dată, corupția!”

- „Corupția, nivelul de trai tare scăzut și minciuna. Și tot ni se trage de la Voronin, că Voronin a spus: Cine nu-i cu noi, îi dușmanul nostru! Și a făcut așa, ca să se certe om cu om.”

- „Lui Dodon i-i ciudă, că a fost în partidul lui, d-apoi el l-a învățat să fure, nu l-am învățat eu, că eu pe Dodon îl știu; cunosc oleacă de psihologie – oamenii cu buzele subțiri îs cei mai lași și cei mai răi oameni de pe fața pământului.”

Europa Liberă: Când o să…?

- „Niciodată!”

Europa Liberă: …se aducă armonie în societate?

- „Niciodată!”

Europa Liberă: Când o să se tolereze părerile?

- „Trebuie să se schimbe…”

- „Moise a cărat oamenii în pustiu 40 de ani. Atâta timp cât sunt 101 parlamentari și slugoii lor, niciodată n-o să se schimbe.”

Europa Liberă: Și Moldova, de la proclamarea independenței, are 26 de ani degrabă.

- „Am pierdut, am pierdut 26 de ani, o viață de om.”

Europa Liberă: Mai trebuie 14 și se regăsește?

- „Mulți. Nu, 40 de ani a fost pentru oamenii care au crezut în Dumnezeu, dar aiștia n-au nimic sfânt într-înșii.”

Europa Liberă: Dar această divizare a societății se răsfrânge asupra viitorului statului?

- „Foarte mult! Nu vedeți Dvs., până și pe cutiile în care se strânge gunoiul scrie: Oferit de poporul american? Pe orice grădiniță: Grădinița-i reparată cu ajutorul României. Da’ de aici, vor toți cu rușii…”

- „Da’ ei cât dau?”

- „Eu cred că trebuie de făcut o alee pentru trădători. Iată cum este aleea din Chișinău, dar de făcut la Țânțăreni, la gunoiște, și de pus pe Dodon, pe… iaca pe toți așa de pus acolo, pe Șevciuk, pe aceștia de pus acolo toți și de făcut aleea trădătorilor.”

- „Numai că noi n-avem puterea cuvântului. Atâta doar, iaca ne-am jeluit oleacă, ne-am mai revoltat oleacă și cu asta, basta!”

Europa Liberă: Есть будущее у Молдовы?

- «Образованная молодежь должна быть, коротая подымет Молдавию.»

- «Наши многие люди по-уезжали, все, и молодежь. Кто у нас остался? Села пустуют, дома разваливаются, но возвращаться не возвращаются.»

Europa Liberă: Политики виноваты?

- «А кто виноват?...»

- «Мы люди простые.»

- «Люди простые, где работать?»

Europa Liberă: А вы избирали парламент?

- «Мы избирали президента.»

Europa Liberă: А раньше избирали и парламент?

- «А мы попробовали бы не пойти на выборы, что было бы?»

Europa Liberă: Cum o să arate Moldova peste cinci ani, peste zece ani?

- „Eu aș vrea mai bogați să fim, mai culturali oleacă, mai civilizați, dar eu știu cum va fi?”

Europa Liberă: Аsta ține de vrerea poporului sau numai de vrerea clasei politice?

- „Dacă poporul alege clasa politică, depinde și de cetățeni, depinde și de politicieni. Politicienii, dacă au să guverneze cum trebuie și norodul să lucreze, să muncească o să fie toate celea.”

Europa Liberă: Dar pentru Dvs. sunt modele de politicieni, oameni care vă insuflă încredere?

- „În ziua de azi n-ai încredere mătincă în nimeni. Mai ales în acești care-s la conducere.”

Europa Liberă: Instituția prezidențială de ce ar trebuie să fie preocupată? Președintele ce trebuie să facă în Moldova?

- „El de mult spune că vrea să dizolve Parlamentul, să facă alegeri anticipate. Mai în scurt, vrea să conducă el tot.”

Europa Liberă: Și cetățenii vor ca fie numai șeful statului cel care să aibă pârghiile în mâinile lui?

- „Eu n-aș crede că vor toți cetățenii.”

