Linkuri accesibilitate

30 de zile de arest preventiv pentru fostul deputat și membru al PD Iurie Bolboceanu


El e învinuit de trădare de patrie și spionaj în favoarea altei țări.

Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Centru, după ce procurorii l-au reținut pe Bolboceanu la sfârșitul săptămânii trecute, în urma unei investigații care a durat mai bine de șapte luni, spun oamenii legii. Potrivit lor, fostul deputat ar fi colaborat cu un agent străin, care lucra în Republica Moldova sub acoperire diplomatică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Iurie Bolboceanu ar fi vândut, contra câtorva zeci de mii de euro, informații confidențiale unui ofițer al serviciilor speciale străine, potrivit procurorilor de la Chișinău. Fostul deputat moldovean ar fi colaborat cu agentul străin pe parcursul mai multor ani, timp în care s-ar fi întâlnit aproape lunar, spune Anatolie Pitel, procuror pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale:

„Am constatat că în cadrul întâlnirilor nu erau doar discuții, dar erau transmiteri de informații, care au un caracter confidențial, care ar putea fi folosite în dauna Republicii Moldova.”

Ultima întâlnire dintre fostul deputat și agentul serviciilor speciale străine ar fi avut loc vineri, 17 martie, ziua în care procurorii l-au prins în flagrant delict pe fostul deputat descusut de vechiul amic din serviciil speciale străine. Informațiile, spunt oamenii legii, erau transmise direct agentului străin pe suporturi electronice, sau printr-un laptop.

Anatolie Pitel, procuror pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (stânga); Vitalie Busuioc, procuror; Alexandru Balan, director adjunct al SIS
Anatolie Pitel, procuror pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (stânga); Vitalie Busuioc, procuror; Alexandru Balan, director adjunct al SIS

Publicația de limba rusă Newsmaker.md a scris că ar fi vorba de un adjunct al atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Procurorii se feresc însă să confirme dacă este vorba de Ambasada Federației Ruse, menționând doar că „ofițerul străin activează în Republica Moldova sub acoperire diplomatică”. Banii pentru informații ar fi fost transmiși la fiecare întrevedere, mai adaugă procurorul Vitalie Busuioc:

„Sumele respective erau oferite practic la fiecare întâlnire. Ele erau efectuate în valută, în dolari. În cadrul perchezițiilor a fost descoperită o sumă de 23 000 de dolari.”

În ceea ce privește ofițerul străin, procurorul Vitalie Busuioc a explicat că el nu poate fi reținut, și asta pentru că este atașat al unei misiuni diplomatice. Cel mai degrabă, agentul străin urmează să fie expulzat, a sugerat directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Balan, cu precizarea că dosarul lui Bolboceanu este doar un caz dintr-o investigație mai largă, care durează mai mult de un an și jumătate.

La solicitarea Europei Libere, avocatul fostului deputat, Oleg Lozan a precizat că Iurie Bolboceanu nu-și recunoaște vine, și va ataca decizia Judecătoriei Centru la Curtea de Apel:

Oleg Lozan : „El (n.r. Iurie Bolboceanu) pledează pentru nevinovăția sa și necomiterii infracțiunii imputate lui.”

Europa Liberă: Și învinuirile că s-ar fi întâlnit cu spioni străini, și că ar fi primit bani pentru informații?

Oleg Lozan: „Domnul Bolboceanu neagă toate aceste chestii. El, de fapt, nu refuză faptul că s-au întâlnit, dar era pur și simplu o discuție între cunoscuți, atât.”

Europa LIberă: Procurorii spun că întâlnirile erau periodice, cel puțin o dată în lună.

Oleg Lozan: „După informația pe care eu o posed, din 2014 până în 2017 au fost patru întâlniri.”

Procurorii n-au putut răspunde însă dacă fostul deputat a colaborat cu ofițerii serviciilor speciale străine și în perioada când a fost în Parlament. Iurie Bolboceanu a fost ales de două ori deputat: prima dată în 2005, când a candidat pe listele Blocului electoral „Moldova Democrată”, din partea formațiunii politice Alianța Moldova Noastră, condusă atunci de Serafim Urechean, și a doua oară în 2010, pe listele Partidului Democrat, condus atunci de Marian Lupu. În martie 2014, Bolboceanu a părăsit Partidul Democrat, spunând că nu mai era de acord cu acțiunile formațiunii. În presă s-a scris că plecarea lui ar fi fost legată de dosarul coruperii deputaților, în vederea zădărnicirii ratificării Acordului de Asociere cu UE de catre legislativul de la Chișinău. Procurorii au declarat astăzi că investighează inclusiv posibilitatea unei legături dintre dosarul de atunci și colaborările cu ofițeri ai serviciilor secrete străine.

Fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu a comentat pentru Radio Chișinău că autoritățle ar trebui să facă publice mai multe informații cu privire la cazul lui Bolboceanu, și asta pentru că „în Republica Moldova nu a fost adoptată o lege a lustrației, care să țină departe de instituțiile publice acele persoane care au colaborat cu structuri străine”. Din această cauză, sugerează Vlad Țurcanu, Republica Moldova a avut și are la conducere oameni care au angajamente față de structuri străine.

Iurie Bolboceanu este economist de profesie, și începând cu anii '90, a candidat de mai multe ori pentru fotoliul de deputat. În 1994 s-a regăsit pe listele formațiunii conduse de fostul politician Gheorghe Ghimpu, în 2000 a făcut parte din Partidul Democraţiei Sociale „Furnica”, condus de Ion Guțu, apropiat al președintelui de atunci, Petru Lucinschi. Ulterior, Iurie Bolboceanu a ajuns coleg și cu Dumitru Braghiș, ca într-un final să se regăsească în rândurile Partidului Democrat.

În 2014 Ziarul de Gardă a scris că Bolboceanu ar fi avut afaceri comune în medicină cu membrii familiei fostului ministru al Sănătății Vladimir Hotineanu. Anul trecut în atenția presei a intrat și fiul lui Iurie Bolboceanu, după ce a fost acuzat de proxenetism.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG