Linkuri accesibilitate

Aurelia Peru: „O televiziune poate înlocui uneori un întreg staff electoral”


Un interviu cu o participantă la concursul pentru cele trei locuri vacante din CCA.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului are un nou preşedinte, Dragoș Vicol, ales vinerea trecută după demisia fostului preşedinte, Dinu Ciocan, şi a vicepreşedintelui, Nicolae Damaschin, dar înainte ca acest Consiliu să fi fost completat de Parlament. De ce atâta grabă? Am întrebat-o pe Aurelia Peru, doctor în comunicare, fost consilier al președintelui Nicolae Timofti, şi participantă la concursul pentru cele trei locuri vacante din CCA.

Aurelia Peru: „Audiovizualul în Republica Moldova a fost totdeauna în atenţia politicului. Este un lucru lesne de înţeles pentru că, de fapt, televiziunile, în special, sunt cel mai influent liant de comunicare între putere şi alegător, nici nu zic popor, ci alegător. Deci, o televiziune uneori poate înlocui un întreg staff electoral. Eşti pe ecran – eşti în politică. Şi lucrul acesta l-am văzut cu prisosinţă în alegerile prezidenţiale.

Ceea ce s-a produs vineri în cadrul şedinţei publice a CCA a fost, după părerea mea, dar ea poate fi şi una subiectivă, o sfidare a opiniei publice şi a celor care urmăresc şi pricep câte ceva în acest domeniu. Este, cel puţin, ridicol ca preşedintele şi vicele acestuia să-şi anunţe demisia cu doar câteva zile înainte de expirarea legală a mandatului de şase ani.

În timpul apropiat componenţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului va fi împrospătată cu alţi trei noi membri. La 12 mai, pare-se, în aceeaşi zi când a avut loc această şedinţă, a expirat termenul de depunere a dosarelor la comisia parlamentară de resort. Şi, cred eu, ar fi fost logic, corect, onest ca deja noua componenţă să aleagă preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului. S-a făcut însă totul premeditat, bine calculat de actorii politici, dar în aşa fel, ca să se dea senzaţia că această decizie a membrilor CCA este una ad hoc.”

Europa Liberă: Bănuiţi şi care ar fi premeditarea?

Aurelia Peru: „Funcţionarii au o expresie adorabilă: „S-a păstrat aşa-numita memorie instituţională”. Preşedintele este reprezentantul actualei garnituri şi este o memorie instituţională care, în viziunea mea, satisface actuala coaliţie de guvernare. Mai mult ca atât, în consecinţa acestui traseism sau turism politic din Parlamentul de la Chişinău, ştiţi care este chimia sau matematica comisiei de profil – Comisia pentru cultură, educaţie, cercetare, sport şi mass-media? 5+1+1+1+2.

Îmi permiteţi să decodific: cinci membri ai Partidului Democrat – aceasta după ce domnii Hotineanu şi Juravschi au trecut în fracţiunea Partidului Democrat – doi reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor, liberal-democrata Maria Ciobanu, comunistul Vladimir Voronin şi deputatul Carp, care este acum, de fapt, liberalul neafiliat. Spuneţi-mi, văr rog, o persoană care nu este agreată de Partidul Democrat şi de Partidul Socialiştilor are multe şanse să ajungă în Consiliul Coordonator al Audiovizualului?”

Europa Liberă: Şi răspunsul dumneavoastră la această întrebare?

Aurelia Peru: „Răspunsul meu la această întrebare este că nimic nou în Moldova. Deci, noi facem modernizare politică doar prin declaraţiile primelor persoane oficiale din stat, iar la nivel empiric rămâne totul pe vechi.”

Europa Liberă: Cum aţi descrie situaţia de acum din audiovizual? Îmi amintesc că recent, când deja fostul preşedinte al CCA raporta în Parlament prestaţia CCA pentru anul trecut, fiind întrebat de ce încrederea în televiziuni a scăzut în ultimii şase ani dramatic, zicea că nu ar fi o responsabilitate a CCA. Dumneavoastră ce credeţi?

Aurelia Peru: „Declaraţia, afirmaţia aceasta, nu poate fi estimată univoc. De fapt, este fenomenul acesta de autocenzură. Şi bănuiesc că jurnaliştii din spaţiul mediatic autohton sunt ghidaţi de acest sentiment. Şi ceea ce fac azi televiziunile de nişă, televiziunile de ştiri, aminteşte, într-un fel, de una dintre cele mai utile teorii ale comunicării politice. Dacă vă aduceţi aminte de la facultate, „acul hipodermic” al lui Lasswell, când auzim la acelaşi interval de timp una şi aceeaşi informaţie, începem să credem că ceea ce auzim la ecran este chiar adevărat.”

Europa Liberă: Cum s-a ajuns, în opinia dumneavoastră, la un grad atât de mare de concentrare pe această piaţă audiovizuală, concentrare despre care vorbesc toate rapoartele de analiză a acestei situaţii?

Aurelia Peru: „Acesta este rezultatul influenţei politicului şi a partajării pe care o fac actorii politici în spaţiul audiovizual. Cum ziceam de la început, eşti pe ecran – eşti în politică. Şi mi se pare că ceea ce se face acum, ca urmare a amendării Codului Electoral, că nu poţi să deţii mai mult de două licenţe de televiziune, de radio, mi se pare tot la nivel declarativ. Pentru că, dacă un proprietar cedează o proprietate în folosul unuia dintre angajaţii săi loiali, toleranţi, atunci, scuzaţi-mă.”

Europa Liberă: Vă referiţi la cazul preluării prin cesiune a celor două canale – Canal 2 şi Canal 3 – de către Oleg Cristal, consilierul lui Vlad Plahotniuc?

Aurelia Peru: „Da. Este o tactică care nici nu a încetat niciodată în Moldova: politică – mass-media; mass-media – politică. Aceasta e.”

XS
SM
MD
LG