Europa Liberă: De când a venit domnul Dodon în fruntea Moldovei, ce lucruri s-au schimbat?

- „Da… n-aș spune că a făcut ceva. Mai bine ar fi să meargă Acordul acesta de asociere cu Europa.”

Europa Liberă: Dar cetățenii statului știu ce vor? Știu încotro, Moldova?

- „Mulți sunt care nu știu unde să se ducă – în Europa ori încolo. Eu singur spun că s-au reparat grădinițe, s-au reparat școli cu ajutorul din România; Europa, nu? Dar din partea Rusiei n-am auzit niciodată ca să spună că, iaca, a dat ajutor la Moldova atâtea milioane ori mii, ori cum acolo… Niciun ajutor!”

Europa Liberă: Ceea ce am mai întrebat aici, locuitorii de la Glodeni, ce vor oamenii - să aibă un președinte de acesta, tătucă, care să bată cu pumnul în masă, să fie autoritar sau acceptă democrația și înțeleg ce înseamnă un trai în democrație?

- „Da, nu, la noi, aici, mai mulți îs cu Partidul Socialiștilor. Sunt și de partea democrației, dar sunt care zic: ce-o să facă acela sau acela, da’ Europa ce-ți dă? Dar, iaca, cum v-am spus, că ei nu socot că mereu auzi că din Europa, din Europa vin milioanele, miliardele…”

Au fost voci adunate pe străzile din Glodeni.

*

După ce Curtea Constituțională a anulat referendumul consultativ plănuit de șeful statului pe 24 septembrie, Igor Dodon a acuzat instanța că ar fi profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. El a amenințat chiar cu acțiuni de protest împotriva guvernării în toamnă, dar a sugerat că decizia va fi luată la o ședință a fostului său partid al Socialiștilor. Iată ce crede avocatul și directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme, Ștefan Gligor, despre nemulțumirea președintelui.

Ștefan Gligor: „Eu nu cred în sinceritatea nici a Curții Constituționale și nici în sinceritatea lui Igor Dodon. Eu cred că Igor Dodon are de suferit ca imagine acum pe motiv că și-a depășit atribuțiile, s-a constatat faptul depășirii atribuțiilor și a venit cu niște inițiative care contravin Constituției. Pe de altă parte, se bucură că nu trebuie să identifice acele mijloace bănești care erau necesare pentru organizarea referendumului. Nu cred în sinceritatea dumnealui și nu cred că cu adevărat cumva asta îl afectează. În continuare noi avem un joc de antagonizare a societății, în care Dodon este marele pericol al forțelor rusești în Republica Moldova, un agent al Federației Ruse, lucru care convine extrem de mult Partidului Democrat care, iată, încearcă să minimalizeze pierderile de imagine și impactul prin care urmează să treacă Republica Moldova în urma adoptării sistemului mixt. Și Dodon este șansa PD-ului de a scăpa cât mai ieftin din această încurcătură pe motiv că distragerea atenției este foarte importantă din punct de vedere tactic și strategic în astfel de situații. Și eu cred că strategii Partidului Democrat înțeleg acest lucru.”

Europa Liberă: Igor Dodon a recunoscut că nu a ajuns să fie președintele tuturor, așa cum promisese imediat când s-au anunțat rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, dar, pe de altă parte, el face trimitere la sondaje și spune că imaginea instituției prezidențiale crește în ochii populației. Ce rol va juca pe mai departe această instituție prezidențială?

