Linkuri accesibilitate

Paul Van OSTAIJEN. Trustul patriotismului şi alte groteşti


„Scriu povestiri în care îi iau în derâdere pe oameni...”

„Scriu povestiri în care îi iau în derâdere pe oameni. Acum, îmi plac povestirile în care se poate zeflemisi de minune. Oamenii nu merită osteneala de a-i critica. Ei sunt doar o materie pentru burlesc”, scria în 1919 flamandul Paul Van Ostaijen (1896-1928); în cei 32 de ani de viaţă a apucat să publice doar trei cărţulii de proză, reunite acum într-un volum, Trustul patriotismului şi alte groteşti, Paralela 45, 2016 (trad. Doina Ioanid şi Jan H. Mysjkin). Nu ştiu dacă lectura acestora vaccinează împotriva demagogiei politice & prostiei umane în general, cert este că-ţi descreţeşte fruntea şi chiar descleștează maxilarul, în ciuda tonului abraziv.

Critica vorbeşte despre „afinităţile frapante între Paul Van Ostaijen şi Franz Kafka” (din care a şi tradus în neerlandeză) – „dacă Franz Kafka a scris groteşti fantastice (...), Van Ostaijen s-a mărginit să scrie groteşti satirice, care vizează lumea de aici, de jos, văzută ca un joc de marionete lipsit de sens”, observă Jan H. Mysjkin în prefaţa cărţii –; aş adăuga doar că acolo unde praghezul pune punct, flamandul adaugă o virgulă, iar după punct-virgulă textul o ia de la capăt. Bunăoară, Închisoarea din cer, din volumul În afara legii, pare „altoită” pe Procesul lui Kafka: „Vă meritaţi pedeasa. De-ar fi să vi se taie de două ori capul, şi tot n-ar fi prea destul. Dar pentru că acceptaţi pedeapsa capitală cu dragoste, acest delict poate fi răscumpărat. Puteţi să vă arătaţi, chiar şi pe tăcute, bucuria de a merge la moarte, pentru a reabilita Biserica, Suveranul şi Statul” (ceea ce şi face nr. 200, deţinutul-model, doar că-n momentul în care cade lama ghilotinei, îşi spune: „E o eroare judiciară”, făcând absurdă jertfirea de sine de dragul Legii).

Poate totuşi nu-i chiar atât de absurd, acest Van Ostaijen cu groteştile sale! Ba chiar pare să amintească de nişte realităţi de la noi; ascultaţi-l pe escrocul Susswein din Vicisitudinile lui Mercurius, societate pentru exploatarea falsificării de bani: „Credeţi că-i o glumă să exerciţi profesia de falsificator de bani într-un Stat ca al nostru, cu o monedă ca a noastră?”, după care se pune la adăpstul... Legii: „condiţia socială de ocnaş este de departe cea mai de invidiat pentru un falsificator de bani”.

Cum ar veni, u-Şor cu lanţul la glezne...

3 iulie ’17

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG