Linkuri accesibilitate

Cazul „Skripal” văzut de la Praga


Premirul ceh Andrej Babiš şi preşedintele Miloš Zeman
Premirul ceh Andrej Babiš şi preşedintele Miloš Zeman

​Cehia se numără printre țările din UE și NATO care au expulzat diplomați ruși.

Cehia a avut un motiv în plus față de alte țări să riposteze.

„Rușii au întrecut măsura când au spus că otrava Noviciok ar proveni de la noi”, a spus premierul ceh Andrej Babiš luni, când a anunțat expulzarea a trei diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie, care consideră Moscova vinovată de otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, la 4 martie, în orașul Salisbury din sudul Angliei.

La 18 martie, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova spunea într-un interviu televizat că substanța Noviciok, despre care britanicii spun că ar fi cauza otrăvirii lui Skripal și a fiicei sale, ar fi putut proveni din Cehia, din Slovacia, din Suedia și poate chiar din Marea Britanie.

La scurt timp, ministrul ceh de externe Martin Stropnicky l-a convocat pe ambasadorul rus Aleksandr Zmeevski, cerându-i explicații.

După întrevederea cu ambasadorul, ministrul ceh a spus că emisarul rus a repetat „una într-una” că armata cehă este cunoscută pentru capacitățile ei chimice deosebite și de acolo s-ar trage bănuiala exprimată de Zaharova.

Cehia are un „batalion chimic” cu baza la Liberec, în nordul țării, care este adesea solicitat pentru misiuni internaționale sub egida alianței Nord-Atlantice.

Zeman a ordonat serviciului de informații BIS să afle dacă nu cumva Noviciok se produce sau s-a produs în țara sa...

În zilele dinaintea anunțării expulzării celor trei diplomați ruși de la Praga, opinia publică a așteptat curioasă reacția președintelui Miloš Zeman, cunoscut pentru vederile sale pro-ruse.

Zeman, care a câștigat recent al doilea mandat, a păstrat tăcerea, iar când s-a anunțat expulzarea, a spus că ea s-a decis în coordonare între instituțiile puterii. Dar tot atunci, Zeman a ordonat serviciului de informații BIS să afle dacă nu cumva Noviciok se produce sau s-a produs în țara sa.

Criticii președintelui ceh au interpretat acest ordin ca pe o punere la îndoială a respingerii ferme de către guvern a acuzațiilor rusești.

Un partid parlamentar, STAN, a cerut Senatului să verifice dacă gestul lui Zeman, cumulat cu multe alte luări de poziție pro-ruse și anti-occidentale, nu poate fi investigat ca trădare de țară.

Mulți observatori politici de la Praga spun că incidentul marchează o despărțire între premierul Andrej Babiš și președintele Miloš Zeman, care au cooperat în ultimele luni foarte strâns, în perioada când au câștigat alegerile parlamentare și, respectiv, prezidențiale.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG