Linkuri accesibilitate

Caravana pensiilor grase merge liniştită!


Maşinăria statală construită aici în 1991 îi avantajează pe cinovnici, judecători şi conducători

Centrul de Investigaţii Jurnalistice scrie din nou despre pensiile deosebite din ţara asta. Aflu că fiecare al doilea procuror pensionar are sau a avut un proces în judecată împotriva Casei Naționale de Asigurări Sociale, prin care cere pensie în valoare de 75% din salariu. Mai mulți dintre foștii procurori identificați de Centrul de Investigații Jurnalistice, care au obținut în instanță dreptul la pensii de peste 11.000 de lei, sunt soți ai unor judecătoare sau foste judecătoare. În cazul magistraților, spune Centrul, fiecare al cincilea judecător din sistem este deja pensionar și, pe lângă salariul frumos, beneficiază și de o pensie care în unele cazuri depășește 20.000 de lei pe lună. Chiar și așa, există magistrați nemulţumiţi care cer în instanță pensii și mai mari.

Ce să înţelegem din aceste constatări ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice? În primul rînd, faptul că avem de-a face cu o situaţie bizară. De ce e bizară? Pentru că într-o ţară în care mulţi oameni primesc o pensie de 20 de mii de lei pe an, e cam imoral să iei 20 de mii pensie pe lună. Pentru că nu e bine, într-o ţară încă săracă, să i se calculeze unui angajat la stat pensia cu mai grase procente decît altui angajat la stat, mai cu seamă atunci cînd salariile sunt atit de diferite.

Nu suntem bolşevici şi am putea lesne să acceptăm aceste diferenţe uriaşe dacă RM ar fi un fief al legalităţii, dacă nu ar exista trafic de influenţă, dacă toţi hoţii şi făcătorii de mişmaşuri ar fi pedepsiţi. Dar aici justiţia ridică serioase semne de întrebare. Cazuri răstălmăcite de CEDO, care golesc punga statului, cazuri rămase în coadă de peşte, cum e cel al furtului sumelor uriaşe din trei bănci sau cel cu Vînătoarea din Pădurea Domnească.

Vreau să spun iată ce. Judecătorii sînt importanţi şi trebuie să aibă salarii mari într-un stat normal, care are grijă de cetăţenii săi la fel ca de guvernanţi. Mi se pare însă de domeniul evidenţei că maşinăria statală construită aici în 1991 îi avantajează pe cinovnici, judecători şi conducători.

XS
SM
MD
LG