Linkuri accesibilitate

Jeremy Margolis: „Lumea democratică trebuie să reacționeze mai puternic la rezistența lui Putin, la refuzul lui de aplica statul de drept” (Video)


Alla Piciughina cerînd eliberarea fiului ei, fostul șef al serviciului de securitate al companiei Yukos
Alla Piciughina cerînd eliberarea fiului ei, fostul șef al serviciului de securitate al companiei Yukos

Cazul Yukos, CEDO, și sancțiunile europene împotriva Rusiei într-o discuție cu un avocat al firmei ruse la Strasbourg.

Scandalul Yukos, cea mai mare companie rusă dezmembrată cu un deceniu în urmă, a început cu arestarea lui Alexei Piciughin, deși numele fostului șef al serviciului de securitate al fostului gigantului petrolier YUKOS, a apărut mai rar în mass media decât cele ale fostilor proprietari Khodorkovski și Lebedev. Yukos a fost dezmembrat după ce fostul ei proprietar, Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, a fost condamnat și a petrecut zece ani în detenție într-un proces considerat politic. Piciughin a fost arestat în iunie 2003 când așa numitul caz YUKOS s-a declanșat în mod formal în justiție. În martie 2005, Alexei Piciughin a fost găsit vinovat pentru dublă crimă și condamnat la 20 de ani de închisoare cu privare de libertate. O lună mai târziu, Procuratura generală din Moscova i-a adus un nou set de acuzații, condamnându-l la încă 24 de ani de privare de libertate. În 2007 a fost condamnat la închisoare pe viață.

Alexei Piciughin s-a plâns la CEDO că autoritățile ruse i-au încălcat dreptul la prezumția de nevinovăție și că acuzațiile i-au fost fabricate. A câștigat succesiv în 2012 și 2017, instanța europeană condamnat Rusia să îi plătească despăgubiri în valoare de 14 500 de euro. Între timp, un tribunal de apel din Olanda a constatat că Rusia a forțat în mod deliberat falimentul Yukos prin faptul că a cerut achitarea unor taxe imense, iar lichidarea companiei nu este recunoscută în jurisdicția olandeză. Decizia tribunalului de la Amsterdam este un nou pas în disputa asupra activelor companiei defuncte, care au ajuns în proprietatea întreprinderilor ruse de stat. În decizia tribunalului olandez se spune că lichidatorul numit să vândă activele companiei, în 2007, nu avea dreptul să vândă și acțiunile firmei subsidiare înregistrate în Olanda, Yukos Finance BV. Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (Olanda) a decis în 2014 că Federația Rusă trebuie să achite 50 de miliarde de dolari drept compensații pentru exproprierea acționarilor Yukos. Toate acestea sunt posibile pentru că regimul Putin a făcut o politică de stat din încălcarea statului de drept și a convențiilor internaționale, este de părere avocatul lui Alexei Piciughin, Jeremy Margolis, care se alătură vocilor care cer înăsprirea sancțiunilor împotriva Kremlinului, inclusiv excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei.

Jeremy Margolis: „Lumea democratică trebuie să reacționeze mai puternic la refuzul lui Putin de aplica statul de drept”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:36 0:00

Europa Liberă: Domnule Margolis, Yukos a câștigat la Haga în 2014, a câștigat și la CEDO în mai multe cazuri, inclusiv clientul Dvs. Dl Pichughin a primit câștig de cauza într-un nou proces cu puțin timp în urmă. Care este situația cu acest caz?