Ștefan Gligor: „Noi suntem o republică parlamentară, președintele în această țară nu poate face mare lucru – poate formal să amâne cu două-trei săptămâni promulgarea unei legi care, oricum, dacă este votată repetat, va fi adoptată. Are atribuții mai mult formale. De fapt, ceea ce se întâmplă în esență în instituția prezidențială nu are cum evalua în afară de să-i mențină ratingul sau să-i scadă ratingul domnului Dodon. Și deoarece electoratul domnului Dodon este unul relativ specific, cu o anumită orientare, domnul Dodon vehiculează și speculează acele convingeri, pe care le împărtășește acest electorat. În același timp, aprofundează scindarea în societate pe criterii de frică geopolitică. Acest sistem de coordonate geopolitice ne-a ținut pe noi divizați, separați și, de altfel, slabi în fața pericolelor externe pe motiv că nu ne-am putut organiza pe interior și nu ne-am putut consolida ca societate, economie și eficiență, ca stat. Și domnul Dodon, rolul lui în acest stat este să mențină Republica Moldova într-o stare de dezintegrare, pentru că asta-i convine foarte mult Federației Ruse și patronilor lui din Federația Rusă. Ce face el astăzi? El joacă într-un tandem, într-un cartel politic cu Partidul Democrat în realitate, de facto, iar public, oficial încearcă să simuleze un antagonism, o contradicție, o luptă continuă cu Partidul Democrat, care formal, fățiș este promotorul vectorului proeuropean, pe care acest Partid Socialist cu reprezentantul lor Igor Dodon, în funcție de președinte, încearcă să-l nege și să-și adune capital politic prin acele speculații populiste…”

Europa Liberă: Dar, în general, e bine sau nu e bine că Igor Dodon, chiar dacă și-a declinat funcția de lider al Partidului Socialiștilor, în majoritatea cazurilor vorbește în numele acestei formațiuni?

Ștefan Gligor: „Lumea cred că înțelege cât de nesincer este acest președinte, cât de neconsecvent este și cât de des uită de fapt că este președintele Republicii Moldova, și nu a unei gubernii în Federația Rusă. Acest om de foarte multe ori, deoarece el are multe fețe și el promovează mai multe linii de mesaje pe care le încurcă constant și deoarece el de multe ori uită, de fapt, în ce postură se află și interesele cui trebuie să reacționeze, acest om dă pe față neconsecvența sa și faptul că minte. Acest lucru îl putem vedea inclusiv în cazul exemplului cu sistemul mixt, când dumnealui, în calitate de președinte al Republicii Moldova, a făcut o conferință de presă și a spus că el nu susține și va face tot posibilul ca acest sistem să nu fie modificat. Noi avem înregistrări video. Acesta-i cel mai neconsecvent politician pe care noi l-am avut, cel mai populist politician, dar, din păcate, aparent există un cluster întreg în societatea noastră care așteaptă un astfel de politican; un politician care să nu le spună adevărul, dar să le spună ceea ce ei vor să audă. Și de asta acești oameni în continuare vor rămâne săraci și oropsiți de viața pe care o au.”

Europa Liberă: Dar în șapte luni de președinție, ce a reușit domnul Dodon să facă din cele promise?

Ștefan Gligor: „Nimic nu a reușit, pentru că agenda lui declarată nu corespunde cu…”

Europa Liberă: E un răspuns foarte categoric. Totuși, haideți să analizăm la rece…

Ștefan Gligor: „Haideți.”

Europa Liberă: …și să vedem, cel puțin, ce încercări a făcut șeful statului ca să onoreze o parte din promisiuni?

Ștefan Gligor: „Promisiunile făcute în campania electorală de către Dodon aveau caracter de un președinte al fracțiunii parlamentare. Acest om…”

Europa Liberă: Domnul Dodon a promis să îmbunătățească relația cu Federația Rusă. Cel puțin, de cinci ori a avut întrevederi cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Ștefan Gligor: „Nu încurcăm relația lui cu relația Republicii Moldova. El a promis să îmbunătățească nu relația lui Igor Dodon cu Federația Rusă, dar relația Republicii Moldova cu Federația Rusă. Lucru care, în mare parte, este unul declarativ, pentru că această țară este condusă de o coaliție parlamentară, și nu de un președinte, relațiile partidului care guvernează, Partidului Democrat, care a făcut o coaliție hibridă majoritară în Parlament, este una foarte proastă cu Federația Rusă, cel puțin, fățiș, formal. De asta eu spun că Dodon nu a reușit nimic în această direcție.”

Europa Liberă: Domnul Dodon spune că…

Ștefan Gligor: „El multe spune…”

Europa Liberă: …a reușit să ajute o parte din gastarbeiterii moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă care nimeriseră sub incidența legislației Federației Ruse și aveau interdicții pentru a-și continua activitățile și pe listă s-ar regăsi sute de cetățeni.

