Linkuri accesibilitate

Cazul Brett Kavanaugh și sistemul juridic american


Judecătorul Brett Kavanaugh
Judecătorul Brett Kavanaugh

Cît timp Brett Kavanaugh nu pare dispus să se retragă, declarîndu-se nevinovat, republicanii trebuie sa decidă dacă să riște un vot în plenul Congresului.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Crize diverse in sistemul juridic american. Cum reactioneaza administratia Trump? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Brett Kavanaugh a fost nominalizat de presedintele Trump pentru postul de judecator la Tribunalul Suprem. Totul părea să mearga relativ normal, la audieri, pina cind Christine Blasey Ford l-a acuzat ca, pe vremea liceului, el ar fi incercat sa o violeze, la o petrecere. Pe fondul acestei alegatii, audierile din Senat au fost suspendate, conducerea incercind sa stabileasca ce este de facut. Brett Kavanaugh a negat alegatia.

Democratii au cerut insistent o audiere care sa faca lumina in caz, chiar reluarea investigatiei FBI cu privire la integritatea celui nominalizat. Republicanii s-au gasit în situatia de neinvidiat de a decide cu privire la un caz delicat, riscind sa-si atraga oprobiul alegatoarelor din Statele Unite, acum, in prag de alegeri.

In cele din urma, doamna Ford a căzut de acord sa fie audiata de membrii Comisii Juridice a Senatului. unde republicanii sint reprezentati doar de barbati.

Asa parea se fie rezolvat cazul pina cind a aparut o a doua acuzatie impotriva lui Brett Kavanaugh: Deborah Ramirez, colega celui nominalizat la Universitatea Yale, care sustine ca, tot la o petrecere, pe cind era in stare de ebrietate, Kavanaugh ar fi facut gesturi sexuale explicite, care se incadreaza in categoria de hărțuire sexuală. Cazul se complică în felul acesta.

Judecatorul a spus inca o data că nu este vinovat si că nu renunta la nominalizare, a facut-o intr-un interviu la Fox News, unde a aparut alaturi de sotie. El nu neaga ca Christine Blasey Ford ar fi fost victima unui atac sexual, sustine doar ca nu este el agresorul.

Din perspectiva strict politică, republicanii ar putea sa-si doreasca ca judecatorul sa se retraga, pentru ca ei au sanse mari sa cistige Senatul si pot face o noua nominalizare. Daca Brett Kavanaugh s-ar retrage electoratul conservator s-ar mobiliza pentru ca de urmatoarele alegeri ar depinde culoarea ideologica a viitorului judecator.

Dar cit timp Brett Kavanaugh nu pare dispus sa se retraga ei, republicanii trebuie sa decida dacă să riște, sustinind un vot in plen sau nu. Audierea in Comisia Senatoriala a lui Christine Blasey Ford va avea loc joi.

Poate si pentru a evita ca aceasta situatia sa focalizeze atentia presei, Donald Trump a programat tot joi o intilnire cu adjunctul ministrului justitiei, Rod Rosenstein cel care coordoneaza ancheta cu privire la amestecul Rusiei in alegeri.

Intr-o relatare de presa publicata recent in New York Times se arata ca Rod Rosenstein ar fi oferit anul trecut, in mai, dupa ce Trump l-a demis pe directorul FBI, sa poarte un dispozitiv de ascultare la o intilnire cu presedintele Trump, in incercarea de a-l compromite. Aceasi relatare arata ca tot el ar fi incercat sa mobilizeze, tot atunci, membrii ai cabinetului, pentru a-l demite pe Trump, pentru incapacitate de a conduce. Rosenstein neaga ambele relatari, dar circula stiri ca Trump ar vrea sa-l demita sau ca adjuctul ministrului si-ar fi oferit demisia. Lamuriri vor aparea poate dupa intilnirea de joi, care coincide cu audierea din Senat cu privire la cazul Kavanaugh.

XS
SM
MD
LG