Jeremy Margolis: „Tratamentul greșit aplicat de Moscova acestei companii a fost confirmat în mod public acum doi ani de Curtea de Justiție Internațională de la Haga. Federația Rusă a fost obligată să plătească peste 50 de miliarde de dolari, cea mai mare despăgubire dată vreodată de această instanță. Sigur, să se colecteze această sumă este o cu totul altă chestiune. Curtea din Haga a arătat că Federația Rusă a falimentat Yukos în mod fraudulos și că a urmărit și hărțuit foștii angajați și asociați ai acestei companii în toată lumea din rațiuni politice și economice. Această opinie este importantă și are o semnificație profundă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:41 0:00
Link direct

Și aici, la Strasbourg, la CEDO, au fost mai multe cazuri: cu privire la compania Yukos, cu privire la alte două persoane, foști lucrători la Yukos, una dintre ele, ucisă de autoritățile ruse, după ce a fost ținut în închisoare fără să i se aplice tratament pentru o infecție serioasă pe care o dezvoltase. L-au încarcerat, l-au infectat și apoi l-au omorât în bătaie.

După cum știți, răspunsul Federației Ruse conduse de Putin, prin la tribunalele pe care le controlează, prin Duma de Stat pe care o controlează, prin FSB-ul pe care îl controlează, răspunsul său așadar prin aceste instituții este să ignore statul de drept, nu doar în Federația Rusă, ci și aici la Strasbourg, la CEDO. Este o situație teribilă.”

Europa Liberă: Ați spus că dl Putin controlează practic toate instuțiile statului în Federația Rusă. Dar dl Putin ar putea spune că nu aveți nici o dovadă.

Jeremy Margolis: „Am toate dovezile posibile. De câte ori un tribunal din Europa, dintr-o țară democratică a decis o solutie în favoarea Yukos, Putin și cei din jurul lui au ignorat-o, au contrazis-o. S-a întâmplat în Lituania, în Elveția, în Luxembourg, în Norvegia, în Haga, în Strasburg, în Israel, în Marea Brianie (de mai multe ori), deci de fiecare dată într-o democrație, a fost un efort al lui Putin să terorizeze, să încarcereze foștii angajați și asociați ai Yukos.

Legislatorii din toate democrațiile au condamnat în mod repetat ce face dl Putin. Nu e nici un secret, toată lumea înțelege ce se întâmplă, cu exceptia Rusiei moderne, pentru că Rusia modernă este controlată de dl Putin.”

Europa Liberă: Vorbim despre lege sau despre politică? Argumentele dumneavoastră de avocat sunt legale sau politice?

Jeremy Margolis: „Realitatea în Rusia este politică. Daca Rusia ar respecta statul de drept, în cazuri ca acesta în care Vladimir Putin spune care are un interes, lumea ar arăta altfel. Realitatea este alta. El ignoră statul de drept, ignoră tratatele internaționale, anexează Crimeea, își pedepsește oponenții sau concurenții politici, ceea ce a făcut și cu asociații Yukos, le-a spus „stai departe de politică, căci dacă nu, vei vedea ce se întâmplă”. Iar cei de la Yukos nu au stat departe de politică, au finanțat Partidul Deschide Rusia, au finanțat opoziția, au chestionat corupția din regimul Putin, iar rezultatul a fost că dl Putin a falimentat în mod fraudulos această companie, obligand oamenii să fuga în exil, hărțuindu-i acolo, urmărindu-i, bagandu-i pe Lebedovski si Magnițski în închisoare pentru zece ani. Este evident o vendetă politică.”

Europa Liberă: CEDO a decis că Rusia a violat drepturile dlui Pichugin în timpul procesului său secret, dar dl Putin și administratia sa au refuzat să îi ofere un nou proces, așa cum a cerut instanța europeană. Cum ați reacționat?