Ștefan Gligor: „Iar vorba este de aproximativ 250 de mii de cetățeni și majoritatea acestora, absoluta majoritate nu au beneficiat în urma acelor înțelegeri Dodon-Putin, pentru că din ceea ce am citit eu în presă, eu nu am verificat factologia acestei situații, dar din ceea ce am citit eu, există oameni care spun că nu i-a ajutat în niciun fel. Cel puțin, noi nu avem o statistică foarte clară cu probe care ar spune că, între-adevăr, problema a fost rezolvată.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, se zice că anumite companii au reușit să reia exportul pe piața Federației Ruse?

Ștefan Gligor: „Anumite companii lobate de către Igor Dodon. Și întrebarea mea este: Acest om acționează ca o persoană care are anumite simpatii față de anumite grupuri de companii sau acționează ca un om de stat care apără integritatea acestei economii și interesele acestei economii? Noi vorbim despre interesele preferențiale pentru unele companii? Asta nu este rezolvarea problemei. Asta doar dă dovadă că datorită, într-un fel, cetățenii noștri încearcă să fie induși în eroare, se încearcă inducerea lor în eroare, spunând că, uite, lui

Rusia folosește ca armă economică în promovarea politicii sale externe blocajele economice a altor state care sunt mai mici, le închide piața de desfacere sub pretexte ridicole. Și acest sistem de coordonate este unul grav viciat. Noi nu putem să tindem să ajungem la un așa sistem de coordonate, unde totul depinde de bunăvoința sau nevoința președintelui unui stat sau unui funcționar. Noi trebuie să tindem la acel sistem de coordonate unde există claritate și funcționează legea.

Vladimir Vladimirovici Putin, veșnicul președinte al Federației Ruse, îi place mult de Igor Nicolaevici Dodon și iaca el ca să arate vouă, moldovenilor, că asta este adevărat, el a permis câtorva companii să exporte. Uite ce milostenie de la înălțimea lui Vladimir Vladimirovici a venit pe bieții moldoveni! Deci, aceasta absolut ridicol. Nu se rezolvă în așa hal problemele economice ale unui stat. Rusia folosește ca armă economică în promovarea politicii sale externe blocajele economice a altor state care sunt mai mici, le închide piața de desfacere sub pretexte ridicole. Și acest sistem de coordonate este unul grav viciat. Noi nu putem să tindem să ajungem la un așa sistem de coordonate, unde totul depinde de bunăvoința sau nevoința președintelui unui stat sau unui funcționar. Noi trebuie să tindem la acel sistem de coordonate unde există claritate și funcționează legea. Și acest unic sistem este Uniunea Europeană. Și exporturile Republicii Moldova de mai multe ori au crescut în ultimii ani datorită parteneriatului și Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a cadrului legal pe care îl avem. Și acest lucru este statistic – noi avem mii de locuri create în domeniul automote’s, în agricultură; noi avem exporturi deja în creștere pe diferite segmente și eu mă bucur că Comisia Europeană, împreună cu companiile care beneficiază de exporturi în Uniunea Europeană, știe foarte bine să promoveze acest lucru și noi vedem acele rezultate prezentate sistemic, foarte frumos, statistic și elocvent.”

Europa Liberă: La modul practic, el ar putea să contribuie la o înrăutățire a relației Republicii Moldova cu UE?

Ștefan Gligor: „El a eșuat să facă acest lucru și înrăutățirea relațiilor cu Uniunea Europeană nu se datorează lui Dodon, se datorează Partidului Democrat. Și aici trebuie să fim foarte atenți. Partidul Democrat a creat problema, pentru că sistemul electoral mixt este acel element care a înrăutățit relația cu Uniunea Europeană, este răspunsul la întrebarea Dvs. Partidul Democrat ar vrea să prezinte Partidul Socialiștilor acum ca acea explicație a înrăutățirii relațiilor. Lor le-ar conveni foarte mult acest lucru, dar ei nu pot s-o facă.”

Europa Liberă: Partidul Socialist sau președintele Dodon?

