Linkuri accesibilitate

Cazul deputatului Iurie Ţap şi prezumtivele presiuni ale puterii la adresa opoziţiei


Membri ai PDM la Nisporeni
Membri ai PDM la Nisporeni

Mai mulți lideri de opinie consideră că piatra de încercare a următorului scrutin va fi sistemul de verificare a integrității, ce ar putea fi folosit drept baraj eliminatoriu.

Deputatul liberal-democrat Iurie Ţap a aflat din presă că ar fi vizat într-un dosar penal ce se referă la fapte pe care le-ar fi comis în anul 2000, pe când era primar al orașului Floreşti. Cauza penală ar fi fost pornită în 2013 şi ar putea servi drept factor de descalificare în eventualitatea în care ar vrea să candideze pe circumscripție electorală, spune Iurie Ţap. Şi alţi politicieni de opoziție acuză guvernarea că ar încerca să-i scoată din cursă prin intermediul certificatului de integritate pe care orice pretendent va fi obligat să-l prezinte la înscrierea în calitate de candidat. Reprezentanți ai Partidului Democrat au negat acuzațiile.

Cazul deputatului Iurie Ţap şi presiunile bănuite ale puterii la adresa opoziţiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00
Link direct


Deputatul liberal-democrat Iurie Ţap, ex-vicepreşedinte al legislativului, a fost primar de Floreşti între 1999 şi 2009. El spune că a aflat în urmă cu patru ani de la colegii din teritoriu despre existența unui dosar penal vizând legalitatea privatizării a două loturi de teren de la intrarea în piaţă, înstrăinate în urmă cu 18 ani.

Ţap spune că fiind teren aferent bunurilor deținute, în acei ani era o practică larg răspândită să fie privatizate prin dispoziția primarului şi că a semnat zeci de astfel de acte. În apărarea sa, invocă faptul că atunci, la începutul procesului de de-etatizare, primarii erau asistați și verificați de structurile raionale ale Departamentului Privatizării și de Prefectura județului Soroca.

De ce oamenii legii au scos acest dosar din sertar anume acum şi unde au ajuns investigațiile în acești patru ani? Sunt întrebări la care Iurie Ţap nu a reușit să obțină un răspuns. Mai mult, deputatul liberal-democrat zice că nu a fost nici înștiințat şi nici audiat, iar din presă relatare radio a aflat că i s-ar imputa abuzul de putere și neglijență în serviciu. Deputatul respinge acuzațiile aduse și spune că scoaterea presupusului dosar la vedere este mai curând un avertisment din partea partidului de guvernământ care vrea să-l determine să nu se implice în alegeri şi să nu fie foarte activ în legislativ.

Deputatul Iurie Ţap
Deputatul Iurie Ţap

„Este o scurgere de informații, se subînțelege bine de unde vine aceasta și doar putem intui ce se urmărește, dar că a fost premeditat făcut, sigur că da. Nu exclud că ar încerca cumva, poate, să joace în eventualele alegeri, până se limpezesc lucrurile, mă rog ar putea fi și un instrument de a bloca eliberarea certificatului de integritate, care este impus prin lege. Adică sunt mai multe conotații”.

Şefii Direcției teritoriale Nord de la Bălți a Centrului Național Anticorupţie, care ar instrumenta dosarul, au refuzat să ofere informații, redirecționând-ne la serviciul de presă. Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a spus că deputatul Iurie Ţap nu are nicio calitate procesuală în vreo anchetă penală a Centrului.

Supoziția ca Partidului Democrat deja a activat mijloace din dotare ca să minimalizeze şansele concurenților o împărtășesc şi alte formațiuni politice. Vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Mihai Popşoi, a spus că în ajun de alegeri s-au întețit presiunile asupra membrilor lor din teritoriu, unii fiind intimidați cu demisia, mai ales dacă sunt angajaţi la stat, alţii şantajaţi cu dosarele penale. Popşoi nu exclude că după anunțarea listei de candidați pe circumscripții, lucru care ar urma să se întâmple peste câteva săptămâni, aceste activități nu tocmai ortodoxe s-ar putea să se amplifice.

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a negat acuzațiile opoziției că puterea ar face presiuni cu tentă electorală prin intermediul justiției.

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

„Eu n-am auzit astfel de discuții la partid despre reprezentanții opoziţiei că uite prezintă interes sau pericol sau nu ştiu ce. Nu am relaţii cu sistemul de drept, cu justiţia, nu am idee. Problema este că n-are importantă că eşti de la Partidul Democrat, că eşti din opoziţie dacă ai vreo chestie care prezintă interes pentru justiţie, eu cred că justiţia nu trebuie îngrădită. Asta nu înseamnă că trebuie să fie aşa cum noi ne-am deprins: cu fel de fel de încercări de a intimida ş.m.d.p.”

Comentatorul politic Corneliu Ciurea notează că în orice campanie electorală lupta politică capătă şi asemenea nuanțe legate de activitatea anumitor politicieni care au deținut funcţii publice. E o situație valabilă nu doar pentru R. Moldova, dar şi pentru alte state, se arată convins Ciurea.

Este o perioadă de verificare a curățeniei politicienilor...

„Este o perioadă de verificare a curățeniei politicienilor şi în cazul în care ei au probleme, sunt certaţi cu legea sau au fost implicați în anumite fapte reprobabile, este normal ca să existe o activizare a Procuraturii, a instanțelor, dar în același timp, este important ca aceste instanțe să probeze valabilitatea faptelor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci candidatul din opoziție, de obicei, are de câştigat de pe urma acestor scandaluri de corupţie”.

Mai mulți lideri de opinie consideră că piatra de încercare a următorului scrutin va fi sistemul de verificare a integrității, ce ar putea fi folosit drept baraj eliminatoriu pentru figurile de referință ale formațiunilor de opoziție.

Previous Next

XS
SM
MD
LG