Jeremy Margolis: „Reacția noastră este tristețe, dar nu am fost surprinși. Ați menționat procesul secret. Este foarte interesant, că Alexei Piciughin a avut de fapt doua procese. În al doilea proces, unul artificial, gândit special să il închidă pe Piciughin, dovezile au fost motivate politic. Până și judecatorii și procurorii au putut vedea ca jurații au fost cumparati. Ca atare procesul secret s-a terminat, juratii au fost trimiși acasa. În loc să lase juriul să ia o decizie, care eu bănuiesc că ar fi putut fi „nevinovat”, Procuratura generala a închis cazul, a trimis juriul acasa, a inceput un nou proces cu un nou juriu. Asadar o abdicare completă de la statul de drept. Așa încât, când mă întrebați care este reacția mea cand tribunalele si curtile executive dominate de Kremlin ignora deciziile legitime ale CEDO, sunt trist, dar nu sunt surprins, și orice observator al regimului Putin este trist, dar nu este surprins. Este pur si simplu cum merg treburile in Federatia Rusa condusă de Putin.”

Europa Liberă: Și este ceva de făcut ca să se schimbe acest mers al lucrurilor?

Jeremy Margolis: „Ce este de făcut și cred că dl Garry Casparov, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a spus-o mai elocvent decât aș fi putut eu să o fac, este că trebuie să fie consecințe. Nu putem da din umeri, ridica mainile sus a neputință și arăta cu degetul la infinit. Garry a cerut ca Rusia să fie exclusă din Consiliul Europei. Iar asta cred că este cea mai potrivită sancțiune. Putem vorbi de sancțiuni economice, refuzarea vizelor cetățenilor ruși, excluderea Rusiei din diverse organisme internațioanale de comerț. Lumea democratică, Occidentul mai ales, trebuie să reacționeze mai puternic la această rezistență a acestui om, la refuzul lui de aplica statul de drept. El înțelege doar puterea, iar lumea vestică trebuie să înțeleagă asta. ”

Europa Liberă: Dar Consiliul Europei nu își poate permite să excludă Rusia. Rusia este un „grand payeur”, plătește o contribuție foarte mare la bugetul organizației. Acest lucru este foarte putin probabil să se întâmple.

Jeremy Margolis: „Nici nu mă aștept să se întâmple. Ceea ce vreau să spun este că dl Putin se comportă ca un fost șef de KGB, adică exact ca ceea ce a fost, continuă să fie. Ce înțelege el este puterea. Retorica nu îl impresionează. Rusia este izolată economic și politic. Dacă companiile și oamenii de afaceri nu ar face afaceri în Rusia, dacă abilitatea Rusiei de a exporta gaz si petrol si alte produse ar fi diminuanta, ar fi sabotata, dl Putin ar fi obligat să ne asculte. Chiar oamenii din jurul lui l-ar putea da jos. Cu siguranța va lua timp, pentru o astfel de presiune să fie exercitată, câtă vreme oligarhii il protejează și îi ascund prin lume banii. Dar, în cele din urmă, oamenii care au interese economice în Rusia îl vor da jos.”

Europa Liberă: Credeți că există vreo șansă să fie câștgati acest caz sau ca cei de la Yukos sa își primească despăgubirile?

Jeremy Margolis: „Pe termen scurt, Alexei Piciughin va rămâne în închisoare câtă vreme Putin este la putere. Soluția este fie Putin să fie dat jos de la putere, fie ca prețul pe care Putin îl plătește pentru a ține în închisoare pe motive politice acest om, a căruit încarcerare este de cea mai lungă durată dintre toți prizonierii politici din Rusia, când prețul va fi suficient de mare, Alexei va fi eliberat, exact așa cum Hodorkovski a fost eliberat din cauza presiunii, datorita refuzului oamenilor de merge la Jocurile Olimpice de la Soci, datorită boicotării diverselor produse rusești, datorită criticilor la care era supus Putin, datorita Maidanului ucrainian. Forțe politice și economice l-au convins pe Putin să schimbe cursul acțiunilor sale. Din fericire, Hans-Dietrich Genscher, acest diplomat minunat caruia îi păstram o memorie binecuvantată, a fost capabil să negocieze eliberarea lui Khodorkovski si Lebedev. Să sperăm că va veni o zi asemanatoare si pentru Alexey Piciughin.”

XS
SM
MD
LG