Ștefan Gligor: „Și una, și alta. eu nu fac diferența între ei; el n-a reușit să se detașeze de partidul lui. În același timp, societatea civilă, împreună cu partidele extraparlamentare și parlamentare de opoziție au reușit să mențină o comunicare constantă cu Uniunea Europeană și, în general, cu partenerii externi, inclusiv cu Statele Unite și să le explice starea reală a lucrurilor și ce s-a intenționat cu adevărat prin schimbarea acestui sistem electoral, care avea drept scop doar păstrarea la putere a Partidului Democrat, în pofida faptului că popularitatea lor este jalnică.”

Europa Liberă: Ceea ce și-a dorit și-și dorește Igor Dodon ca și președinte – să reintegreze cele două maluri ale Nistrului. El spune că folosește inclusiv relația sa cu președintele Putin pentru a identifica o soluție pentru criza transnistreană. De la învestirea sa în calitate de șef de stat, a mers în stânga Nistrului. Aceste întâlniri pe care le are cu liderul Krasnoselski ar putea să apropie cele două maluri ale Nistrului?

Ștefan Gligor: „Nu văd cum practic ar putea să apropie cele două maluri. Eu cred că este o farsă. Bugetul regiunii transnistrene până la 2/3 este finanțat din gazul rusesc care vine prin „Moldova-Gaz” către „Tiraspol-Transgaz”. Deoarece ei nu achită prețul gazului conform contractului, banii pe care-i încasează din vânzarea acestui gaz către companii și către cetățenii de pe teritoriul regiunii transnistrene vin în buget direct. În momentul în care domnul Dodon ar dori să soluționeze acest conflict, el, în primul rând, ar face demersurile necesare întru stoparea finanțării separatismului prin intermediul companiei „Moldova-Gaz”, dacă el cu adevărat ar fi sincer în această intenție. Eu nu neg că el în momentul în care ar putea, de exemplu, ajunge să aibă o majoritate ipotetică în Parlament, fiind subordonat lui Vladimir Vladimirovici Putin în lucrul pe care-l etalează cu exces de zel, el ar putea la un moment dat să ne transforme într-o federație, pentru că lui nu-i pasă; el are alte scopuri decât cele declarate și eu cred că, de la nivelul valorilor dumnealui morale, el cu ușurință ar distruge acest stat și l-ar afilia Federației Ruse.”

Europa Liberă: Ce ar fi trebuit să facă și ce mai poate să facă Igor Dodon ca să ajungă să fie președintele tuturor cetățenilor, inclusiv al alegătorului Ștefan Gligor?

Ștefan Gligor: „Nu are nicio șansă domnul Dodon să devină inclusiv președintele meu.”

Europa Liberă: Dar dacă i s-ar da această șansă?

Ștefan Gligor: „Să fie o altă persoană, să devină altcineva; lucru care eu, din experiența mea, știu că nu se întâmplă niciodată.”

Europa Liberă: Dar concret, iată, câteva lucruri care ar putea să convingă alegătorul care nu i-a dat votul că este și președintele lui?

Ștefan Gligor: „În primul rând, să servească interesele Republicii Moldova. El nu a reușit, în aceste șapte luni, niciodată să acționeze în interesele Republicii Moldova. El a acționat întru sporirea propriei popularități și întru promovarea unor elemente populiste, declarative, nesusținute de către un comportament factologic, real. Și pentru început, n-ar fi rău să înceteze să ne mintă. El ar trebui să înceapă să fie consecvent. A fi consecvent, asta înseamnă faptele să corespundă cuvintelor. Dacă tu spui că nu vei susține modificarea sistemului electoral, păi, așa trebuie să faci. Tu nu poți să spui azi una, mâine să faci alta. Aceste contradicții sunt atât de numeroase, încât eu cred că domnul Dodon este cel mai neconsecvent și populist politician din istoria țării noastre. Și eu nu cred că acest om poate să facă ceva ca să devină președintele meu, pentru că asta ar presupune onestitate, integritate, serviciul propriei țări, politici inteligente, și nu populiste. Nu poți să cari țara într-un sistem de coordonate corupte, viciat, mincinos, cu monopoluri de stat, cu autocrație și să prezinți asta ca a fiind cea mai mare fericire de pe globul pământesc. Este absolut ridicol și nesimțit acest comportament politic. E o chestie populistă.”

XS
SM
MD
LG